6 Kasım 2024, Çarşamba - 22:36

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Dr. Öğretim Üyesi Emek Barış Kepenek: “Türkiye’deki dijital oyun pazarı git gide büyüyor”

Tarih: 20 Kasım 2019

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 169

Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin düzenlediğini Kolokyum Güz’19 etkinliği kapsamında dün ODTÜ TEKNOKENT Animasyon Teknolojileri ve Oyun Geliştirme Merkezi’nde (ATOM) yöneticilik yapan Başkent Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Emek Barış Kepenek, dijital oyun endüstrisini sosyal ve ekonomik açıdan ele aldı.

Kolokyum Güz’19 kapsamındaki etkinliklerin ikincisi dün Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde yapıldı. Saat 14.00’te başlayan kolokyumda ODTÜ TEKNOKENT ATOM’da yöneticilik yapan Başkent Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Emek Barış Kepenek, dijital oyun endüstrisini sosyal ve ekonomik açıdan ele aldı. Kepenek, dijital oyunlarla sokakta oynanan oyunlar arasındaki benzerliklerden, dijital oyunların oluşum sürecinden ve pazarlama aşamasından, yaş standardı uygulamasından ve Türkiye’nin sektördeki konumundan bahsetti.

 “Oyun yaşamımızın her alanında var”

Emek Barış Kepenek, dijital oyunların dışarıda oynanan oyunlardan çok farklı olmadığını söylerken “Oyun bize yaşamı, sokağı, kültürü anlatan toplumsal bir olgu. Oyun yaşamımızın her alanında var. Dijital oyun ise bunların farklı bir dünyada gerçekleşen hali” dedi.  Teknoloji sayesinde en çok keyif aldığımız kültürel araçlardan birinin dijital oyun olduğunu belirten Kepenek, dijital oyunların kendi içerisinde belli kurallarının olduğunu ifade etti. Sokakta, bilgisayar başında ya da telefonda oynadığımız oyunların keyif verdiğini, kafamızı boşaltmaya yardığını dile getiren Kepenek, her iki etkinliğin de istenilerek yapıldığını söyledi.

 “Oyunu geliştirmekten öte bir de pazarlamayı bilmeniz lazım”

Dijital oyunların oluşum sürecinden de bahseden Kepenek, oyunun oluşumundaki ilk aşamanın fikir olduğunu söyledi. Dr. Kepenek, dijital oyunun başarılı olabilmesi için sadece fikir bulup bunu geliştirmekle kalınmadığını dile getirirken şunları kaydetti: “Dijital oyununuz için fikri ve ana fikri oluşturduktan sonra programcılarla ve tasarımcılarla çalışıyorsunuz. Bu süreç sadece mühendis ve sanatçılardan oluşan bir süreç değil, bir de oyununuzun pazarlanma aşaması var. Her oyun tutmuyor, her oyun başarı getirmiyor. Oyunu geliştirmekten öte bir de pazarlamayı bilmeniz lazım. Burada başarıyı getiren doğru pazarlama stratejisi. Yani oyunu geliştirmek kadar oyunu satma yöntemi de önemli.”

Dijital oyunlarda çok vakit geçirilmesinin “bağımlılık” olarak tanımlanabildiğini söyleyen Kepenek, çocukların yaşına uygun olmayan oyunların varlığına da değindi. Yeni neslin teknolojinin içine doğduğunu dile getiren Kepenek, çocukları bu düzenden ayırmanın çok zor olduğunu belitti. Avrupa’da ve Amerika’da dijital oyunlara yaş standardı getiren kurumların olduğunu söyleyen Dr. Kepenek, bu uygulamanın Türkiye’de Kültür Bakanlığı tarafından yürütüldüğünü ve ayrı bir birimimizin olmadığını ifade etti.

“Türkiye’deki pazar git gide büyüyor”

Emek Barış Kepenek, sunumunda son olarak Türkiye’deki dijital oyun piyasasından bahsetti. Türkiye’deki dijital oyunun ihracat alanında on yıl içinde 140 milyon dolardan 1 milyar dolara yükseldiğini söyleyen Kepenek, “Türkiye’deki pazar git gide büyüyor” dedi. Dünya pazarında Türkiye’nin 16’ncı sırada olduğunu belirten Kepenek, dünyada 2 milyar oyuncunun içinde Türkiye’den 33 milyon oyuncunun olduğunu ifade etti. Dijital oyunların küresel pazar için üretildiğini bu yüzden de oyunların ithalat ve ihracat alanında değerlendirilmesini anlamlı bulmadığını dile getiren Kepenek, üretilen oyunların global ürünler olduğu söyledi.

 

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/26073
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Dr. Öğretim Üyesi Emek Barış Kepenek: “Türkiye’deki dijital oyun pazarı git gide büyüyor”

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nde Ankara’daydı

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nü Ankara’da çeşitli etkinliklerle kutladı. Anıtkabir’i ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Başkent Kalkınma Projesi’ni ziyaret eden çiftçiler, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde yapılan forumda kürsüden seslendi: “Çiftçi doğduk, çiftçi öleceğiz.”

Kapat