Yurttaş Gazeteciliği Ankara Bölge Eğitimi’nin ilk günü sona erdi
Dokuz Sekiz Yurttaş Haberciliği İnisiyatifi ile Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesinin (İLEF) ortaklaşa düzenlediği Yurttaş Haberciliği Ankara Bölge Eğitimi bugün başladı.
Bugün saat 10.00’da İLEF Metin Toker dersliğinde başlayan Dokuz Sekiz Yurttaş Haberciliği İnisiyatifi ile İLEF‘in ortaklaşa düzenlediği Yurttaş Haberciliği Ankara Bölge Eğitiminde ilk günün konu başlıkları, yurttaş gazeteciliğinin gelişimi ve gazeteciliğin toplumsal olarak nasıl konumlandırılması gerektiğiydi. Üç gün sürecek eğitimin birinci gününde ilk olarak, Gazeteci ve Dokuz Sekiz Haber’in kurucularından Gökhan Biçici Türkiye’de ve dünyada yurttaş haberciliğinin gelişimi üzerine konuştu. Ardından İLEF Öğr. Gör. Gökhan Bulut haber toplama ve yazma pratiğinin toplumsal olarak anlamlandırılması ve gazetecilik mesleğinin toplumsal alanda konumlandırılması tartışması üzerinden atölye çalışması yaptı.
Biçici: “Yurttaş haberciliği ile sansür aşıldı”
Yurttaş haberciliğinin gelişimini anlatan ve kurucusu olduğu Dokuz Sekiz Haber’in kurulma süreci ile amaçlarını katılımcılarla paylaşan Gazeteci Gökhan Biçici, “Diktatörler ilk olarak basını sansür altına alır. Türkiye’de Gezi Direnişi ile gerçeklerle yüzleşildi ve dayatılan sansür yurttaş haberciliği ile aşıldı” dedi.
Biçici, apolitik olduğu düşünülen gençliğin internet üzerinden politikliğini ortaya koyduğu Gezi Direnişi sırasında, toplumsal muhalefetin bu denli yükselmesinin bir sonucu olarak yurttaş gazeteciliğinin önem kazandığını ve bir ihtiyaç haline geldiğini dile getirdi.
Tüm sansür ve otosansür dayatmalarına rağmen Türkiye’de gazetecilik birikiminin tümden ortadan kaldırılacak kadar zayıf olmadığını bildiğini söyleyen Biçici, bu amaçla toplumun ihtiyaçlarına dönük hareket ederek yurttaş haberciliği ile gazetecilik pratiklerini birleştirmeyi amaçladıklarını ve bunun sonucunda da Dokuz Sekiz Haber’i kurduklarını söyledi.
Medya pratiği açısından Gezi Direnişi’nin tam olarak anlaşılmasının çok önemli bir noktada olduğunu vurgulayan Biçici, Dokuz Sekiz Haber’in kuruluş amacının merkezinde Gezi Direnişi’nin olduğunu belirterek ileriye dönük çalışmalarını da bu çerçevede yürütmeye devam edeceklerini söyledi.
Bulut: “Gazetecilik toplumsal yaşamın bilgisini üretir”
Katılımcılarla, “Haber nedir?” ve “Gazetecilik nedir?” soruları üzerinden haber ve gazetecilik pratiklerinin toplumsal karşılığı hakkında atölye çalışması yürüten Öğr. Gör. Gökhan Bulut, gazeteciliğin ve haber üretiminin toplumsal yarar için yapılan bilgi üretim sistemi olduğunu ve bu mesleğin toplumsal yaşamın bilgisini yarattığı ölçüde etkili olduğunu dile getirdi.
Bulut, haberin hem toplumsal karşılık ürettiğini hem de bu karşılıktan türediğini vurgulayarak, haberin kamusal olduğunu ve haber olma niteliğinin kamusallaşma oranı ile ilgili olduğunu aktardı.
Yurttaş haberciliğinin teknik ve aktif internet kullanıcılığına indirgenmemesi gerektiği üzerinde duran Bulut, üretilen tüm enformasyonun haberle eşdeğer tutulması durumunda haberin dezenformasyonunun kaçınılmaz olduğunu söyledi.
Bulut, bireyin yurttaş haberciliği sürecine kendini teknolojiyle tanımlayarak başlaması halinde amacının yalnızca o teknolojiyi kullanmak olacağı ve bu amaçsallaştırmanın da beraberinde yabancılaşmayı getireceğini yani toplumsal gerçekliğin yansıtılmasından uzaklaşılacağını belirtti.
Katılımcılarla, düşünür Antonio Gramsci’nin “Amaçları isteyen araçları da ister” sözünü paylaşan Bulut, gazetecilik mesleğinde de amaçlara ulaşmak için araçların etkin kullanılması gerektiğinin altını çizdi.
Üç gün sürecek Yurttaş Haberciliği Ankara Bölge Eğitimi, yarın saat 10.00’da Süha Arın ve Metin Toker dersliklerinde ikinci gününde devam edecek.
Haberi Duyur
Kısa Adres: http://gorunum.tk/6535
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Yurttaş Gazeteciliği Ankara Bölge Eğitimi’nin ilk günü sona erdi
Bir cevap yazın