TGS Ankara Öğrenci Komisyonu ilk etkinliğini yaptı
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Ankara Öğrenci Komisyonu’nun İLEF’te düzenlediği “Haber, Sendika ve Hukuk Düzleminde Gazeteciliğin 5N1K’sı” etkinliği yapıldı. Etkinlikte, sendikal örgütlenmenin üniversitelere yayılması, iletişim öğrencilerinin staj sorunu ve güvencesiz çalışan gazetecilerin sorunları konuşuldu.
TGS Öğrenci Komisyonu, İLEF ATK Sanatevi’nde yaptığı açılış etkinliğine TGS Ankara Şube Yöneticisi ve Evrensel Ankara Temsilcisi Cem Gurbetoğlu, TGS Hukuk Danışmanı Meliha Selvi ve Milliyet Ankara Haber Müdürü Gökçer Tahincioğlu katıldı.
Açılış konuşmasını İLEF öğrencisi ve TGS Ankara Öğrenci Komisyonu Üyesi Şeyma Paşayiğit yaptı. Paşayiğit, iletişim fakültesi öğrencileri olarak gazetecilerle birlikte mücadele etmek için kurulan TGS Ankara Öğrenci Komisyonu’nun sendikal mücadeleyi yükseltmek ve yaşatmak için bundan sonra daha fazla bir araya geleceğini belirtti. Geleceğin gazetecileri olarak bugünün gazetecileriyle dayanışmaya fakülte sıralarından başladıklarını ifade eden Paşayiğit, sözü konuşmacılara bıraktı.
“Osmanlı’dan bu yana sansür geleneği var basında”
Gazetecilere yönelik tarafsızlık vurgusu yapıldığından bahseden TGS Ankara Şube Yöneticisi Gurbetoğlu, “Tarafsızlık çok mümkün olan bir şey değil. En nihayetinde gazeteci de bir öznedir ve bir şeyin tarafıdır” dedi. Gazetecinin bağımsız olması gerektiğini belirten Gurbetoğlu şöyle konuştu: “Gazeteci bir taraftır ama neyin tarafı olacak? Biz burada tarafsız yerine bağımsız desek daha doğru olur. Sermaye, çeşitli güç çevreleri ve iktidardan bağımsız diye tanımlamak daha doğrudur. Türkiye’de durum böyle mi değil. Geçmişten örneklerimiz var. Osmanlı’dan bu yana sansür geleneği var basında.” Gurbetoğlu, raportör ve manipülatör gazeteci döneminin başladığını vurgulayarak, “Devlet ne diyorsa onu doğrudan aktaran ya da halkı iktidardan yana manipüle eden gazeteci bu dönemde ön plana çıkıyor” dedi.
“SSK yalnızca gelecek için değil bugününüz için de önemlidir”
TGS Hukuk Danışmanı avukat Meliha Selvi, staj yapan öğrencilerin staj sürecinde neler yapması gerektiğinden bahsederek, “Staj 3 ay sürer, 3 ay sonunda sigortanız yoksa sigortasız işçisinizdir. Sigortasız işçiliğin delili yazdığınız haberlerdir, haberlerinizi belgelendirmelisiniz. SSK yalnızca gelecek için değil bugününüz için de önemlidir” ifadelerini kullandı. Gazetecilerin iş kanununun ayrı olduğundan bahseden Selvi, “İşveren gazeteciyi düz işçi gibi sigortalıyor. Çünkü gazetecilik yıpranması yüksek bir meslek o yüzden primi yüksek” dedi.
“Sendikanın genç kuşakla tanışması önemli”
Milliyet Gazetesi Ankara Haber Müdürü Gökçer Tahincioğlu ise sendikalaşmanın azalmasında gazetecilerin de suçu olduğunu belirterek, “Sendikalar maalesef patronların yüksek maaş vaatleriyle bizden bir kaç kuşak önceki gazeteciler tarafından yok edildi. Biz de bugün onun sıkıntılarını yaşıyoruz. Sendikanın genç kuşakla tanışması bu açıdan önemli” dedi. Staj imkanlarından bahseden Tahincioğlu, öğrencilere staja gitmeden önce haber yazma konusunda bilgi sahibi olmalarını tavsiye etti.
Haberi Duyur
Kısa Adres: http://gorunum.tk/13436
Yol: Ana sayfa » Yazılar » TGS Ankara Öğrenci Komisyonu ilk etkinliğini yaptı
Bir cevap yazın