Türk Halk Kültürüne Hizmet Ödülleri verildi
Halk Kültürü Araştırma Kurumu (HKKA) tarafından verilen “Türk Halk Kültürüne Hizmet Ödülleri” sahiplerini buldu. Törende ödül alanlar arasında Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Serpil Aygün Cengiz, Prof. Dr. Neriman Aral ve Dr. Öğretim Görevlisi Feryal Söylemezoğlu da var.
HKKA tarafından bu yıl 39’uncusu verilen “Türk Halk Kültürüne Hizmet Ödülleri” sahiplerini buldu. Tören, Türk Tarih Kurumu’nda saat 12:00’de başladı. Ödül alanlar arasında Ankara Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Serpil Aygün Cengiz, Prof. Dr. Neriman Aral ve Dr. Öğretim Görevlisi Feryal Söylemezoğlu da vardı. Törenden önce ise Türk Halk Bilimleri alanında çalışan Prof. Dr. Tuncer Gülensoy ve Prof. Dr. Saim Sakaoğlu için “Duayenlere Vefa ve Saygı Paneli” düzenlendi.
İlk olarak ödülü takdim etmek için Prof. Dr. Saim Sakaoğlu sahneye çıktı. Sakaoğlu Hizmet Ödülünü Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aynur Koçak’a verdi. Hayatında tanıdığı ilk bilge kişinin babası olduğunu dile getiren Koçak, ödülü aldığı için mutlu olduğunu belirtti.
Ankara Üniversitesi DTCF Halkbilim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serpil Aygün Cengiz ise ödülünü HKKA Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mete Taşlıova’dan aldı. Aygün Cengiz, DTCF’de Halkbilim bölümünün 1947 yılında Pertev Naili Boratav tarafından Türk Halk Edebiyatı ve Folkloru kürsüsü ismiyle kurulduğunu ve daha sonra kapatıldığını dile getirdi. Daha sonra 1950’li yıllarda Nermin Erdentuğ tarafından Etnoloji kürsüsünün açıldığını ve halkbilim çalışmalarının burada yürütüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Aygün Cengiz, Halkbilim kürsüsünün ise 1980 yılında yeniden açıldığını belirterek bölümlerinin şuanda 72’inci yılında olduğunu söyledi. Prof. Dr. Aygün Cengiz ayrıca şunları söyledi: “Halkbilim bölümü çok eski bir bölüm fakat tarihi bölümün tarihçesi şimdiye kadar detaylı bir şekilde yazılmış ve ortaya çıkmış değil. Dolayısıyla kendi adımıza söylüyorum henüz yüzleşme, çok boyutlu bir karşılaşma, değerlendirme yapabilmiş olduğumuzu düşünmüyorum. Bu tür ödüller, bu tür ortamlar ve bu tür birliktelikler bunların olabilmesini ve tarihinin yazılabilmesini sağlıyor. Ben bu ödülü 72 yıl boyunca bölümümüzde çalışan 30 öğretim elemanı ve yüzlerce öğrencimiz adına alıyorum.”
Ankara Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Gör. Feryal Söylemezoğlu ise ödülünü Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Erdoğan’dan aldı. Söylemezoğlu, onu yetiştiren annesine, bütün hocalarına ve ödülü elinden aldığı Erdoğan’a teşekkür etti.
Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Neriman Aral’a ödülü teslim etmek için HKKA Kurum Sekreteri Salih Ünver sahneye çıktı. Ünver, ödülü törene katılamayan Prof. Dr. Neriman Aral yerine eşi Ahmet Aral’a verdi.
Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Yücel Çetin ise ödülünü Kültür Bakanlığı Halk Kültürlerini Araştırma ve Geliştirme Genel Müdürlüğü (HAGEM) eski Genel Müdürü Nail Tan’dan aldı. Çetin, 65 yıldır bu alanda çalışma yapan HKKA’tan ödül aldığı için onur duyduğunu söyledi. İlk öğretmeninin babasının olduğunu söyleyen Çetin, kendisine emek veren bütün hocalarına teşekkür ettiğini ifade etti.
İstanbul Üniversitesi hocalarından Prof. Dr. Hülya Aşkın Balcı ödülünü Okan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Koçak’tan aldı. Eşinin tayinlerinden dolayı 14 üniversitede çalıştığını ve bu süreçte değerli hocalar tanıdığını belirten Balcı, Gülensoy’un ve Sakaoğlu’nun bulunduğu bir törende ödül aldığı için mutlu olduğunu ifade etti.
Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Habibe Yazıcı Ersoy’a ödülünü Gülensoy verdi.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kadriye Türkan ise ödülünü Prof. Dr. Hayrettin İvgin’den aldı.
Afyon Kocatepe Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Görevlisi Ülkü Küçükkurt ödülünü AKP Eski Milletvekili Mahmut Koçak’tan aldı.
Süleyman Demirel Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Uyanık ise ödülünü Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevin Güngör Ergan’dan aldı.
Etkinlikte ödül töreninden önce Gülensoy ve Sakaoğlu için “Duayenlere Vefa ve Saygı Paneli” düzenlendi. Panelde, Gülensoy’un ve Sakaoğlu’nun eski öğrencileri Prof. Dr. Hayrettin İvgin, Prof. Dr. Ahsen Turan ve Dr. Atiye Nazlı konuşmacıydı. Etkinliğin moderatörü ise Kültür Bakanlığı eski HAGEM Genel Müdürü Nail Tan’dı.
Gülensoy’u anlatmak için eski öğrencisi Prof. Dr. Hayrettin İvgin söz aldı. İvgin, Gülensoy’un akademik hayatına ve başarılarına değindi. Farklı yörelerde yaptığı ağız çalışmalarından ve Halkbilime yaptığı katkılardan bahseden İvgin, hocanın 50 yüksek lisans ve 42 doktora öğrencisi yetiştirdiğini de anımsattı.
İvgin’in ardından söz alan Dr. Atiye Nazlı ise Sakaoğlu’nun kısaca hayatını anlattı. Nazlı, Sakaoğlu’nun akademik çalışmalarına ve yurt dışı çalışmalarına değindi. Ayrıca hocanın 29 yüksek lisans ve 17 doktora öğrencisi yetiştirdiğini de söyleyen Nazlı, Sakaoğlu’nun eleştiri yazılarında Sadi Dirlik, Ahmet Eskişehirligil ve Sencer Sakarya gibi mahlaslar kullandığını ifade etti.
Sakaoğlu ile ilgili belgesel çeken Ahsen Turan ise belgeselin vefa kelimesinden yola çıkılarak yapıldığını söyledi. Belgeselde hocayı sevenleri bir araya getirdiklerinden bahseden Turan, Sakaoğlu’nun geçmiş ve günümüz arasında bir kültür köprüsü olduğunu ifade etti.
Haberi Duyur
Kısa Adres: http://gorunum.tk/26336
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Türk Halk Kültürüne Hizmet Ödülleri verildi
Bir cevap yazın