17 Temmuz 2023, Pazartesi - 17:58

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Kan acil değil sürekli ihtiyaçtır

Tarih: 12 Ocak 2013

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 181

Gönüllü kan bağışçısı sayılarının arttırılması ve Kızılay’ın yeni çalışmaları hakkında bilgi almak için Kan Bağışçısı Kazanımı Birimi Yöneticisi Dr. Metin Kalender ile konuştuk.

Kan acil değil sürekli ihtiyaçtır

Fotoğraf: Murat Mercan

“Güvenli Kan Temini Programı” kapsamında uluslararası standartlara göre çalışmalarını sürdüren Kızılay, son yıllarda çalışmalarına hız kattı. 2005 yılında gönüllü kan bağışı yüzde 1-1,5 oranındayken 2011 yılı sonunda bu oran yüzde 2,5’u buldu. Ancak Türkiye gibi nüfusun fazla olduğu ülkede bu rakamlar yeterli olmuyor. Ülkenin yıllık kan ihtiyacı 1 milyon 800 bin ünite ve bu ihtiyacın yüzde 72’si Kızılay tarafından karşılanıyor. Ankara’nın başkent kimliği, yoğun nüfusu, Türkiye’nin ilk sıralarında yer alan hastanelerine sahip oluşu ve değişken insan yoğunluğu nedeniyle Ankara’nın ihtiyacı olan 230 bin ünite kanın ise sadece yarısı karşılanabiliyor.

Toplumun ortak ihtiyacı, bir tedavi aracı olan kanın sosyal sorumluluk bilincini taşıyan bireyler tarafından gönüllü bağışlanması için farkındalık çalışmalarına devam ettiklerini belirten Kan Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Kan Bağışçısı Kazanımı Birimi Yöneticisi Dr. Metin Kalender, “Kan ihtiyacının acil değil, sürekli ihtiyaç olduğu bilinci yavaş yavaş davranışa dönüşmektedir. Bunun yanında yıllardır hastanelerin takas yöntemi ile çalışmaları insanlarda gerektiğinde kan bağışı yapma alışkanlığını ortaya çıkarmıştır. Geçiş sürecinde ihtiyacın tamamı henüz karşılanamadığı için kan kullanımı yoğun olan hastanelere ‘Geçici Süreli Bölge Kan Merkezi’ ruhsatı verilmiştir. Ayrıca ilimizdeki gezici ekip faaliyetlerine devam ediyor” diye konuştu.

Kızılay ile üniversitelerin ortak yürüttüğü “Hedef 25” projesiyle de kan bağışçısı toplama çalışmaları devam etmekte. Gönüllü öğrenciler aracılığıyla okullarda kan bağışçıları bulmaya amaçlayan Kızılay gençlerin bu konuda daha aktif olması gerektiğini düşünüyor.

Kan bağışlamada gönüllü olmak ilk şart. Çünkü gönüllülük ‘güvenli kanın’ temelini oluşturuyor. 18-65 yaş aralığında 50 kilogramın üzerinde olan her sağlıklı birey kan bağışçısı adayı olabilir. Erkeklerin 3, kadınların da 4 ay arayla kan bağışında bulunmalarında sakınca yoktur.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/1596
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Kan acil değil sürekli ihtiyaçtır

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat