Çocuklar ve mimarlar birlikte yaratıyor
Türkiye’nin birçok yerine yayılan, Uluslararası Mimarlar Birliği’nin çocuk ve mimarlık çalışmalarıyla, çocukların yaratıcılığı, mimarlığın yaratıcılığı ile buluşmaya devam ediyor.
Kent ve mimarlığa dair farkındalıklarını arttırmaya yönelik çalışmalara devam eden mimarlar, kentlilik ve mimarlık kültürünü çocuklarla paylaşıyor.
Uluslararası Mimarlar Birliği’nin Çocuk ve Mimarlık çalışmalarının 14 yıldır devam eden Türkiye uygulamaları, birçok kentte yayılıyor ve çocuklar mimarlarla buluşuyor. Mimarlar Odası Ankara Şubesi Çocuk ve Mimarlık çalışmalarının etkinlikleri, Ankara’daki parklarda hazırlıklarına devam ediyor.
“Çocuklarla birlikte gözlerimizi kapattık derenin sesini dinledik”
Uluslararası Mimarlar Birliği Çocuk ve Mimarlık çalışma grubunda Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, sağlıklı ve yaşanabilir kentler için çocukların yaratıcılığı ile mimarlığın yaratıcılığını ülkelerin deneyimleri ile buluşturduklarını belirtti. Rize’den Düzce’ye, Bartın’dan Diyarbakır’a, Ağrıdan, Malatya’ya ülkenin her yanından gelen talepleri karşıladıklarını kaydeden Karakuş, Rize Gürsu köyünde çocuklarla birlikte yaptıkları çalışmalar hakkında şunları kaydetti:
“Çocuklarla birlikte gözlerimizi kapattık derenin sesini dinledik. Toprağa yattık toprağın sesini dinledik. Sonra kalbimizin sesini dinledik. Bir sabah uyandığımızda derenin sesini duyamazsak bu köyde ne olur dediğimizde çocukların “Köy ölür, biz eğlencemizi kaybederiz” sözleri hala kulaklarımızda. Dereler akmazsa köy ölür diyen 10 yaşındaki çocuklarla, doğada nasıl barınılacağına dair 4 ağaç parçasıyla, barınak yaptık. Çocuklar barınak yaparken, doğal malzemeyi tanıyorlar, akıl yürütüyorlar, taşıyıcı sistemi oluşturuyorlar, kolektif çalışmayla, matematik, fizik, sanat ve bilimin bir çok dalını mimarlığın yaratıcılığında drama yöntemiyle uyguluyorlar.”
“Beton ormanından ağaç ormanına geçiş yaptık”
Candan, Gürsu köyünde yapılan çalışmada büyük kentlerden gelip ilk defa çok ağacı bir arada gören çocukların “Hep ağaç hep ağaç olmaz ki” ve “Beton ormanından ağaç ormanına geçiş yaptık” ifadelerini günümüzün yanlış kentleşme sürecinin tepkisi olarak değerlendirdi. Büyükşehirdeki betonlaşma ile Pichala Vadisi’nin yeşilini karşılaştıran çocukların enerjisini ve yaratıcılığını geleceğin sağlıklı kentleri için büyük bir şans olarak gören Candan, “Çocuklan doğanın resmini, suyun ritmini yaptılar” sözlerini kaydetti.
Haberi Duyur
Kısa Adres: http://gorunum.tk/11841
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Çocuklar ve mimarlar birlikte yaratıyor
Bir cevap yazın