4 Kasım 2024, Pazartesi - 13:07

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Sistem değişikliği Torba Yasa’ya takıldı

Tarih: 11 Eylül 2012

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 103

Haziran ayı sonunda Meclis’ten geçen Torba Yasa, ÖSYM’nin mağdur ettiği 2 milyon öğrenciyi kurtardı.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM), Mayıs ayının sonunda yaptığı değişiklikle Lisans Yerleştirme Sınavı’ndan (LYS) kısa bir süre önce ortaöğretim başarı puanlarını kaldırmak için yaptığı düzenleme, Torba Yasa’ya takıldı. ÖSYM’nin öğrencilerin bireysel başarılarını sadece sınavlarda ölçmek istediği düzenleme, önümüzdeki yıldan itibaren uygulanacak.

ÖSYM’nin yapmak istediği bu değişiklik sonrasında şaşırdıklarını belirten Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Ankara 1 No’lu Şube Başkanı Doğan Kaya, “Yapılan bu değişikliği anlamak gerçekten çok zordu. Özellikle bu dönem ortaöğretim başarı puanının eklenmesi gerekiyordu. Çünkü Nisan ayında yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonucuna bu puanlar eklenmişti. Okul bitiminde okul başarı puanının eklenmesi gerekiyor. Ayrıca öğrenci de dört yıl içerisinde bir başarı göstermişse o emeğinin karşılığını almalı” dedi. Kaya, okullarda verilen tüm notların objektif ve standart olmadığını, gelecek yıl uygulama ile birlikte nitelikli okulların cezalandıracağını söyledi.

Özel okulların teşvik edilmesine yol açar mı?

Yapılmak istenen bu değişiklikle birlikte okul puanının eklenip eklenmeyeceği konusunda LYS’de belirsizliklerin yaşandığını belirten Kaya, öğrencinin kötü bir okulda olmasına rağmen kişisel başarı puanının yüksek olması durumunda bu uygulamanın öğrenciyi mağdur edeceğini ifade etti. Yaşanan bu durumun da bir tezat oluşturduğunun ve özel okulların teşvik edilmesine yol açacağının altını çizdi.

Sık sık yapılan değişikliklerin yerine, sınav sisteminin kaldırılmasının daha akılcı olacağını ifade eden Kaya, “Biraz daha öğrencilerin yeteneklerine uygun bir ölçme sisteminin belirlenmesi gerekiyor. Öğrencilerin eğitim alanları yeteneklerine göre seçilmeli. Okullardaki yönlendirmelerin değil, öğrencilerin kendi kararlarının gelecekte daha belirleyici olması daha sağlıklı olacaktır. Ama Türkiye’de gençlerin geleceklerini belirleme konusunda aileler daha etkili oluyorlar” dedi.

“Dezavantajları olduğu kadar avantajları da var”

Öğrencilerin bu değişiklikten haberdar olduğunu ve bu durumun onlar için bir avantaj olduğunu söyleyen Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çoğu öğrenci ortaöğretim başarı puanının kaldırılması çalışmalarının olduğunu biliyor. Onlar bu durumu avantaja çevirmeye çalışıyorlar. Örneğin, dört yıl boyunca sadece sınıf geçmek için çalışmalarını yürüten öğrenciyle, ‘kendimi geliştirmem gerekiyor, çok çalışmam gerekiyor’ diyen öğrenci arasındaki farklar ortaya çıkıyor. Çünkü bugüne kadar bu iki ayrımda olan öğrenciler aynı kefeye kondu.

Bu yeni sistem öğrenciye ‘Ben artık sınıfımı geçeyim, bu puan bana yeter’ diye bir düşünce getirir. Ama şu anda pek bilinen bir durum yok. Medya yeteri kadar gündeme getirmedi. Türkiye’de gündem hızla değişiyor. Eğitim sistemi ve sınavlar deneme tahtası haline getirildi. Belki de kısa bir süre sonra da başka bir sistem getirilerek bu düzenleme de ortadan kaldırılacaktır.”

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/268
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Sistem değişikliği Torba Yasa’ya takıldı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nde Ankara’daydı

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nü Ankara’da çeşitli etkinliklerle kutladı. Anıtkabir’i ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Başkent Kalkınma Projesi’ni ziyaret eden çiftçiler, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde yapılan forumda kürsüden seslendi: “Çiftçi doğduk, çiftçi öleceğiz.”

Kapat