Bugün Dünya Basın Özgürlüğü Günü: Türkiye 149. sırada
Birleşmiş Milletler’in kararıyla “Dünya Basın Özgürlüğü Günü” olarak kutlanan 3 Mayıs’ta basın özgürlüğü sıralamasında Türkiye 180 ülke içinde 149. sırada yer alıyor.
Birleşmiş Milletler’in kararıyla “Dünya Basın Özgürlüğü Günü” olarak kutlanan 3 Mayıs’ta basın özgürlüğü sıralamasında Türkiye 180 ülke içinde 149. sırada yer alıyor. Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün her yıl yayımladığı rapora göre Türkiye 2015’te 44,16 indeksle 149. sırada yer alıyor.
Türkiye basın özgürlüğünde 10 yılda 51 sıra geriledi
RSF’nin 2015 yılı Dünya Basın Özgürlüğü Raporuna göre (http://index.rsf.org) basın özgürlüğü sıralamasında geçen yıla göre ilk iki sıra değişmedi. Dünya basın özgürlüğü sıralamasında Finlandiya 1., Norveç 2. sırada yer aldı. Geçen yıl 3. sırada bulunan Hollanda bu sene 7. sıraya geriledi. Danimarka ise 3. sırada yer aldı. Son sıralarda da değişen bir şey olmadı ve Türkmenistan 178., Kuzey Kore 179. ve Eritrea 180. ve son sırada yer aldı.
Türkiye geçen yıl 178 ülke arasında 45,87 indeksle 154. sırada yer alıyordu. Bu yıl da değişen çok şey olmadı ve 180 ülke içerisinde Türkiye 1,71 puan yükseliş ve 44,16 indeksle 149. yer aldı. Böylece Türkiye son 10 sene içerisinde 51 sıra geriye düşmüş oldu. Türkiye 2005 yılında 161 ülke içerisinde 98. sırada yer alırken şuanda Irak, Suriye, Mısır gibi yıllardır savaşla yaşayan ülkelerin de gerisinde, 149. sırada yer alıyor. RSF, bir önceki sıralamada Türkiye’ye ilişkin tutuklu gazeteciler, Gezi’de habercilere saldırı ve dış editoryal müdahaleler gibi unsurları öne çıkarırken bu yılki raporunda siber sansür, gazetecilere açılan davalar, eleştiren gazeteciler, yayın yasakları, işten çıkarma, bilgi edinme özgürlüğü hakkının tehlikeye düşmeye başlamasına vurgu yaptı.
Siber sansür ve yayın yasakları vurgusu
RFS, Türkiye’de yükselen yolsuzluk iddialarını ve birçok basın iş kolunda çalışanın gözaltına alınıp, mahkemeye çıkarılmasını ön planda tutuyor. RSF’nin raporuna göre geçen sene 40 kadar tutuklu gazeteci varken bunlardan bazıları şartlı tahliye edildi. Ancak Türkiye’de siber sansür, gazetecilere açılan davalar, eleştiren gazeteciler, yayın yasakları, işten çıkarma, bilgi edinme hakkının tehlikeye düşmeye başlaması geriye gidişin devam ettiğini gösteriyor.
1 Mayıs’ta gazetecilere yine saldırı vardı
İki gün önce kutlanan 1 Mayıs İşçi Bayramında da Türkiye’nin basın özgürlüğü sıralamasındaki yerini hatırlatan görüntüler yaşandı. Kutlamaları izlemeye çalışan gazeteciler yine saldırıya uğradı.
İstanbul’da ETHA muhabiri Ece Şimşek, Habertürk muhabiri Gökay Uslanmaz, foto muhabiri Erhan Demirtaş, polisin kullandığı plastik mermilerle çeşitli yerlerinden yaralandı. Atılım Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Genç gözaltına alındı, İleri Haber muhabiri Süha Küçük polis tarafından darp edildi. Bunların yanı sıra Aksaray’da da bir polis amiri, gazetecilere hem sözlü hem fiziki olarak saldırdı. Görüntüleri medyaya da yansıyan bu olayda Aksaray Emniyet Müdür Yardımcısı Ömer Parıltı, İhlas Haber Ajansı Muhabiri Yasin Can ve Doğan Haber Ajansı Muhabiri Hasan Bölükbaş’a ağır küfürler ederek başlarına telsizle vurdu. Kapadokya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mahmut Eskil’e de hakaret eden Parıltı, daha sonra hiçbir şey olmamış gibi olay yerinden uzaklaştı.
Gazetecilerin uğradığı saldırılarla ilgili gazetecilik meslek örgütleri çeşitli açıklamalar yaptı.
Gazeteciler Galatasaray Lisesi önüne eyleme gidiyor
Her zaman Galatasaray Lisesi önünde eylemleri takip etmek için giden gazeteciler, bugün kendileri adına Galatasaray Lisesi önünde toplanacak. Gazetecilere Özgürlük Platformu, G9 Gazetecilik Platformu, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Çağdaş Gazeteciler Derneği ve DİSK Basın-İş Sendikası’nın katılımıyla bugün yürüyüş düzenlenecek. Gazetecilik meslek örgütleri, saat 13.00’de Tünel’den Galatasaray’a yürüyüp, bir basın açıklaması yapacaklar.
Haberi Duyur
Kısa Adres: http://gorunum.tk/6696
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Bugün Dünya Basın Özgürlüğü Günü: Türkiye 149. sırada
Bir cevap yazın