NETlab Teknoloji Seminerleri, Emre Şan ile başladı
NETlab’in düzenlediği “Teknoloji Seminerleri”nin ilkinin konuğu VP Süpervizörü ve Danışmanı Emre Şan oldu.
Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya Araştırmaları Labaratuvarı (NETlab)’nın düzenlemeye başladığı “NETlab Teknoloji Seminerleri” ninilki “Görsel Efekt Teknolojileri” başlığıyla yapıldı. Virtual Production Süpervizörü ve Danışmanı Emre Şan’ın konuk olduğu seminer ATK Sanat Evi’ndeydi. Seminere ilgi yoğun oldu.
Emre Şan, Virtual Production Led (XR) teknolojisi kullanılarak tasarlanmış farklı sektörlerdeki çeşitli videolardan oluşan video izletti. XR teknolojisinin ne olduğunu açıklayan Şan “Yeşil bir arka plan önünde set kurarak film çekmek yerine bilgisayar ekranı gibi ledler önünde film çekmek” olduğunu söyledi.
Sektörde led teknolojisinin metrekare ve hacim başına ne kadar fiyata mal olacağını hesaplamak için tasarladığı bir arayüz yazılımı olduğunu söyleyen Şan, iki aya kadar tamamlayacağı arayüz programının tüm dünyada ücretsiz olarak kullanılabilmesi için kendi web sitesi üzerinden paylaşacağını duyurdu.
XR teknolojisinin ekran oluşturma maliyetinin çok fazla olduğu durumlarda kullanıldığını ve birçok alanda bu teknolojinin çok kolay ve az maliyetle kurulabildiğini belirten Şan, örneğin yolda giden bir araba için set kurmanın geleneksel yöntemler ile çok pahalı olduğunu ama XR teknolojisi ile araba içindeyken ya da yolda giden bir arabanın çekimini yapmanın daha avantajlı hale geldiğini anlattı.
XR teknolojisi ile bir sahne kurmanın her zaman çok pahalı olmadığını anlatan Şan, “Pop-Up’ adı verilen daha küçük ve daha az maliyetli ledlerin olduğu ve bunların dünyada popüler hale geldi” dedi.
Virtual Production Led teknolojisinde, ileri teknoloji ve yapay zekâ araçlarının kullanıldığını anlatan Şan, bu teknolojinin legolar gibi açılıp kapanan led ekranlara yansıtılacak görüntüleri ve bu görüntüleri belli bir perspektif ile gören kameraları, ayrıca bu görüntüleri eş zamanlı üreten yapay zekâyı kapsadığını aktardı.
XR’ın uyuncular için de birçok avantaj sunan bir teknoloji olduğunu belirten Şan, oyuncuların çekilen sahneyi doğrudan görebilmesi nedeniyle ışık ve fon görselleri ile daha kolay etkileşime girebildiği de söyledi.
Şan, XR teknolojisinin 2 boyutlu, 2,5 boyutlu, 2,75 ve 3 boyutlu görüntüler üretebildiğini ve Türkiye’nin de bu teknolojinin kullanımında çok geride olmadığını belirterek “Tekonolojiyi setlerde kullanmayı bilen ve bunun kurulumunu yapacak yetkili kişilerin sektörde çok az olduğunu, üniversitelerde bu teknoloji konusunda eğitimlerin verilmeye başlanmasını çok önemsiyorum ve destekliyorum” dedi.
Şan, sunumu tamamladıktan sonra salondaki soruları cevapladı.
Haberi Duyur
Kısa Adres: http://gorunum.tk/40589
Yol: Ana sayfa » Yazılar » NETlab Teknoloji Seminerleri, Emre Şan ile başladı
Bir cevap yazın