Tutulmayan sözler, zihinsel engelli ressam Muhammed Yalçın’ın renklerine engel oluyor
Yalçın ailesi, ressam Yalçın’ın renklendirdiği evlerinin müzeye dönüştürülmesini istiyor. Evin müzeye dönüştürüleceği söylense de verilen sözler yerine getirilmiyor.
Doğuştan yüzde yetmiş zihinsel engelli olan 34 yaşındaki Ressam Muhammed Yalçın, katlanarak artan resim tutkusu sayesinde engel tanımıyor. Evdeki tuvaller bitince renkleri yaşadığı evin duvarlarına taşıyor ve evi adeta bir sanat eserine dönüştürüyor. Birçok siyasetçi evin müzeye dönüştürülmesi konusunda söz verse de verilen sözler tutulmuyor. Yalçın ailesi, evlerinin kentsel dönüşüm kapsamında yıkılması durumunda, Muhammed’in emeklerinin boşa gitmesinden endişe duyuyor. Muhammed’in babası Hasan Yalçın konu hakkında Görünüm’e konuştu.
Muhammed Yalçın’ın babası Hasan Yalçın, Muhammed’in resim yapmaya nasıl başladığını şu sözlerle anlatıyor:
“Muhammed resim yapmaya 2009’da başladı. Yalçın, ilk başta engelliler okuluna gidiyordu. Oraya üç beş sene gitti geldi, bir şey öğrenemedi. Okul taşındı. Servisler de ücretli olduğundan bir daha bu okula gönderemedik. Bunun üzerine Muhammed Çağdaş Eğitim Uygulama Merkezi’ne gitmeye başladı. Burada hoca çocuklara kâğıt kalem veriyor, çocuklar da bir şeyler karalayıp duruyordu. Çocukların çizimleri hocaların dikkatini çekiyor. Hocalar bunun üzerine ‘Okula bir ressam çağıralım’ diyor. Ressam Harun Antakyalı okula gelmeye böyle başlıyor.
Harun Antakyalı, ilk gittiğinde burayı sıradan bir okul sandığını ancak içeri girdiğinde şaşırdığını söylüyor. Yüzlerce engelli çocuk… Antakyalı, çocuklarla çalışmaya başlıyor. Ardında Muhammed ve diğer çocukların resimleri okulda, Ankara ve İstanbul’da birçok sergiye çıkmaya başlıyor.”
“Tutulmayan sözler nedeniyle artık yıldık”
Baba Hasan Yalçın, Muhammed’in sanat eserlerini görmeye gelen birçok siyasetçinin evin müzeye dönüştürülmesi konusunda söz verdiğini ancak bu sözün tutulmadığını ifade etti. Baba Yalçın, evin kentsel dönüşüm kapsamında yıkılması durumunda, Muhammed’in emeklerinin boşa gitmesinden endişe duyuyor. Hasan Yalçın ayrıca Muhammed medyada gündem olmadığı sürece boya yardımı dahi yapılmamasından yakınarak şunları dile getiriyor:
“Buralara kadar kendi gücümüzle geldik. Muhammed’e birkaç senedir boya, tuval yardımı geliyor. Muhammed medyada gündem olduğu zaman yardımlar geliyor ama sonra bunların arkası kesiliyor. Birçok siyasetçi Muhammed’in resim yapmaya devam etmesi için malzeme yardımı yapılacağını ve evin müzeye dönüştürüleceğine dair söz verdi ama bu sözlerin hiçbiri yerine getirilmedi. Bizim derdimiz bu evi kurtarabilmek. Her taraf resim, buraya her gelen insan buranın müze olması gerektiğini söylüyor. Tutulmayan sözler nedeniyle artık yıldık.”
“Pandemiden bu yana sadece birkaç sergi açabildik”
Hasan Yalçın, Baba Yalçın’a pandemiden bu yana Muhammed’e sadece birkaç tane sergi açabildiklerini söyleyerek şunları dile getiriyor:
“Okuldayken çok sergi açıldı ama Muhammed’in okuldan sonra kişisel sergileri en fazla 25 tane olmuştur. Pandemiden bugüne kadar sadece birkaç tane sergi açabildik. Şu an da sergi açmayı düşünmüyoruz.”
“Resim yapmak Muhammed’i sosyalleştirdi”
Baba Yalçın, resim yapmanın Muhammed’in hayatında neleri değiştirdiğini şöyle anlatıyor:
“Resim yapmak Muhammed’in hayatını çok değiştirdi. Mesela eskiden bu kadar konuşmuyordu. Sergi açtığımız zaman gelenlere sergiyi gezdirip bir şeyler anlatmaya çalışıyor. Yani Muhammed resim yapmadan önce bu kadar sosyal değildi.”
Ankara Üniversitesi Yalçın’ın eserini ATAUM’da sergiliyor
Baba Hasan Yalçın evin duvarında asılı olan bez çantayı göstererek şöyle dedi:
“Ankara Üniversitesi, sizin talebe çocuklar yaptı onu. İnek Bayramı diye bir etkinlik yapıyorlar ya işte orada satıldı onlar. Hatta sizin üniversitenin ATAUM mu diyorlar? Muhammed’in orada bir resminin olması lazım. Sizin orada bir çalışma oldu, ünlü ressamlar ile beraber. Muhammed’de katıldı onlarla beraber. Orada teknik bir resim yaptı Muhammed. Sizin o ATAUM’un duvarında olması lazım şimdi. Sizin üniversiteye çok gidip geldik biz.”
Ressam Yalçın sorularımızı yanıtladı
Ressam Yalçın’a da birkaç soru yönelttik. En sevdiği rengin mavi olduğunu ve en çok şapkalı adam, kedi ve uğur böceği çizmeyi sevdiğini söyledi. Yalçın, resim yaparken iyi hissettiğini söyleyip resim dışında başka bir şeyle ilgilenmediğini dile getirdi. Hayatlarını yitirmiş olmasalardı Picasso, Van Gogh ve Leonardo Da Vinci gibi ünlü ressamlarla tanışmak istediğini ifade etti.
Yalçın, kökeni Jean Dubuffet tarafından 1940’lı yıllarda ortaya çıkarılan “Ham Sanat Akımı” ile resimlerini yapıyor. Ressam Yalçın, sanat eserine dönüştürdüğü evinin sanatseverler tarafından ziyaret edilmesinden memnun görünüyor. Haber vererek gelen ziyaretçileri evinin balkonunda bekleyen Yalçın, gelen misafirlerle birlikte fotoğraf çektiriyor. Yalçın’ın gelen ziyaretçilerin duygu ve düşüncelerini yazması için tuttuğu bir defter de var. Muhammed Yalçın, ziyaretini bitirenleri uğurlarken kartvizitinden vermeyi de ihmal etmiyor. Ankara Altındağ Anafartalar Mahallesi Kargalı Sokak No:27’de bulunan bu ev sanatseverler ile buluşmayı bekliyor.
Haberi Duyur
Kısa Adres: http://gorunum.tk/34650
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Tutulmayan sözler, zihinsel engelli ressam Muhammed Yalçın’ın renklerine engel oluyor
Bir cevap yazın