2 Ağustos 2023, Çarşamba - 00:07

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Uluslararası işçi filmleri festivali başladı

Tarih: 03 Mayıs 2016

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 110

Bu yıl 11’ncisi düzenlenen Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nin Ankara gösterimleri Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde yapılan açılışla başladı. Sunuculuğunu Mert Fırat ve Çiğdem Sezgin’in yaptığı açılışa katılım oldukça yüksekti.

Uluslararası İşçi Filmleri Festivali İstanbul, Ankara, İzmir ve Diyarbakır’da eş zamanlı olarak perdelerini araladı.  Bu yıl 11’ncisi düzenlenen festivalin Ankara açılış programı, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde 19.30’da başladı. Birçok sendika, oda ve kitle örgütlerinin desteği düzenlenen festivalin açılışına Ankaralı sanatseverlerin ilgisi büyüktü. Bu yıl Barbarlığa Karşı Umut Öyküleri teması ile yola çıkan festivalin açılış programının öncesinde Ev Hanımları Tiyatro Grubu katılımcılara kısa bir tiyatro oyunu sergiledi. Açılışa, CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey, Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Nafiz Kaya’nın yanı sıra tiyatro ve sinema emekçileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Fotoğraf: Cemgazi Yoldaş

Fotoğraflar: Cemgazi Yoldaş ve Seyfettin Ersöz

Sunuculuğunu, tiyatro ve sinema oyuncusu Mert Fırat ve yönetmen Çiğdem Sezgin’in yaptığı programda katılımcıların eşliğiyle 1 Mayıs marşı ile söylendi. Programda açılış filmi olarak 10 Ekim Ankara Katliamı’nın yaralılarını konu alan, Şafak Pavey’in yönetmeliğini yaptığı kısa belgesel Geride Kalanlar gösterildi. Boyalı Kuş ve Taş Kağıt Makas müzik gruplarının yaptığı müzik dinletileri ise dinleyicilerden büyük ilgi topladı.

Uluslararası İşçi Filmleri Festivali- Cem veSeyfettin (6)

Eberliköse : “Sanatın görevi kuşkusuz, yaşamı savunmak”

Festival komitesi adına konuşma yapan ve festivalin bu yıl ki temasına dikkat çeken Mustafa Eberliköse, içinde bulunduğumuz zamanlarda düşmanlık, nefret, cehalet ve ayrımcılığın insanların etrafını kuşattığını belirtken bunların karşısında ise her gün sokakta duran ve durmaya devam edecek insanların da olduğunu söyledi.

AKP’nin sanat ve bilimi baskı altına almaya çalıştığına değinen Eberliköse, sanatın sınıfsal olarak işçi sınıfının yanında olduğu zaman ilerici olacağını kaydetti. Eberliköse yaptığı konuşmada sanatın görevine ilişkin, “ Sanatın görevi kuşkusuz, yaşamı savunmaktır, yaşamı çoğaltmak, umutlandırmak ve gerçekleri ortaya çıkarıp yalanları teşhir etmektir” dedi.

Kaya: “Barbarlığa karşı umuda sarılmak gerekiyor”

Eberliköse’nin ardından kürsüye çıkan Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Nafiz Kaya, İşçi Filmleri Festivali’nin 11.kez düzenlenmesinin ve Ankara’da açılışın yapılmasının önemli olduğunu belirterek şunları kaydetti: ”Bu festival, son 7 ayda 3 terör saldırısında 175 insanın kaybedildiği bir şehirde gerçekleştiriliyor. Bu festival sürekli olarak canlı bombaların patladığı sınır illerine füzelerin düştüğü, geniş bir bölgesinde çatışmaların yaşandığı bir ülkede gerçekleştiriliyor. Bütün olan bitene rağmen, barbarlığa karşı umuda sarılmak gerekiyor.”

Konuşmaların sonrasında set işçisi Cafer Varlı’ya tüm set emekçileri adına plaket verildi. 8 yıldır set işçisi olarak çalıştığını belirten Varlı, katılımcılara teşekkür ederek konuşmasını bitirdi.

Uluslararası İşçi Filmleri Festivali- Cem veSeyfettin (9)

Erdem Gül’e teşekkür plaketi

Sunucu Çiğdem Sezgin, gazeteciliğin ‘böylesi bir dönemde’ cesaret istediğini kaydetti. Sezgin, “Dürüst insanların nefes alabilmesi için gazetecilerin dürüst olması gerekiyor. Dürüst gazetecilerin varlığı, savaş suçlularını ortaya çıkardıkları için, olayların üstündeki yalan örtüsünü kaldırıp gerçekleri gösterdikleri için, baskı ve zulümle susturulmaya çalışan tüm gazetecilere, halkının sesi ve sözü olan tüm gazetecilere selam olsun” diye konuştu. Konuşmasının ardından teşekkür plaketi Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül’e verildi. Şehir dışında olan Erdem Gül’ün adına plaketi Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Alican Uludağ, Nafiz Kaya’nın elinden aldı.

10 Ekim Ankara Katliamının anlatıldığı “Geride Kalanlar” adlı belgesel gösterildi. Belgeselin ardından 10 Ekim Derneği Kurucu Başkanı Av. Mehtap Çoşgun, belgeselin yönetmeni CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey’in elinden plaketini aldı.

Uluslararası İşçi Filmleri Festivali- Cem veSeyfettin (160)Çoşgun: “Biz geride kalanlarız”

Katliamda eşini kaybeden Mehtap Çoşgun, şöyle konuştu: “Biz geride kalanlarız. Geride katliam aileleri kaldı, geride 600’ün üzerinde yaralımız kaldı, geride acı, öfke, büyük bir mücadele kaldı. Biz 10 Ekim’de örgütlü bir şekilde bile bile katledildik. Gizlilik kararı kaldırılmayan bir soruşturma dosyasıyla, eşyaları henüz teslim edilmeyen ailelerin ızdırabıyla, yaraları kapanmayan büyük bir aile olarak yolumuza devam ediyoruz. 10 Ekim Katliamının unutturulmaması adına herkesin desteğine ihtiyacımız var.”

Fotoğraf: Cemgazi Yoldaş

Kanat: “Sanat haramilerin sofrasından beslenerek yükselmez”

Festivale katkılarından dolayı Sinetopya sinema grubu yöneticilerinden Fatin Kanat’a teşekkür plaketi verildi. Kanat’a plaketini sunucu Mert Fırat verirken, Yönetmen Kanat, “Sanat haramilerin sofrasından beslenerek yükselmez. Haramilerin sofrasından siyaset olmaz, bilim olmaz. Bu festival haramilerin sofrasından beslenmeyi reddedenlerin, buna itiraz edenlerin festivali. El verin güç verin dostların sofrasıyla birlikte yürüyelim” dedi.

Set emekçilerinden protesto

Tiyatro ve sinema oyuncuları Ali Başar ve Tolga Yüce Set emekçileri adına sahneye çıkaracak bir konuşma yaptı.  Açılış programında set emekçilerinin konuşması yer almasına rağmen, programdan çıkarıldıklarını kaydeden Yüce, durumu protesto etti. Yüce, “Sinema işçileriyiz seve seve katılırız dedik. Ama geldik iptal oldu dediler. Sanata ve sanatçıya değer veriyorsanız bu şekilde olmaz” dedi ve asıl meselenin üslup meselesi olduğuna dikkat çekti.

Uluslararası İşçi Filmleri Festivali- Cem veSeyfettin (16)

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/11142
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Uluslararası işçi filmleri festivali başladı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ziraat mühendisiyken “ekolojik bakkal” açtı, yerli üreticiye destek veriyor

Ziraat Mühendisi Melike Başak Yağmur, Ekolojik Bakkal’da organik ürün satışının yanı sıra kendi üretimi yemekler de yapıyor. Yağmur, organik ürün tüketiminin doğanın ve Dünya’nın korunması için oldukça önemli olduğunu vurguluyor.

Kapat