“Şehir gazeteciliği geleceğin gazeteciliği”
Milliyet Ankara eki yazarı, İLEV Başkanı Ali İnandım’la şehir gazeteciliği üzerine konuştuk.
Geçtiğimiz mart ayında Ciner Medya Grubu’na ait Habertürk gazetesinin Ankara eki maliyet gerekçe gösterilerek kapatıldı. Haber Müdürü ile birlikte 8 kişinin çalıştığı Ankara ekinde, 7 gazetecinin işine son verildi. Yaşanan bu olay “Şehir gazeteciliğibitiyor mu?” sorusunu yeniden akıllara getirdi. Milliyet Ankara eki yazarı İLEV Başkanı Ali İnandım’la şehir gazeteciliği üzerine konuştuk.
Türkiye’de basın tarihine baktığınızda bugün şehir gazeteciliğinin durumunu nasıl görüyorsunuz?
Şehir gazeteciliği son derece geri. Şehirler büyüdüğü halde geri. Halbuki şehir gazeteciliğini geleceğin gazeteciliği olarak görüyorum. Türkiye’de şehirler büyüyor. Neredeyse birer ülke nüfusu seviyesine yükseldiler. Bu kadar büyük şehirler artık önce kendileriyle ilgilenmeye başlıyor. İnsanlar önce kendi şehrinden haberdar olmak, kendi sorunlarıyla ilgilenmek istiyorlar. Nüfus arttıkça, şehir genişledikçe yan mahalleden bile haberiniz olmaz hale geliyor. Bu şehir gazeteciliğini önemli hale getiriyor. Bugün ulusal basın ve televizyonlarda İstanbul’daki haberleri izliyoruz Fakat İstanbul’da olan bazı şeyler bizi ilgilendirmiyor artık. Çünkü aynı sorunun daha karmaşığı kendi şehrimizde de var.
Ulusal basının haberlerde İstanbul’a yönelmesi bir sorun mu sizce?
Basının merkezi İstanbul’da olduğu için, onlar için önemli olanı Türkiye için de önemli kabul ediyorlar. Öyle değil. Ulusal basının şunu anlaması gerekiyor. İstanbul dışındaki şehirleri artık İstanbul’un sorunları ilgilendirmiyor. Tabii ki İstanbul da güçlü yerli basınını oluştursun. Bu sözünü ettiğimiz haberleri ya da bilgileri o basınla paylaşsın. Ancak haber bültenlerimizin çok önemli bölümünü İstanbul haberleri işgal ediyorsa, basın o zaman kitleden kopmuş demektir.
Ankara’daki şehir gazeteciliğini nasıl değerlendiriyorsunuz, geliştirilmesi için neler önerirsiniz?
Son altı, yedi yıldır kendi aramızda etkileşimle, güzel gittiğini düşünüyorum. Bunlar büyük gazetelerin yerel basını. Milliyet’in, Hürriyet’in Ankara’sı. Maalesef Habertürk’ün Ankara’sı kapandı. Bence önemli bir işlev gören gazeteydi. Bunun dışında Ankara’nın birçok gazete ve dergisi var. Haberciliğin kalitesini arttırmak için birincisi gazetecilerin hedeflerini yeniden oluşturmaları gerekiyor. Artık rögar kapağı açık kalmış, kaldırımlar bozuk konusunu aşmak lazım. Çok daha genel sorunları var şehrin. Ankara ciddi bir sanayileşme aşamasına gelmiş bir şehir. Burada artık başka konular işlemelisiniz. Ankara sosyal yaşamı zayıf, altyapısı zayıf bir şehir. Bu konular işlenmeli. Ankara’da hiç açılmamış bir kapı var mesela, turizm. Turizm sektörü zayıf. Bu kapıyı açmaya çalışacaksınız. Basının önemli konuları tespit edip ona göre işlemesi gerekiyor. Ayrıca yerel basının bazı konularda söz birliği etmesi lazım. Mesela turizmde, altyapıda söz birliği etmesi lazım ki yerel yönetimler de ona göre çözüm üretsin.
Habertürk Ankara gazetesinin kapatılması şehir gazeteciliği açısından umutsuzluk mu? Habertürk’ü Ankara’da diğerlerinden eki ayırıyordu. Ankara için Milliyet, Hürriyet, Habertürk, Sabah hepsi kendi alanında bir eksiği tamamlıyordu. Ancak bu işlev maalesef Habertürk’ün kapatılmasıyla ortadan kalktı. Mesela Antep, Eskişehir, İzmir’de yerel basın çok güçlü. Çok önemli bir örnektir yerel basın İzmir’de. Yeni Asır Gazetesi ulusal gazetelerin üzerinde tiraj yapıyordu, şimdi yapamıyor. Çünkü halk gazetelerde artık şehrin sorunlarını ve çözümlerini göremiyor. Okur sizi terk ediyor. Ancak Yeni Asır bu konuda çok iyi bir örnekti. Ulusal gazetelerden daha çok sattı. Günümüzde bazı şehirler yerel basının becerisini kullanıyor ancak çoğu kullanamıyor.
Haberi Duyur
Kısa Adres: http://gorunum.tk/18960
Yol: Ana sayfa » Yazılar » “Şehir gazeteciliği geleceğin gazeteciliği”
Bir cevap yazın