31 Ekim 2024, Perşembe - 23:14

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Müzik dünyası Ankara Hukuk Fakültesi’nde buluştu

Tarih: 24 Kasım 2015

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 640

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde düzenlenen “Müzik Eserleri Bağlamında Telif Haklarının Kolektif Yönetimi” başlıklı panele katılan sanatçılar, telif hakları mücadelesinde yaşadıkları sorunları muhataplarına iletti.

Ankara Üniversitesi (A.Ü.) Rektörlüğü, A.Ü. Hukuk Fakültesi, A.Ü. Fikri ve Sınai Haklar Araştırma ve Uygulama Merkezi [FİSAUM] ve Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü [WIPO] işbirliği ile Cuma günü A.Ü. Hukuk Fakültesi’nde “Müzik Eserleri Bağlamında Telif Haklarının Kolektif Yönetimi” başlıklı bir panel düzenlendi.

Panele, Yargıtay üyeleri hâkimler ve savcılar, telif hakları konusunda uzman öğretim görevlileri, yerli ve yabancı uzmanlar, avukatlar, telif birlikleri profesyonelleri, sanatçılar ve öğrenciler katılım gösterdi. Müzik sektörü telif birlikleri MESAM, MSG, MÜYORBİR ve MÜYAP yetkilileri ile Sanatçılar Garo Mafyan, Orhan Gencebay, Ali Rıza Binboğa, Suavi, Belkıs Akkale, Isra Gülümser, Aşkın Tuna,  Bülent Pozam, Burhan Şeşen, Onur Akın ve Suat Suna gibi sanatçılar da panelde katılımcı olarak yer aldı.

Müzik Eserleri Bağlamında Telif Haklarının Kolektif Yönetimi (4)

A.Ü. Hukuk Fakültesi Dekanı ve FİSAUM Müdürü Prof. Dr. Arzu Oğuz, Yargıtay 19. Ceza Dairesi Başkanı Ramazan Özkepir, Yargıtay 11. Hukuk Dairesi Üyesi Levent Yavuz, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürü Abdurrahman Çelik, Ankara Fikri ve Sinai Haklar Hukuk Mahkemeleri Hakimleri Turkay Alıca ve Fethi Merdivan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müfettişi Özgür Semiz, Prof. Dr. Tekin Memiş, Doç. Dr. Gül Okutan Nilsson, Yrd. Doç. Dr. Zehra Özkan, eser sahipleri temsilcisi Yrd. Doç Dr. Barış Şensoy, bağlantılı hak sahipleri temsilcisi Bülent Forta,  WIPO-Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü Telif Hakları Alt Yapı Bölümü Danışmanı Peter Ford ve WIPO Eski Genel Müdür Yardımcısı ve Macaristan Meslek Birliği ARTISJUS Yönetim Kurulu Üyesi Mihaly J. Ficsor panelde konuşmacı olarak yer alan isimlerdendi.

AÜ HUKUK PANEL (2)

Panelde sanatçılar, telif hakları mücadelesinde yaşadıkları sorunları muhataplarına iletti

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müfettişi ve Ankara Üniversitesi Öğretim Görevlisi Özgür Semiz’in telif hakları, telif birlikleri ve müzik endüstrisini ele alan kapsamlı sunumu ile başlayan panelin ilk oturumunda, telif haklarının korunmasının kültür endüstrisi bakımından taşıdığı önem üzerinde duruldu ve telif birliklerinin üstlendikleri roller ulusal ve uluslararası uygulamalar çerçevesinde irdelendi. Bu bölümde ayrıca, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nda yapılması zorunlu olan değişiklikler ve telif birlikleri tarafından Türkiye’de hak takibinde karşı karşıya kalınan yasal zorluklar üzerinde de duruldu.

Müzik Eserleri Bağlamında Telif Haklarının Kolektif Yönetimi (3)

Yargıtay 19. Ceza Dairesi Üyesi İhsan Baştürk’ün sunumu ile başlayan panelin 2. oturumunda ise ticari işletmelerde müzik eserlerinin kullanımı, bu kullanımın yasal boyutları tartışıldı. Bu bölümde, özellikle Avrupa ülkeleri, ABD ve Türkiye’de mahkemeler önüne gelen örnek vakalar üzerinde durularak, hukuki anlamda “umuma iletim” kavramının nasıl yorumlandığı ve yorumlanması gerektiği ile ilgili görüşler paylaşıldı. Bunlara ek olarak panelin bu bölümünde, 5846 Sayılı Kanun ve Türkiye’nin de taraf olduğu Bern Sözleşmesi kapsamında müziğin ticari işletmelerde kullanımı ile ilgili maddeler üzerinde konuşuldu ve Türkiye’de verilen bazı mahkeme kararlarının bu maddeler kapsamında değerlendirmesi yapıldı.

AÜ HUKUK PANEL (3)

Ayrıca, panelde söz alan Orhan Gencebay, Garo Mafyan, Ali Rıza Binboğa, Suavi, Belkıs Akkale, Suat Suna gibi sanatçılar, telif hakları mücadelesinde ve hak arayışında yaşadıkları sorunları muhataplarına bizzat iletme fırsatı buldu. Düzenlenen panel; hukuk, akademi ve müzik endüstrisi çevrelerince bugüne kadar Türkiye’de telif hakları konusunda düzenlenen en önemli akademik etkinliklerden biri olarak değerlendiriliyor.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/9002
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Müzik dünyası Ankara Hukuk Fakültesi’nde buluştu

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nde Ankara’daydı

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nü Ankara’da çeşitli etkinliklerle kutladı. Anıtkabir’i ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Başkent Kalkınma Projesi’ni ziyaret eden çiftçiler, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde yapılan forumda kürsüden seslendi: “Çiftçi doğduk, çiftçi öleceğiz.”

Kapat