Köy Enstitüleri: “Eli kadar kafasını, kafası kadar elini işletmesini bilenlerin yuvası”
Müzikten tarıma, edebiyattan sosyolojiye pek çok alanda oldukça nitelikli ürünler veren Köy Enstitüsü öğrencilerinin kaleminden araştırmalar, şiirler, incelemeler…
Bugün Köy Enstitülerinin kuruluşunun 79’uncu yıl dönümü. Önce 1946 yılında Köy Öğretmen Okullarına dönüştürülen ve ardından Demokrat Parti tarafından 1954 yılında kapatılan Enstitüler, Cumhuriyet’in kalkınma ve eğitim politikalarının en önemli kurumlarındandı.
Bölgesel tarımdan evrensel edebiyata kadar geniş bir alanda teorik bilgi ile uygulamayı birleştirerek “işte eğitim” modeli uygulanan Enstitüler, Anadolu’nun öğretmen ihtiyacını da karşılama amacı taşıyordu.
Birçok alanda önemli bir birikimin oluşmasını sağlayan Enstitülerden yetişen bilim, kültür, eğitim ve sanat insanları, Cumhuriyet aydınlanmasını Anadolu’ya taşımıştı.
Enstitülerin bir de dergisi vardı: Köy Enstitüleri Dergisi. Öğrencilerin araştırma, inceleme ve çevirilerinin yanı sıra öykü, şiir ve mektuplarının da yayımlandığı Dergi’de bulunan yazılar, dönemin yoksunluk koşullarına rağmen dikkat çekici nitelikteydi.
İşte, 1945-1947 yılları arasında yayımlanan Köy Enstitüleri Dergisi’nde yer alan öğrenci ürünlerinden bazıları:
Haberi Duyur
Kısa Adres: http://gorunum.tk/22904
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Köy Enstitüleri: “Eli kadar kafasını, kafası kadar elini işletmesini bilenlerin yuvası”
Bir cevap yazın