2 Ağustos 2023, Çarşamba - 01:15

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Öğrencileri ve sevenleri Türker Alkan’ın ardından yazdı

Tarih: 21 Ocak 2018

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 170

İLEF emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Türker Alkan geçen hafta hayatını kaybetmişti. Alkan’ın ardından öğrencileri ve sevenleri twitter üzerinden mesajlar paylaştı. Asistanı Prof. Dr. Çiler Dursun Birgün gazetesi Pazar ekinde Türker Alkan’ı anlatan bir yazı kaleme aldı.

İLEF emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Türker Alkan geçen hafta 77 yaşında hayata gözlerini yummuştu. Prof. Dr. Türker Alkan’ın ölüm haberini ilk olarak öğrencisi gazeteci Can Dündar twitter hesabından duyurdu. Can Dündar yayınladığı twitter mesajında “Türker Alkan hocamı kaybettiğimizi öğrendim. 12 Eylül cadı avında üniversiteden dışlanmış, ama askeri rejime karşı susmamıştı. Yankı Dergisi’nde beraberdik. SODEP’in kurucu üyelerindendi. Radikal’de yazdı. Mülkiyelilerin ve ODTÜ’lülerin başı sağolsun” dedi. Hürriyet gazetesi okur temsilcisi Faruk Bildirici twitter hesabından “Türker Alkan hocamız da gitmiş bu diyardan. Dik duruşlu bir demokrat, iyi bir akademisyen, usta bir kalemdi. Üzgünüm” mesajını paylaştı.

Akademisyen ve gazeteciler unutmadı

ODTÜ Tarih bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ferdan Ergut, Türker Alkan’ın ölüm haberi üzerine‏ twitter üzerinden paylaştığı mesajında “Türker Alkan vefat etmiş. Üniversite öğrencisiyken nasiplenmiştim yazdıklarından… Kıymetli adamdı. Memlekette kıymetli olanlar önemsiz; önemli olanlar kıymetsiz olduğu için hasbelkader karşıma çıktı lanet olası haber” yazdı.

Gazeteci Derya Sazak, gazeteci Haluk Şahin ve gazeteci Ruşen Çakır da Türker Alkan’ın ardından twitter üzerinden taziye mesajı paylaştılar.

Asistanı İLEF öğretim üyesi Prof. Dr. Çiler Dursun da Prof. Dr. Türker Alkan’ın ardından Birgün gazetesi Pazar ekine Türker Alkan’ı anlatan bir yazı yazdı.

“Türker Alkan üniversitede özgürlükçülüktür”

Türker Alkan’ı “düşünce mirası, toplumda ve üniversitede özgürlükçülüktür” diye tanımlayan Dursun, Türker Alkan’ı şöyle tasvir etti: “Türkiye’nin toplumsal siyasal yaşamında ender de olsa bazı kişilikler belirir, topluma kattıklarının, işaret ettikleri siyasal doğrultunun ve yaşama dair öne çıkardıkları değerlerin öneminin sonradan değil, kendileri hayattayken ve üretimleri boyunca fark edildiği. Ve hatta bağıran ve gümbürtülü laflarla değil, yalın, etkili ve kimi zaman da alaycı bir tonda topluma seslenerek, üslup farkı da yaratabilirler çoğu kez… Bir siyasetçi, yazar, düşünür ve bilim insanı olarak Türker Alkan böyleydi.”

“Araştırma görevliliğim boyunca ‘başıboş’ bırakmıştır”

Onun özgürlükçü tavrının en çok kendisine faydası dokunduğunu belirten Dursun, asistanlığını yaptığı yılları şöyle anlattı: “Türker Alkan, asla çanta taşıtmamış, bir kere bile sınav kağıtlarını okutmamış, derslerine asiste ettirmemiş, şu konuyu çalışacaksın diye dikte etmemiş, velhasıl beni araştırma görevliliğim süresince olumlu anlamda epey “başıboş” bırakmıştır.”

Prof. Dr. Çiler Dursun, yazısını Prof. Dr. Türker Alkan, Radikal gazetesinde köşe yazarken hayatını kaybeden Türkan Saylan’ın ardından yazdığı Yunus Emre’nin “Mânâ eri bu yolda melûl olası değil” dizelerini Alkan’a atfederek sonlandırdı.

Yazının tamamını okumak için: http://bit.ly/2DzvnNE

Prof. Dr. Türker Alkan Kimdir?

Türker Alkan, 1941 senesinde dünyaya geldi. Yükseköğrenim lisans diplomasını 1960 senesinde Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden aldı, doktorasını ise 1970 senesinde Amerika Birleşik Devletleri’nde Kamu Yönetimi üzerine yaptı. O ana kadar Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde yaptığı öğretim üyeliği görevini 12 Eylül 1980 askerî darbesi sonrasında 1983 yılında sonlandırdı ve çalışmalarına sonraki altı sene boyunca üniversite dışında devam etti.

1989 senesinde Ankara Üniversitesi’nin bu kez İletişim Fakültesi’nde göreve başladı. Bu esnada Erdal İnönü’nün başını çektiği SODEP kısaltmalı Sosyal Demokrat Parti’nin kurucu üyelerinden birisi oldu. Ankara Üniversitesi’ndeki görevinden emekli olduktan sonra Çankaya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde ders vermeye başladı. Uzun süre Radikal Gazetesi’nde köşe yazarlığı yaptı.

Türker Alkan’ın yazdığı kitaplarından bazıları ise şunlar:

Siyasal Ahlak ve Siyasal Ahlaksızlık

12 Eylül ve Demokrasi

Siyasal Bilinç ve Toplumsal Değişim

Siyaset Psikolojisi (Doğu Ergil ile birlikte)

Kadın Erkek Eşitsizliği Sorunu

Saldırganlık Önyargı ve Yabancı Düşmanlığı

Siyasal Toplumsallaşma

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/16853
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Öğrencileri ve sevenleri Türker Alkan’ın ardından yazdı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ziraat mühendisiyken “ekolojik bakkal” açtı, yerli üreticiye destek veriyor

Ziraat Mühendisi Melike Başak Yağmur, Ekolojik Bakkal’da organik ürün satışının yanı sıra kendi üretimi yemekler de yapıyor. Yağmur, organik ürün tüketiminin doğanın ve Dünya’nın korunması için oldukça önemli olduğunu vurguluyor.

Kapat