20 Temmuz 2023, Perşembe - 04:39

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

ÇGD’nin ödül töreninde basın özgürlüğü vurgusu

Tarih: 27 Nisan 2018

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 314

Bu yıl 40’ıncı yaşını kutlayan ÇGD tarafından verilen 2017 Yılın Başarılı Gazeteci Ödülleri dün düzenlenen törenle sahiplerini buldu.Törende, Cumhuriyet Gazetesi çalışanlarına verilen cezalara dikkat çekilirken ödüller, başta cezaevindekiler olmak üzere basın özgürlüğü için çaba gösteren gazetecilere armağan edildi.  

Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin “Yılın Başarılı Gazetecileri Ödülleri” bu yıl da kazananlara teslim edildi. Cumhuriyet Gazetesi davasında hapis cezaları yağmasının ertesi günü düzenlenen törende basın özgürlüğü vurgusu öne çıktı. Hazal Ocak, Çiğdem Toker, Eylem Nazlıer, Aslı Alpay ve Fırat Yeşilçınar ödüllerini tutuklu gazeteciler adına aldı. Bu yılki Dayanışma Ödülü ise “Savaş bir halk sağlığı sorunudur” açıklaması sonucu çeşitli baskılara maruz kalan Türk Tabipler Birliği’ne (TTB) verildi.

Geçtiğimiz yılın başarılı gazetecilerinin 13 farklı kategoride ödüllendirildiği tören, Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde saat 19.00’da başladı. Törene HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen ve Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen de katıldı. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ve Eski ÇGD Genel Başkanı Ahmet Abakay da törene iyi dileklerini iletti.

Tören, “Bundan 40 yıl önce ‘Rüzgarlının Barbarları’ olarak kurulan ve 40 yıldır basın özgürlüğü için mücadele eden Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin, 2017 Yılın Başarılı Gazetecileri Ödül Töreni’ne hoş geldiniz” sözleriyle başladı. Sunuculuğunu Mutlu Sereli Kaan’ın yaptığı program, ÇGD’nin 40. yılı için hazırlanmakta olan “40 Yıllık Emek ÇGD” belgeselinin bir kısmının gösterilmesiyle başladı. Belgesel, salonda duygusal ve coşkulu anların yaşanmasına neden oldu.

Gösterimin ardından ÇGD Genel Yönetim Kurulu Başkanı Can Güleryüzlü, açılış konuşmasını yaptı. Güleryüzlü, basın özgürlüğünün günümüzdeki durumunu değerlendirirken geçtiğimiz gün Cumhuriyet Gazetesine verilen cezalara da değindi. Güleryüzlü şunları söyledi: “Bugün itibariyle 140 basın emekçisi cezaevindedir. Basın düşmanlığını kendi siyasal varlığının bir parçası haline getirenlere karşı basın özgürlüğünü, nitelikli gazetecilik mücadelesini yerine getiren gazeteciler vardır. Hapis cezası verilen meslektaşlarımız onurumuzdur.”

Ocak: “Gerçekleri yazabilmek bir onurdur”

Hazal Ocak, Can Güleryüzlü

Bu yıl “Haber Ödülü” kategorisinde ödül alan isim, “İstanbul Parsel Parsel Nasıl Verildi” ve “12 Ölümlü Pazarlama” başlıklı haberleri ile Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Hazal Ocak oldu. Ocak, ödülünü alırken yaptığı kısa konuşmada, “Basın ve ifade özgürlüğünün yok sayıldığı bu günlerde, gerçekleri yazabilmek benim için bir onur. Bunda en büyük pay gazetem Cumhuriyet’in. Dün meslektaşlarımız onlarca yıl ceza aldı. Hala içeride çok sayıda gazeteci var. O yüzden bu ödülü Cumhuriyet emekçileri adına alıyorum” dedi. Ocak, ödülünü ÇGD Genel Yönetim Kurulu Başkanı Can Güleryüzlü’den aldı.

Özge Mumcu Aybars, Çiğdem Toker

Toker: “İnatla sürdüreceğiz”

Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Ödülü”nün sahibi bu yıl da Cumhuriyet Gazetesinden bir isim oldu. Gazeteci Yazar Çiğdem Toker, bu kategorideki ödülünü Mumcu’nun kızı Özge Mumcu Aybars’tan aldı. Aybars, Toker’e ödülünü “ÇGD’nin varlığı, insanların yazmaktan yılmayacağı, ayakta duracağı ve inancını daim tutacağı bir umut olsun” sözleriyle takdim etti.

Toker de ÇGD‘ye teşekkür ederek şunları söyledi:

“Uğur Mumcu adına bir ödüle değer görülmek benim için büyük bir onur. Zira gazeteciliği niye seçtiğimi daha sonra anladım. ‘Suçlular ve Güçlüler’ kitabından çok etkilenmiştim. Bu ödülün Cumhuriyet yazar ve çalışanlarına, Cumhuriyeti susturma davasında cezaların yağmasının ertesi gününe rastlaması büyük bir anlam taşıyor. İnat ve ısrarla evrensel gazetecilik ilkeleri çerçevesinde halkın haber alma hakkını iyimser bir inat ve ısrarla sürdüreceğiz. Gazeteciliğin bizi yönetenleri denetlemek olduğunu hiç unutmamamız gerekiyor. Bu ödülü başta Cumhuriyet Gazetesi çalışanları olmak üzere ifade özgürlüğü adına bedel ödeyen herkes için aldığımı söylemek istiyorum.”

Eylem Nazlıer,Ekrem Meral

Mustafa Ekmekçi Haber Ödülü’nü, Evrensel Gazetesi Muhabiri Eylem Nazlıer’e ÇGD‘nin uzun yıllar yöneticiliğini yapan Ekrem Meral verdi. Nazlıer, ödülünü alırken şöyle konuştu:

“Biliyorsunuz basın üzerinde çok yoğun baskılar söz konusu. Alanlarda haber takip ettiğimiz arkadaşlarımız şu an cezaevinde. Bunlardan biri benim çok yakın arkadaşım Havva Cuştan. Ben bu ödülü ona ithaf ediyorum. İşçilerin, kadınların,emekçilerin sesi olmaya devam edeceğim. Dayanışmayla…”

Dilşat Aktaş, Uğur Şahin

Halkevleri Eş Genel Başkanı Dilşat Aktaş da törende ödül takdim eden isimlerden biriydi. Dilşat,Rafet Genç Haber Ödülünü “Akademide Partili Rektörlük” başlıklı haberiyle Uğur Şahin’e verdi. BirGün Gazetesi muhabiri Şahin, ödülünü “AKP’nin karanlığına karşı üniversitelerde direnen öğrenciler” adına aldı.

Fırat Tur, Helin Miser

Behzat Miser Kent Haber Ödülü’nün sahibi Habertürk muhabiri Esra Boğazlıyan, yoğun programı dolayısıyla törene katılamadı. Ödülü Boğazlıyan adına Habertürk Gazetesinden Fırat Tur aldı. Tur’a ödülü Behzat Miser’in kızı Helin Miser verdi.

Cafer Konca, Gülseven Özkan

Türkiye’nin en önemli sorunlarından olan çocuk işçiliğini ele alan “Düşler Tarlası” adlı haberi ile Röportaj Ödülüne Gülseven Özkan layık görüldü. DİSK Genel Başkan Yardımcısı ve Genel İş Sendikası Genel Sekreteri Cafer Konca “Çocuk işçiliği de insana verilen değerin bir göstergesidir. 1 Mayıs’ta Türkiye’nin her yerinde bu karanlığı aydınlığa çevirmeye çağırıyorum” diyerek ödülü teslim etti.

Ödülün sahibi Özkan da “Pek çok çocuk eğitim almak için çalışmak zorunda. Bu ödülü çalışmak zorunda olan çocuklar adına alıyorum. Bu konuda da elimden geldiğince haberler yapmaya devam edeceğim” diye konuştu.

Çiğdem Toker, Ayhan Bilgen

İnceleme-Araştırma Ödülü Cumhuriyet Gazetesinden Pelin Ülker’in oldu. Ödülü yoğun gündem nedeniyle törene katılamayan Ülker’in adına Çiğdem Toker aldı. Ödülü HDP Parti sözcüsü Ayhan Bilgen verdi. Bilgen şunları söyledi: “Gazetecilerin bedel ödediği bir ülkede şüphesiz herkes bedel ödemek zorunda. Gazetecilik bir aşk. Gerçeği öğrenme aşkı. Ben Zonguldak maden işçilerinin yürüyüşünü izleyerek muhabirlik hayatına başlamış birisiyim. Böyle bir gecede sizlerle bu mutluluğu paylaşmak benim için de sevindirici.”

Bozkurt: “Bu dönemde haber yapan her arkadaşım ödülü hak ediyor”

Hazal Ocak, Sedat Bozkurt

Kadri Gürsel’in tahliye olmasının ardından eşiyle buluştuğu anı fotoğraflayan AFP’den Yasin Akgül, İzzet Kezer Fotoğraf Ödülü’nü kazandı. Yoğun programı nedeniyle törene katılamayan Akgül’ün ödülünü kendisi yerine Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Hazal Ocak aldı. Ocak’a ödülü veren Fox Tv Ankara Temsilcisi Sedat Bozkurt, “Bu dönemde haber yapan her arkadaşım ödülü hak ediyor” dedi.

Aslı Kapar, Yasin Durak, M. Kemal Coşkun

Karikatür Ödülü’nü KAFA Dergisi, “KaosGL.org” internet sitesinde ve diğer yayınlarda çıkan eserleriyle karikatürist Aslı Kapar aldı. Kapar ödülünü; kadın karikatüristler, queer bireyler, Cumhuriyet Gazetesi çizerleri ve sınıfsız bir toplum için mücadele herkes adına aldığını söyledi. Kapar’a ödülü KHK ile kamu görevinden ihraç edilen akademisyenler Doç. Dr. Mustafa Kemal Coşkun ve Araştırma Görevlisi Yasin Durak verdi.

Oğuz: “Bu ödülü işçi, emekçi herkes adına alıyorum”

Beril Oğuz,Alper Taşdelen

“Sahte Et-Balık Kurumu Satış Şubeleri” haberiyle FOX TV’den Beril Oğuz, bu yılki Televizyon Haber Ödülünü alan isim oldu. Oğuz, “Haberde konuşan Birgül Teyze gibi insanların ucuz et diye gittikleri kurum aslında sahte et satıyor. Bu ödülü işçi, emekçi herkes adına alıyorum umarım onlar da bir gün diledikleri gibi et yerler” dedi.  Oğuz’a ödülü takdim eden Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen “İyi ki ÇGD var iyi ki sizler varsınız iyi ki namuslu, onurlu gazeteciler var” dedi.

Doğan Tılıç, Nergis Demirkaya

Radyo Program Ödülünü Radyo Özgür’deki “Özgür’de Güne Merhaba” programıyla Nergis Demirkaya aldı. Yaklaşık 16 yıldır bu programı yaptığını belirten Demirkaya ödülünü kendisini dinleyenlere armağan etti. Demirkaya’ya, ödülünü ÇGD eski başkanlarından Prof. Dr. Doğan Tılıç verdi. Tılıç, şunları söyledi:

“Bir kelebek kadar ömrüm olsa onu da örgütlü yapıya tercih ederdim. Bugünlerde ihtiyacımız olan iki şey var örgütlü olmak ve cesur olmak.”

Yeşilçınar: “Ne şartlarda gazetecilik yaptığımızın haberi bu”

Sinan Tartanoğlu, Fırat Yeşilçınar

İnternet Haber Ödülünü “Journo.com.tr”den Fırat Yeşilçınar aldı. 9 Ekim 2017 tarihli “Devlet Er Sefter Taş’ın Işid Tarafından Yakıldığını Kabul Etti” başlıklı haberiyle ödülü alan Yeşilçınar ödülünü tutuklu gazetecilere adadı ve “Hayatımın en ağır ödülü oldu, ne şartlarda gazetecilik yaptığımızın haberi bu” dedi. Yeşilçınar’a ödülünü Türkiye Gazeteciler Sendikası Ankara Şube Başkanı ve Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Sinan Tartanoğlu verdi.

Ekrem Poyraz, Akın Bodur

Yerel Haber Ödülünü, İskenderun SES gazetesindeki 6 Şubat 2017 tarihli “Su Kaynağına Osb Kararı” ve 7 Şubat 2017 tarihli “Bezden Çadırda Sobayla Isınma” başlıklı haberleriyle Akın Bodur aldı. Bodur, ödülünü yazan, yazmak isteyen ama yazamayan Anadolu’daki haberciler için aldığını söyledi. Ödül, TMMOB Yürütme Kurulu üyesi Ekrem Poyraz tarafından verildi.

“Biz bir hekim örgütüyüz, yaşamı savunduk ve cezalandırıldık”

Bu yılki Dayanışma Ödülü “Savaş Bir Halk Sağlığı Sorunudur” bildirisinin ardından hedef gösterilen Türk Tabipleri Birliği’ne (TTB) verildi. Ödülü TTB Merkez Konsey üyelerine ÇGD yönetim kurulu üyeleri takdim etti. TTB Konseyi 2’inci Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, şöyle konuştu:

“Biraz trajik, biz bir hekim örgütüyüz, hekimliğin evrensel ilkesi olan yaşamı savunduk ve cezalandırıldık. Bu TTB’ye niye yapıldı çünkü TTB 15 yıldır sağlıkta dönüşüm projesi adı altında ortaya konan saçmalığa ve şehir hastanelerine karşı çıktı. TTB, Dilovası’nda hava kirliliğinin yol açtığı kanser oranını ortaya koyan ve şuan cezaevinde olan Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu’nun yanında oldu.Biz bu ödülü Onur Hamzaoğlu adına, işe başlatılmayan ve tutuklu bulunan hekimler ve tüm demokrat insanlar adına alıyoruz” dedi.

Ödül gecesi toplu fotoğraf çekiminin ardından yapılan kokteyl ile sona erdi.

 

 

 

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/18290
Yol: Ana sayfa » Yazılar » ÇGD’nin ödül töreninde basın özgürlüğü vurgusu

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

El emekleri sergide

BELMEK'te eğitim gören kursiyerlerin eserleri Ankaralıların beğenisine sunuluyor. Altınpark'taki sergi yarın sona eriyor.

Kapat