1 Kasım 2024, Cuma - 17:33

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Cinsiyet farkındalığı için “Kız Başına” duruşma görüldü

Tarih: 07 Mart 2020

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 176

Kız Başına Hukuk Ekibi’nin kurgusal duruşma laboratuvar projesi kapsamında düzenlediği “Kadına Şiddet Alanında Türkiye’nin İlk Kurgusal Duruşması” bugün Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Kız Başına Hukuk Ekibi’nin toplumsal cinsiyete dayalı şiddete ve cinayetlere karşı farkındalık yaratarak ileride bu alanda mücadele etmeyi arzulayan genç hukukçulara deneyim kazandırmayı hedeflediği kurgusal duruşma yarışmasının finali, bugün ABB Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Saat 14.30’da başlayan etkinliğin açılış konuşmasını Kız Başına Kurucusu Yeşim Çaplı yaptı.

Çaplı: Denize düşen bir yağmur damlasıyız

Konuşmada, Kız Başına Hukuk Ekibi’nin kuruluşuna değinen Çaplı, “2017 yılında Kız Başına’yı kurmaya karar verdiğimizde çözüm odaklı olmasını istedik. Sonuçta denize düşen bir yağmur damlasıyız ama biliyoruz ki bu damlalar büyüdükçe denizler taşabilir. Türkiye’de şiddet türlerinin azalması ve bu durumlar hakkında farkındalık yaratılabilmesi için biz bu yola çıktık” şeklinde konuştu. Etkinlikte, kadına şiddet konusundaki hukuksal eksikliklerin ele alınması ve bu duruma çözüm yaratmak amacıyla toplanıldığını belirten Çaplı, “Hukuk lisans eğitimindeki eksiklikleri ve geleceğe dair umut vadeden gençleri gördüğümüzde daha fazlasının yapılabileceğine inandık” dedi.

Çaplı’nın ardından söz alan ABB Başkanı Mansur Yavaş’ın eşi Nursen Yavaş, gerçekleştirilen etkinlikle ilgili “İnanıyorum ki bu ve bunun gibi birçok organizasyon her birimizin konuya dair farkındalığını artıracak ve kadına şiddet gerçeğiyle yüzleşerek mücadeleyi sürdürmemize olanak tanıyacaktır” ifadelerini kullandı.

Sağkan: Eril dil kullanımının önüne geçemedik

Ankara Baro Başkanı Erinç Sağkan ise Türkiye’de hala şiddetin önüne geçilemediğinin ve bu konuda yol alınamadığının altını çizdi ve şöyle devam etti: “Özellikle eril şiddetin ve eril dil kullanımının önüne maalesef geçemedik. Haliyle başta dil olmak üzere atmamız gereken çok adım yapmamız gereken çok ama çok işler var.”
Bunun yanında konferans salonunda katılımcıların masasının üzerinde bugüne kadar öldürülen kadınların isimlerinin yer aldığı QR kodları aracılığıyla hayatları ve nasıl öldürüldüklerine dair bilgi verildi. Öldürülen her bir kadını temsilen masaların üzerinde yer alan mumlar ile bir anma gerçekleştirilirken duruşmanın ardından katılımcılarının masasına öldürülen kadınları temsilen kırmızı karanfil bırakıldı.

Kadına şiddet alanında Türkiye’nin ilk kurgusal duruşması

Duruşmayı Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri ve Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri yürüttü. Duruşma öncesi katılımcılara davaya konu olan durum hakkında bir video sunuldu. Video gösteriminin ardından gerçekleştirilen duruşmanın jüri üyeliğini Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Savcısı Filiz Yalçın Çiflik, Ankara Barosu Gelincik Merkezi Başkanı Aslı Koçak Arıhan ve Avukat Sibel Önder yaptı. Kurgusal duruşmada sanık müdafi tarafını Atılım Üniversitesi, katılan vekilini ise Yaşar Üniversitesi temsil etti. Yaklaşık iki saat süren duruşmada kazanan taraf katılan vekili konumuyla Yaşar Üniversitesi oldu. Etkinliğin sonunda öğrencilere ödülleri takdim edildi.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/27276
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Cinsiyet farkındalığı için “Kız Başına” duruşma görüldü

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nde Ankara’daydı

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nü Ankara’da çeşitli etkinliklerle kutladı. Anıtkabir’i ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Başkent Kalkınma Projesi’ni ziyaret eden çiftçiler, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde yapılan forumda kürsüden seslendi: “Çiftçi doğduk, çiftçi öleceğiz.”

Kapat