Deneyimli savaş muhabiri Coşkun Aral: “Dünyanın her yerinde sınırlandırılmış gazetecilik gündemde”
Savaş fotoğrafçısı Coşkun Aral, “Bu Dünya Böyle Dünya” başlıklı söyleşi kapsamında dün Mülkiye Kültür Merkezindeydi.
Afrika, Uzakdoğu ve Kuzey İrlanda’daki birçok savaş ve çatışma bölgesini fotoğraflayan ve hala Time, Newsweek, Paris Match, Stern, Epoca gibi dergilerde savaş fotoğrafçılığı mesleğine devam eden, İZ TV Genel Yayın Yönetmeni Coşkun Aral dün Mülkiye Kültür Merkezindeydi. “Bu Dünya Böyle Dünya” başlıklı söyleşide konuşan Aral, İngiltere’de etkili olan IRA hareketliliği nedeniyle Birmingham’da tutuklandığını, fotoğraflarını çektiği gruplar yüzünden dünyanın birçok ülkesinde sorgulandığını söyledi. Aral, “Eskiden basın özgür müydü? Bugüne oranla özgürdü ancak yine de önümüzde engeller vardı. Şimdiyse dünyanın her yerinde sınırlandırılmış gazetecilik gündemde” dedi.
Savaşların her zaman bir sponsoru olduğunu, bu finansal kaynağın genellikle silah fabrikaları ve uyuşturucuyla sağlandığını anlatan deneyimli fotoğrafçı, “Uyuşturucu ve terör ilişkisi çalışmamı Lübnan’da yapmıştım. Rahmetli Uğur Mumcu’nun bu konuda benden bahsettiği bir kitap da vardı. Tarlalarda afyon ve haşhaş üretimi yapılırdı, bunlarla ilgili araştırma yapmak dünyada çok az kişinin cesaret edebileceği bir şeydi. Hatta bundan 5-6 sene önce bir Fransız arkadaşım ödül aldığı gecede uyuşturucu kartelleri tarafından öldürüldü” dedi.
“Toplum olarak okuma alışkanlığı edinmemiz gerekiyor”
Japonya’da bir gazetenin günlük tirajının 14 milyonlara kadar ulaştığını söyleyen ve Türkiye’deki gazete tirajlarına değinen Coşkun Aral, tirajların günden güne azaldığını belirtti. Okuma ve yazma konusundaki eksikliklerin toplum tarafından giderilemediğini ve bu konuda bir şeyler yapılması gerektiğini savunan Aral, “Tembel bir toplumuz. Bizim toplum olarak okuma alışkanlığı edinmemiz gerekiyor” dedi.
Etkinlik, soru cevap kısmının ardından sona erdi.
Haberi Duyur
Kısa Adres: http://gorunum.tk/25739
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Deneyimli savaş muhabiri Coşkun Aral: “Dünyanın her yerinde sınırlandırılmış gazetecilik gündemde”
Bir cevap yazın