16 Temmuz 2023, Pazar - 16:54

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Kuşaklardır süren damak tadı

Tarih: 18 Eylül 2012

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 635

Sandıklı İmren Şekerleme’nin sahibi Helvacı Hasan Ayopa ile Afyonkarahisar’a yolu düşenlere sipariş edilen lokumun tarihi hakkında konuştuk.

Afyonkarahisar- Osmanlıca’dan Türkçe’ye geçen lokum kelimesi boğaz rahatlatan anlamına geliyor. Osmanlı’dan bugüne geleneksel tatlar arasında yer alan lokumun ne zaman üretildiğine dair kesin bir tarih olmadığını ifade eden İmren Şekerleme’nin son kuşak temsilcisi Hasan Ayopa, Şekerci Salih Efendi’nin sert çay şekerine kaymak karıştırarak kaymak şekerini bulduktan sonra, kaymağı lokumda kullanmaya başladığını ve meşhur kaymaklı lokumun bu şekilde üretilmeye başladığını ifade etti.

“Kaymaklı lokum, lokumun sektör olmasını sağladı”

Ayopa, kaymağın lokumda kullanılmasının lokuma ayrı bir lezzet kattığını ve insanların bu tadı sevdiğini, kaymaklı lokumun daha çok tüketildiğini ifade etti. “İnsanların kaymaklı lokuma olan ilgisi, kaymağın meşhur olduğu Afyonkarahisar’da lokumun bir sektör olarak gelişmesini sağladı” diyen Ayopa, “Bu durum Afyonkarahisar bölgesindeki lokum ustalığının ve lokum üretimindeki tekniğin zaman içerisinde gelişmesini sağladı” diyerek sözlerine devam etti. Kaymaklı lokumun yanında diğer lokum ve şekerleme çeşitlerinin de geliştiğini sözlerine ekleyen Ayopa, kaymaklı lokum lezzetinin bu tada alışan insanlar için vazgeçilemeyecek bir lezzet olduğunu vurguladı.

Geleneksel tatlar vazgeçilmez

“Yüzyıllardır lokum ve kaymağın yarattığı lezzet, bu tadın gelenekselleşmesine neden oldu” diyen Ayopa, “Türkiye’de lokum için yeni tatlar oluşturuyoruz, bazıları çok seviliyor uzun yıllar satıyoruz. Bazıları da deneme satışında kalıyor, insanlar çok tercih etmiyor” diyerek lokumdaki yeni lezzetlere olan ilgisizliği dile getirdi. Ayopa, “Lokum Türkiye’nin her yerinde yapılıyor ama gerek ustalık gerek kullanılan malzemeden dolayı hiçbir yerde bu lezzeti bulamazsınız, hatta Afyonkarahisar’da bile bir şekerlemecinin lezzetiyle diğeri aynı olmaz” diyerek Afyonkarahisar’da yapılan lokumun kalitesine dikkat çekti.

“Lokumun, su, şeker, nişasta, limon tuzu olan ana maddeleri değişmez” sözleriyle lokumun içeriğine değinen Ayopa, isteğe ve lokumun şekline bağlı olarak Hindistan cevizi, Antep fıstığı, pudra şekeri, çikolata, kuru meyve ya da çeşitli aromalarla lokuma son hâlinin kazandırıldığını ifade etti. Günün şartlarına göre lokum üretmeye çalıştıklarını söyleyen Ayopa, şu an satışta olan yirminin üzerinde lokum çeşidi olduğunu dile getirdi.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/43
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Kuşaklardır süren damak tadı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat