31 Ekim 2024, Perşembe - 18:20

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

ÖSYM: “Ödenek yok, güvenlik çok, zam zorunlu”

Tarih: 12 Haziran 2016

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 147

Üniversite giriş sınavlarına yüzde 15 zam yapan ÖSYM, GÖRÜNÜM’ün sınav ücretleriyle ilgili sorusunda adeta topu taca attı ve zam için gerekçe olarak artan güvenlik önlemlerini gösterdi.

Üniversite giriş sınavlarına bu yıl da zam yapıldı. Adaylar, üniversite hayali kurabilmek için bile geçen seneye göre yüzde 15 daha fazla sınav ücreti ödemek zorunda kaldı. Sınav ücretlerindeki artışla ilgili haberimiz için bilgi edinme hakkı çerçevesinde başvurarak sınavlardan elde ettiği gelirleri ve harcamalarını sorduğumuz ÖSYM, sorularımıza yanıt vermek yerine zammın gerekçelerini sıraladı.

Üniversiteye geçişin ilk aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ile ikinci aşama olan Lisans Yerleştirme Sınavı’na (LYS) giriş için ödenen başvuru ücretlerinin toplamını ve bu sınavlar için harcanan parayı sorduğumuz Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi(ÖSYM), sorularımıza cevap vermek yerine kuruluşunu, görev ve yetkilerini anlattı. Ölçme, değerlendirme, yerleştirme faaliyetleri sırasında ücret alınacak ve alınmayacak kişi, kurum ve kuruluşları belirlediğini kaydeden ÖSYM, yurtiçinde ve yurtdışındaki faaliyetleri sonucu aldığı ücretleri gelirleri arasında saydığını söyledi. Hazineden kaynak aktarılmadığı belirtilen cevapta, ÖSYM’nin “hizmet bedelleri” dışında geliri bulunmadığı ileri sürüldü.

YGS ile LYS sınavlarının başvuru ücretlerinin toplamına ve ÖSYM’nin bu sınavlar için yaptığı toplam harcamaya dair sorumuza hâlâ bir yanıt vermeyen ÖSYM, sorularımıza verdiği cevabın son bölümünde, “ÖSYM, Kanun’un ilgili maddelerinin verdiği yetki ile adaylardan yerleştirme işlemi de dâhil hizmet bedeli almaktadır” dedi. ÖSYM, sorularımıza cevap vermeden “cevabını” şöyle noktaladı: “Adaylardan alınan hizmet bedelleri, hizmetin kalitesinin artırılması, çağın ve teknolojinin gerektirdiği şekilde hizmetin yürütülmesi amacıyla alınmakta ve amacı doğrultusunda da kullanılmaktadır.”

Sınav ücretleri her sene artıyor: 165, 200, 230…

Üniversiteye girişin aşamaları olan YGS ve LYS sınavları için verilen başvuru ücretli her sene artıyor. Tek oturumda yapılan YGS ve beş oturumda yapılan LYS’ye katılan bir öğrencinin 2014’te ödeyeceği toplam başvuru ücreti 165 lirayken, bu miktar 2015’te 200, 2016’da da 230 lirayı buldu.

Bilgi edinme hakkından yararlanıp yönelttiğimiz sorulara ÖSYM yanıt vermemişti fakat ÖSYM Başkanı Ali Demir sınav ücretlerine yapılan zamlara dair bir açıklamasında, zamlara sebep olarak güvenlik önlemlerini de göstermişti. Demir’in açıklamasında, soru yazımında artan maliyetlerin, soru havuzu oluşturulmasının, görevli ücretlerindeki artışların ve sınav teknolojisine yapılan yatırımların da zamlara sebep olduğu kaydedilmişti. ÖSYM’nin yaptığı sınavlarda son yıllarda görülen hatalı ve iptal edilen sorular, soru yazımı ve sınav teknolojisine yatırım yapıldığı konusunda soru işaretlerine sebep oluyor.

oss-son-basvuru-tarihleri

Sınavlara hazırlık süreci öğrencilerin psikolojilerini bozuyor

Sınavlara hazırlık süreci ve sınavların ardından başlaması muhtemel ya da başlayan üniversite hayatı, öğrencilerin psikolojilerini bozuyor. Dershaneye yıllık 5 bin lira veren lise öğrencisinden üniversiteye girer girmez KPSS’ye çalışmak için 2 bin 500 liraya kursa yazılan üniversite öğrencisine kadar çeşitli örnekler, maddi olanakların psikolojik sorunlara yol açtığını gösteriyor. İki üniversite öğrenci ve üniversiteye hazırlanan iki öğrenci, bütün bu süreci kendi gözlerinden kısaca anlatıyor.

Melis Özdemir (Üniversiteye hazırlanıyor): Emeğin boşa gitmesi ayrı bir dert, verilen paranın da gitmesi ayrı bir dert. Hem maddi hem manevi yönden fedakarlıklar yapınca insan karşılığını alamama düşüncesiyle bile stres oluyor. Sınavın bozduğu psikolojimi düzeltmek için psikiyatriste gidiyorum ve ilaç kullanıyorum. Bunlar maddi ve manevi zararlar. Sosyal yaşantım ise neredeyse yok.

Esra Tokuç (Üniversiteye hazırlanıyor): Çok stresli bir yapım var. Sınavla da birleşince yapabileceğim soruları çözemedim. Bu noktada manevi yönüm devreye girdi. Hep dua ettim. İkinci kez hazırlanıyorum. Hazırlık süreci geçen seneden daha zor oluyor. Okulun olmaması artı gibi görünüyor ama değil. Eskisi kadar disiplinli olamıyorsun ve gerçekten boşlukta olduğunu hissediyorsun.

Hilal Gürdağ (Üniversite öğrencisi): Üniversite sınavını kazanıp yerleştim bu kez KPSS’ye hazırlanıyorum. Bu sene 2 bin 500 liraya kayıt oldum. Kazanamayacağımı düşündükçe para vermek beni çok rahatsız ediyor. Ailem dershaneye yazdırdıkları için kazanmamı istiyor. Bu da benim üzerimdeki stresi artırıyor. Ailem kardeşlerimin de okul masraflarını karşıladığı için gerçekten zorlanıyor.

Umut Delimehmet (Üniversite öğrencisi): Çok fazla kitap harcamam var. Bunun dışında okul yemeklerini yiyemediğim günler olduğu için aylık yemek harcamam da fazla. Okula metroyla gidiyorum. Yol param ayda 62 lira tutuyor. Her ay yurt paramı da ödüyorum. Bir yandan burs alıyorum, bir yandan da yarı zamanlı çalışıyorum. İkisini bir arada götürmek gerçekten zor olabiliyor.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/11678
Yol: Ana sayfa » Yazılar » ÖSYM: “Ödenek yok, güvenlik çok, zam zorunlu”

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nde Ankara’daydı

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nü Ankara’da çeşitli etkinliklerle kutladı. Anıtkabir’i ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Başkent Kalkınma Projesi’ni ziyaret eden çiftçiler, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde yapılan forumda kürsüden seslendi: “Çiftçi doğduk, çiftçi öleceğiz.”

Kapat