Bavul, Fil, Pulbiber dergilerinin yöneticileri SBF’deydi
Pulbiber Dergisi’nden Altay Öktem ve Aslı Tohumcu, Fil ve Bavul dergilerinden Onurkan Avcı ve Önder Abay katılıyla “Nasıl dergi, neden dergi, neden şimdi” paneli düzenledi.
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Sosyalist Düşünce Topluluğu ile İLEF Basın Baykuşları Topluluğu’nun düzenlediği “Nasıl dergi, neden dergi, neden şimdi” paneli salı günü 15.30’da SBF Konferans Salonu’nda yapıldı. Pulbiber Dergisi’nden Altay Öktem ve Aslı Tohumcu’nun, Fil ve Bavul dergilerinin editörleri Onurkan Avcı ve Önder Abay’ın katıldığı panelde dergicilik üzerine konuşuldu.
Avcı: “Dergilerin daha az satılıp daha çok okunmasını isterdim”
Fil Dergi Editörü Onurkan Avcı, Fil Dergi’nin 1999 – 2001 yılları arasında “edebiyatla hakikati birleştirebilen” Öküz Dergisi formatında olduğunu söyledi. “Gazetecilikten kalma bir ahlakla içerikte olmayana kapakta yer vermediklerini” belirten Avcı, popüler isimleri seçerken politik kimliklerinden ödün vermediklerini kaydetti. Avcı, şöyle konuştu: “Popüler isimlere bir yazı yazdırdığınızda gelecek 300 tweet sizin daha iyi bir dergi olduğunuzu düşündürebilir, okuyucuya ulaşmada böyle bir yalancılık var. Dergilerin daha az satılıp daha çok okunmasını isterdim”
Tohumcu: “Pulbiber kadın bakış açısıyla çıkan bir kültür-sanat dergisidir”
Pulbiber mutfak ekibinden Aslı Tohumcu, kadın kotalarında kendilerine yer açmak yerine yazar kadınlar olarak bir araya gelme düşüncesiyle Pulbiber’i çıkarttıklarını söyledi. Pulbiber’in kadın bakış açısıyla çıkan bir kültür-sanat dergisi olduğunu söyleyen Tohumcu, konuşmasına “Pulbiber’de yazan erkekler eril dilden arınmış, derginin kadın yazarları gibi anarşist, feminist bakış açısına sahipler” diyerek devam etti.
Öktem: “Mizahın büyük bir kısmı kadını aşağılamakla kurulu bir dilden oluşuyor”
Pulbiber mutfak ekibinden Altay Öktem, Öküz geleneğinden gelen dergilerin edebiyat, kültür-sanat gibi hayatın her alanından beslendiğini söyledi. Öktem, “Mizahın büyük bir kısmı kadını aşağılamakla kurulu bir dilden oluşuyor bu dili kullanmamak için çaba sarf ediyoruz” dedi. Gezi sonrasında Uykusuz ve Penguen gibi çok satan dergilerde yer alan mizahın sosyal medyada benzerlerinin yapıldığını söyleyen Öktem bu sebeple bu dergilerin tirajlarının azaldığını kaydetti.
Abay: “Dergiler beş yıldır altın çağını yaşıyor”
Bavul Dergisi editörü Önder Abay, satış odaklı değil duruş odaklı popülariteye önem verdiklerini belirterek konuşmasına başladı. Abay, “Gazetecilerdeki örgütsüzlük sebebiyle insanlar kendilerini dergilerle var ediyor, bu sebeple dergiler beş yıldır altın çağını yaşıyor” dedi. Dergilerinde gazeteci ve yazar yetiştirmek istediklerini söyleyen Abay’ın konuşmasının ardından soru-cevap kısmına geçildi.
Haberi Duyur
Kısa Adres: http://gorunum.tk/9454
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Bavul, Fil, Pulbiber dergilerinin yöneticileri SBF’deydi
Bir cevap yazın