2 Kasım 2024, Cumartesi - 04:22

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Hukuk Fakültesinde “Sosyal Medya ve Fikri Haklar” paneli yapıldı

Tarih: 26 Eylül 2014

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 830

Ankara Üniversitesi () Hukuk Fakültesi, “Dijital İletişim Çağında Sosyal Medya ve Fikri Haklar” konulu panele ev sahipliği yaptı.

Ankara Üniversitesi () Hukuk Fakültesi, “Dijital İletişim Çağında Sosyal Medya ve Fikri Haklar” konulu panele ev sahipliği yaptı.

fikri haklar panel giris

Hukuk Fakültesi Cemal Bilsel salonunda bugün gerçekleşen paneli düzenleyenler arasında Hukuk Fakültesinin yanı sıra Musiki Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği (MSG), Fikri ve Sınai Haklar Araştırma ve Uygulama Merkezi (FİSAUM) ve İLEF de yer aldı. İki oturum halinde gerçekleşen paneli İLEF Film Atölyesi, hazırlamış olduğu sokak röportajlarıyla destekledi.

Panelde, sosyal medyanın değiştirdiği yaşam alanları masaya yatırılıp, olumlu ve olumsuz etkileri tartışıldı. “Sosyal medya bir fırsat alanı mı yoksa hakların ihlale uğradığı bir mecra mı?” sorusuna da cevap arandı.

Açılışa ise öğrencilerin rektörü temsilen gelen rektör yardımcısı Prof. Dr. Kasım Karakütük’ü protesto etmeleri damgasını vurdu. Panel, ikinci oturumun sonunda katılımcılara plaket verilmesiyle son buldu.

Açılış konuşması

fikri haklar-arzu oguzAçılış konuşmasını panele ev sahipliği yapan Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arzu Oğuz yaptı.  Aynı zamanda FİSAUM’un müdürü olan Prof. Dr. Oğuz, yeni iletişim biçiminin bir yandan işleri kolaylaştırdığını diğer yandan da yüz yüze iletişimden daha hızlı ve rahat olması nedeniyle yeni soru ve sorunları da beraberinde getirdiğini dile getirdi. Oğuz, bu sorulardan birinin de sosyal medya paylaşımının telif haklarını nasıl etkileyeceği konusu olduğunu belirtti. Sosyal medya olgusunun önce etraflı bir şekilde masaya yatırılmasının hedeflendiğini ifade eden Oğuz, bu panel ile fikri haklar ve sosyal medya arasındaki etkileşimin fikir ve sanat eserlerinin üretiminde ve bu ürünler üzerindeki hakların korunmasında ne tür sorunlar yarattığını ortaya koyulmasını istediklerini söyledi. Oğuz konuşmasının sonunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı Teftiş Kurulu Müfettişi Özgür Semiz’e, MSG ve MSG Başkanı Garo Mafyan’a, Yrd. Doç. Dr. Zehra Özkan ile organizasyonda yoğun emek harcadığını belirttiği İLEF Dekanı Prof. Dr. Ruken Öztürk’e ve İLEF Film Atölyesine teşekkür etti.

fikri haklar-ruken ozturkİletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ruken Öztürk konuşma yapmak üzere Hukuk Fakültesi Dekanı Oğuz’un ardından kürsüye çıktı. Kısa bir konuşma yapacağını belirten Öztürk, bir an önce panelin başlamasını ve konukları dinlemek istediğini belirtti. Prof. Dr. Ruken Öztürk, “Aramızda kitaplarını okuduğunuz, şarkılarını dinlediğiniz sanatçılar var. Onların bir kısmıyla dün tanışma fırsatı buldum. Onları bir an önce dinlemek istiyorum. Toplantıda iletişimciler, hukukçular, akademisyenler, sanatçılar birlikteler. Sosyal medya da aslında böyle bir mecra; farklı ortamlarda yeni bir mecra demek birçok kişiyle birçok farklı kurumu ve kişiyi birleştiriyor. Böyle bir mecrayı tartışmak için daha sık bir araya gelmeliyiz. Disiplinlerarası bir alan. Artık bu sorunları birlikte aşabilmek için, birlikte mücadele edebilmek için iletişimciler, hukukçular ve sanatçıların daha çok bir araya gelmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu anlamda bu toplantının bir paydaşı olmaktan da mutluluk duyuyorum” diyerek sözlerini bitirdi.

Dekanların konuşmasından sonra MSG Yönetim Kurulu Başkanı Garo Mafyan da açılış konuşmasında söz aldı. Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş ise konuşmacılar arasında yer almasına rağmen panele katılmadı. Panele, Rektörü temsilen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kasım Karakütük katıldı.

Rektörü temsilen yardımcısı protesto edildi

fikri haklar-kasim karakutukAçılış konuşmasının ardından Rektör Prof. Dr. Erkan İbiş’i temsilen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kasım Karakütük konuşma yaptı. Karakütük, Rektörü İbiş’in yurt dışından gelen konuklar sebebiyle katılamadığını ve selamlarını ilettiğini belirtti. Karakütük konuşmasına devam edeceği sırada salonda bulunan öğrenciler tarafından protesto edildi. Öğrenciler, rektörü protesto etmek için orada olduklarını ancak rektörün bunu bilerek gelemediğini belirttiler. Kürsüde konuşmak için söz hakkı isteyen öğrenciler ilk başta Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arzu Oğuz tarafından engellendi. Protesto seslerinin yükselmesiyle salonda kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Gerginliğin ardından öğrencileri temsilen Barış Barışık isimli öğrenci hazırlanan ortak bir metni okumak üzere kürsüye çıktı. Salonda çok sayıda güvenlik görevlisinin bulunması da dikkat çekti.

Öğrenciler, açıklamalarında geçen yıl uygulanmaya başlayan banka kartı özelliği taşıyan öğrenci kimlikleri ile kişisel bilgilerin bankaya satıldığını belirtti. Aynı zamanda, Gezi Parkı eylemlerinde yaşamlarını yitirenler için fidan dikmek istediklerini ancak Rektörlüğün buna engel olduğunu ve haklarında soruşturma açıldığını söyledi. Ortak metnin Barışık tarafından okumasından sonra öğrenciler slogan atarak salondan ayrıldı.

fikri haklar-baris barisik

“Sosyal Medya: Dünü, Bugünü, Yarını”

Açılışta kısa süreli protesto şokunun ardından ilk oturum başladı. “Sosyal Medya: Dünü, Bugünü, Yarını” başlıklı serbest tartışmanın yapılacağı oturuma gazeteci ve yazar Kürşat Başar başkanlık etti.

Kürşat Başar, ufak bir girizgâh yaparak “Ben mesleğe başladığımda adım basın mensubuydu. Daha sonra medya mensubu şu anda sosyal medya mensubu oldu” dedi. Kısa konuşmasının ardından sokak röportajlarına devam edileceğini belirtti. Ardından İLEF Film Atölyesinin hazırladığı “Sosyal medya” başlıklı sokak röportajı gösterildi.

fikri haklar-panel 1

Oturumun konuşmacıları arasında da Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesinden Prof. Dr. Aslı Tunç, Kadir Has Üniversitesinden Öğr. Gör. İsmail Hakkı Polat, Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesinden Yrd. Doç. Dr. Ufuk Eriş ve Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden Prof. Dr. Mutlu Binark yer aldı. Programda gazeteci ve yazar Nebil Özgentürk’ün katılacağı belirtiliyordu ancak yapılan açıklamayla Özgentürk’ün geç kalacağı, ikinci oturuma geleceği belirtildi. Sosyal medyanın geçmişten bugüne ve sonrasının tartışıldığı panelin ilk oturumu 12.30’da son buldu.

“Fikri Haklar Bağlamında Sosyal Medya: Yeni bir ihlal alanı mı? Yeni fırsatlar mı?”

Öğle arasının ardından panelin ikinci oturumu saat 14.00’da başladı. Oturumun başkanlığını Bakanlık Müfettişi, aynı zamanda fikri haklar uzmanı ve öğretim görevlisi olan Özgür Semiz yaptı. Konuşmacılar arasında Hâkim Türkay Alıca, Hukuk Fakültesinden Yrd. Doç. Dr. Zehra Özkan, Uluslararası Antalya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Savaş Bozbel, Avukat Abdullah Egeli, Sanatçı ve MSG Yönetim Kurulu Başkanı Garo Mafyan ve Yüksek Sadakat müzik grubu kurucularından ve aynı zamanda hukukçu kimliği de bulunan Kutlu Özmakinacı yer aldı.

fikri haklar-panel 2

Fikri hakların ve telif haklarının konuşulup tartışıldığı panelde konuşmacılar alanlarına ilişkin sunumlar gerçekleştirdi ve görüşlerini paylaştı. Sosyal medya üzerinden “ihlal mi yoksa fırsat alanı mı?” sorusuna da cevap bulunmaya çalışılan panelde daha çok telif hakkı konusu üzerinde duruldu.

Panelin bitiminin ardından Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arzu Oğuz, kapanış konuşması yapmak üzere kürsüye davet edildi. Konuşmasında katılımcılara teker teker teşekkür eden Oğuz, her katılımcıya Ankara Üniversitesinin de simgesi olan Hitit Güneş Kursu temalı teşekkür plaketleri verdi.

Panelin sonunda Hukuk Fakültesi B Blokta bulunan Atatürk büstünün bulunduğu avluda canlı müzik eşlinde bir kokteyl gerçekleştirildi. Kokteylde konuşmacılar ve konuklar birebir konuşma fırsatı buldu.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/4081
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Hukuk Fakültesinde “Sosyal Medya ve Fikri Haklar” paneli yapıldı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nde Ankara’daydı

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nü Ankara’da çeşitli etkinliklerle kutladı. Anıtkabir’i ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Başkent Kalkınma Projesi’ni ziyaret eden çiftçiler, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde yapılan forumda kürsüden seslendi: “Çiftçi doğduk, çiftçi öleceğiz.”

Kapat