1 Kasım 2024, Cuma - 10:36

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Binzet, Cumhuriyet kuşağı ressamları “d Grubu”nu anlattı

Tarih: 21 Şubat 2018

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 162

Ressam Celal Binzet, Ankara Sanat Kurumu’nun dün düzenlediği söyleşide “d Grubu Ressamları”nı anlattı. And Sanat Merkezi’ndeki söyleşide dönemin sanat-siyaset ilişkisi de konuşuldu.

Sanat Kurumu Derneği’nin düzenlediği “Salı Günleri Söyleşileri”nin bu ayki teması, d Grubu Ressamları oldu. Her ayın üçüncü salı günü bir araya gelen sanatseverler, d Grubu Ressamlarını sanatçı yazar ve eğitmen A. Celal Binzet’ten dinledi.

Binzet konuşmasına d Grubu’nun sanat anlayışının nasıl şekillendiğini anlatarak başladı. D Grubu’nun oluştuğu dönemin cumhuriyet tarihinin önemli bir noktasına denk geldiğini söyleyen Binzet “Mustafa Kemal Atatürk’ü saygıyla anmak gerekir; dünyaya farklı gözden bakan yeni bir kuşak yetiştirmeyi hedeflemişti” dedi. 1930’lu yıllarda her alanda olduğu gibi kültür-sanat alanlarında da gelişmeler yaşandığını belirten Binzet, Grup’un kuruluş sürecini şöyle anlattı:

“O dönem Sovyetler Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti’nin ilişkileri iyi olduğu için Ankara’ya gidip gelen heyetler vardı. Bu heyetlerden sinemacı grubunun Türkiye’nin Kalbi Ankara belgeselini çektiğini biliyoruz. Nurullah Berk, Fikret Mualla gibi isimler de Moskova’ya davet ediliyor ve eserleri Moskova’da sergileniyor. Böyle bir kültürel ilişkiler sonucu d Grubu kuruluyor.”

Grubun ismini Türk Sanatı’nda dördüncü akım ve alfabenin dördüncü harfi olan “d” harfinden aldığını söyleyen Binzet, başlangıçta Zühtü Müridoğlu, Cemal Nadir Güler, Abidin Dino, Zeki Faik İzer, Nurullah Berk tarafından oluşturulan gruba sonraki yıllarda Arif Kaptan, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Cemal Tollu, Elif Naci, Eren Eyüboğlu, Eşref Üren, Fahrelnissa Zeid, Halil Dikmen, Hakkı Anlı, Leopold Levy, Nusret Suman, Salih Urallı, Sabri Berkel, Şeref Akdik, Turgut Zaim, Zeki Kocamemi gibi isimlerin dahil olduğunu aktardı.

Binzet:“Atatürk’ün teşvik ettiği sanat yasaklanıyor”

Sanatın toplumdan ve dönemin siyasi koşullarından ayrı düşünülemeyeceğini söyleyen Binzet “Soğuk Savaş’la birlikte sanat giderek ağır baskılar altına sürüyor. Sanatçılar bugün de yabancı olmadığımız yasaklara maruz kalıyor “müstehcen, zararlı, muzır” yaftaları altında sanatlarını icra etmeye çalışıyorlar” dedi. D Grubu sanatçılarının zorlu siyasi koşullarda varlıklarını sürdürebilmek için bir araya geldiğini belirten Binzet “Atatürk döneminde devletten teşvik gören sanat 1940’lı yıllarda yasaklanıyor. Abidin Dino’nun imzası, imzada orak çekiç gizlediği gerekçesi ile tahdidata (kısıtlama, sınırlama) uğruyor ve seramikleri görevliler tarafından parçalanıyor” diyerek dönem sanatının uğradığı yıkımı anlattı.

Mart, nisan ve mayıs aylarında da sürecek olan söyleşilere katılım ücretsiz olup ayrıntılı bilgiye https://tr-tr.facebook.com/sanatkurumudernegi/ adresinden ulaşılabiliyor.

A.Celal Binzet kimdir?

1971’de, Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümünü bitirdi. 1983’te, master programını, kent ve plastik sanatlar ilişkisini inceleyen teziyle tamamladı. 1988’de, Gazi Üniversitesinde lisans tamamlama programına katıldı. FRTEM’de grafiksel tasarımlar ve film şeritleri hazırladı. Sanatın örgütsel yapısı ile ilgili olarak Sanat Eleştirmenleri Derneği’nde faaliyette bulunan Binzet, aynı zamanda BRHD üyesi ve Çağdaş Sanatlar Vakfı (ÇAĞSAV) kurucu üyelerindendir. Ankara Resim ve Heykel Müzesi, Kültür Bakanlığı, Gazi Müzesi, Merkez Bankası, Şekerbank, Emlak Bankası, Vakıfbank, Akbank ve Türk İngiliz Kültür Derneği gibi kurumlarda eserleri bulunmaktadır. Halen Ankara’daki atölyesinde resim çalışmalarını sürdürmektedir.

Sanat Kurumu Derneği

Ankara’nın köklü kurumlarından biri olan Sanat Kurumu Derneği, 1948 yılında “Sanat Sevenler Kulübü” olarak kurulmuştur.1952 yılında Kulüp, “Sanat Sevenler Derneği” olarak adını ve yapısını değiştirmiş, kültür ve sanat yaşamındaki yerini almıştır. 1967 yılında derneğin yapısı, Bakanlar Kurulu kararı ile “Kamuya Yararlı Dernek” şekline dönüştürülmüştür. “Sanat Sevenler Derneği” adıyla etkinliklerini sürdüren derneğin adı, 1981 yılında “Sanat Kurumu” olarak değiştirilmiştir. Amacı “ Güzel Sanatların toplum içinde yayılmasını ve gelişmesini sağlamaya çalışmak” olan kurum, bu doğrultuda; Türk Güzel Sanatlarındaki değerli yapıtların tanıtılması, sanat gösterilerinin düzenlenmesi ve desteklenmesi, sanatçıların tanıtılması, güzel sanatlarla ilgili değişik toplantıların düzenlenmesinin yanı sıra, sergi, gösteri ve kurslar düzenlenmesi, sanatçı ve sanat severlerin yardım, dayanışma ve iş birliğinin sağlanması ve güzel sanatların çeşitli dallarında ödüller verilmesi gibi çalışmalar yapmıştır ve yapmaktadır.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/17138
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Binzet, Cumhuriyet kuşağı ressamları “d Grubu”nu anlattı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nde Ankara’daydı

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nü Ankara’da çeşitli etkinliklerle kutladı. Anıtkabir’i ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Başkent Kalkınma Projesi’ni ziyaret eden çiftçiler, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde yapılan forumda kürsüden seslendi: “Çiftçi doğduk, çiftçi öleceğiz.”

Kapat