1 Kasım 2024, Cuma - 21:55

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

YÖK’ten bir aylık uzaktan eğitim değerlendirmesi raporu

Tarih: 03 Mayıs 2020

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 414

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) korona virüs sebebiyle uzaktan eğitime geçiş yapan üniversitelerin değerlendirmesini yayınladı. YÖK’ün analizine 62’si vakıf üniversitesi olmak üzere toplam 189 üniversite katıldı.

Kovid-19 salgını nedeniyle üniversitelerde yüz yüze eğitime ara verilmiş YÖK’ün açıkladığı programa göre açık ders malzemesi ya da uzaktan eğitim modeline geçiş yapılmıştı. Uzaktan eğitimin başlamasının ardından YÖK‘ün bugün yayımladığı raporda rektörlüklerden alınan bilgiler doğrultusunda uzaktan eğitimin bir aylık değerlendirmesi yapıldı.

Üniversiteler uzaktan eğitime geçişte hızlı davrandı

Değerlendirmeye dahil edilen 189 üniversitenin 121’i (%63’ü) eğitime ara verilmesinden bir hafta sonra 23 Mart’ta uzaktan eğitime başladı. Geriye kalan 41 üniversite (%21,6’sı) 30 Mart 2020, diğer 25 üniversite ise (%13,2’si) 6 Nisan 2020 tarihlerinde uzaktan eğitime geçebildi.

Bahar Döneminde yer alan derslerin %90,1’i uzaktan eğitime açıldı

Raporda yer alan bilgilere göre 2019-2020 Eğitim ve Öğretim Yılı Bahar Döneminde üniversitelerde verilmekte olan toplam ders sayısı 736 bin 341 iken korona virüs salgınının ardından uzaktan eğitim modeline geçiş sonucu bu derslerden 663bin 808’i öğrencilere sunuldu. Değerlendirmeye göre Bahar Dönemi derslerinin %90,1’i uzaktan öğretim olarak açıldı.

Teorik dersler yüksek oranda uzaktan eğitime açıldı

İncelenen üniversitelerden %99,2’si teorik derslerini, %89’u ise uygulamalı derslerinin teorik kısımlarını uzaktan eğitim yoluyla öğrencilere sundu.

Uzaktan eğitim derslerinin %22’sinde canlı sınıf kullanıldı

Üniversiteler, uzaktan eğitim modeli kapsamında açılan derslerin %22’sinde canlı sınıf uygulaması gerçekleştirdi. Canlı ders uygulamalarını Vakıf Üniversiteleri %52,2 oranında “tüm derslerde zorunlu” kılarken, devlet üniversitelerinde bu oran %29,1 olarak raporlandı. Canlı sınıf uygulaması oranı yüksek lisansta %25,9, doktora derslerinde %24,2, lisans derslerinde %22,1 ve önlisans derslerinde %17,8 olarak gerçekleşti.

Uzaktan eğitimin en yoğun uygulandığı alan sosyal bilimler oldu

Değerlendirmede yer alan bilgilere göre üniversiteler, uzaktan eğitim uygulamalarını en çok sosyal bilimlerde (%91) uyguladı. Bu oran fen bilimlerinde %78, mühendislik fakültelerinde %77 olarak gerçekleşti. Uzaktan eğitiminin en düşük olduğu alan ise %54’le sağlık bilimleri oldu.

Üniversiteler çeşitli etkinlik ve değerlendirme yöntemleri uyguladı

Küresel salgın sebebiyle yüz yüze sınavın yapılamadığı üniversitelerde, uzaktan eğitim ölçme ve değerlendirme kapsamında ara sınavlar ödev, proje, çevrimiçi sınav ve kısa sınav gibi değerlendirmeler doğrultusunda yapıldı. Üniversiteler ara sınavlarda değerlendirme yaparken ağırlıklı olarak “Ödev” (%90,5) ve “Proje “ (%83,10) kullandı.

Öğretim elemanlarına sürece yönelik bilgilendirme ve destek hizmeti verildi

Uzaktan eğitime geçilmesinin ardından öğretim elemanlarının sisteme uyum sağlayabilmesi için üniversitelerin %97’si akademisyenlerine uzaktan eğitim hakkında “teknik destek” verirken %79’u çevrimiçi eğitimler düzenledi. Rapora göre üniversitelerin %39’u öğretim elemanlarına pedagojik destek de sundu.

Öğrencilere süreçle ilgili bilgilendirme ve destek hizmeti verildi

Korona virüs salgını neticesinde üniversitelerin %95’i öğrencilerine uzaktan eğitim süreciyle ilgili “SMS, e-posta” yoluyla bilgilendirme yaparken %91’i “teknik destek” hizmeti de sundu. Üniversitelerden %83’ü “iletişim noktası” oluşturdu, %70’i de “yeni görevlendirmeler” yaptı.

 

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/27946
Yol: Ana sayfa » Yazılar » YÖK’ten bir aylık uzaktan eğitim değerlendirmesi raporu

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nde Ankara’daydı

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nü Ankara’da çeşitli etkinliklerle kutladı. Anıtkabir’i ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Başkent Kalkınma Projesi’ni ziyaret eden çiftçiler, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde yapılan forumda kürsüden seslendi: “Çiftçi doğduk, çiftçi öleceğiz.”

Kapat