İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer: “Deprem sonrası organize çalışmayla kaosu aştık”
ODTÜ Mezunları Derneği bu hafta İzmir depremi ve depremden çıkarılan dersleri konuşmak için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’i konuk etti.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer 30 Ekim’de İzmir’de meydana gelen depremi ve çıkarılan dersleri konuşmak için dün ODTÜ Mezunları Derneği Youtube kanalına konuk oldu. ODTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Işıkhan Güler’in moderatörlüğünü yaptığı söyleşi saat 17.30’da başladı. Deprem anından itibaren yapılması gerekenlerin üç ana başlıkta toplandığını belirten Soyer, bunların ilk ve en acilinin arama kurtarma çalışmaları olduğunu ifade etti. Soyer, deprem sonrasındaki kaosun yapılan düzenlemelerle kısa bir süre içinde organize bir çalışmaya döndüğünü belirtti.
Satın alınan binalara depremzedeler yerleştirildi
İlk saatlerden itibaren vatandaşların park ve bahçelerde konaklayacağını gördüklerini ve bunun üzerine çadır kurma çalışmalarının başlattıklarını söyleyen Soyer, Büyükşehir Belediyesi olarak vatandaşlar için 259 çadır kurduklarını ifade etti. Başkan Soyer, kurtarma çalışmaları devam ederken evi yıkılmış ya da ağır hasarlı vatandaşların dışarıdaki hayatını kolaylaştıracak tedbirleri almaya odaklandıklarını dile getirdi. Dışarıdan gelen yardımları düzenlemek için Aşık Veysel Rekreasyon alanında bir merkez oluşturduklarını belirten Soyer bu organizasyonla ilgili, “Son derece organize bir biçimde, çadır alanlarında vatandaşlarımızdan gelen her türlü talebi anında çözecek bir noktaya gelmiş olduk” dedi. İkinci ana başlık altında vatandaşların çadırlardan kurtarılması konuşunda Soyer, şöyle konuştu:
“Öncelikli olarak Uzundere’de TOKİ’den satın aldığımız binaların bu amaç için kullanılabileceğini düşündük ve hızlı bir şekilde bu binaları hazırlamaya başladık. 224 konutumuz vardı, bunlar hemen hemen bitmiş yapılardı ama ufak tefek eksiklerinin giderilmesi gibi acil ihtiyaçlar vardı, bunları toparlamaya başladık. Bir yandan Hilton Oteli’yle görüşüp 380 odanın depremzedeler için kullanılabileceği konusunda mutabık kaldık. Gaziemir’de 58 dairemiz var, bunları bir yandan hazırlayalım istedik.”
“Halkın Bakkalı” üzerinden yardım kampanyası
Depremzedelerin konaklama gereksinimlerinin yanı sıra diğer ihtiyaçlarının da karşılanması için Halkın Bakkalı üzerinden kampanya başlatıldığını belirten Soyer, “Halkın Bakkalı üzerinden başlattığımız, gıda paketi, yemek paketi, hijyen paketi ve uyku tulumu kampanyasını çok kısa bir sürede yeterli sayıda uyku tulumu temin ettiğimizi görünce çerçevesini genişleterek hizmete aldık ve çamaşır makinesi, buzdolabı, karyola, yatak ve ocak kampanyasını başlattık” sözleriyle halkın desteğiyle depremzedelere daha büyük yardımların yapıldığına dikkat çekti.
Toplamda 73 milyon TL yardım
Kış bastırmadan ve yağmur gelmeden vatandaşların çadırlardan kurtarılması için birkirabiryuva.org sitesi üzerinden ikinci büyük kampanyayı başlattıklarını belirten Soyer kampanyayla ilgili, “Şu an itibariyle 38 milyon liraya yakın bir destek sağlandı. Dışarıda kalan vatandaşların en azından kış boyunca ihtiyacını karşılayacak bir yuva bulmasını sağlayacağı bir çözümdü. 38 milyon liralık destek 3800 vatandaşımızın 5 aylık kira bedelini karşılayacak bir tutara erişmiş oldu” dedi. Büyükşehir Belediyesi’nin vatandaşlara tahsis ettiği ve yardım toplanan site üzerinden “evimi paylaşmak istiyorum” sekmesiyle birlikte 217 evin kapılarının depremzedelere açıldığını belirten Soyer, evi ağır hasar görmüş, yıkılmış veya acil yıkım kararı alınmış 4239 hanenin tamamının acil sorununu çözecek bir noktaya geldiklerini ifade etti. Orta hasarlı 6929 hane için de Büyükşehir Belediyesi olarak her bir haneye 5 bin TL’lik bir destek verileceğini belirten Soyer, İBB tarafından toplamda 35 milyon TL’lik bir yardım yapılacağını söyledi.
“Deprem Bilim Kurulu”
Üçüncü ana başlığın İzmir’in afetlere karşı hazırlanması olduğunu belirten Başkan Soyer, 12 Kasım’da konunun uzmanları ile bir ortak akıl buluşması gerçekleştirdiklerini ifade etti. Soyer, jeologların, inşaat mühendislerinin, şehir planlamacılarının ve mimarların dahil olduğu bir bilim kurulu oluşturup bundan sonraki çalışmaları bu kurulun rehberliğinde deprem çalışmalarının yapılacağını belirtti. Diğer deprem çalışmalarıyla ilgili Başkan Soyer şunları ifade etti;
“Niyetimiz 1999 öncesinde ruhsatlandırılmış yapılardan başlayarak kentteki yapı stoğunun envanterini çıkartmak. Bunun için de ilçe belediyelerine yazılarımızı yazıp her birinden 1999 öncesi ruhsatlandırılmış bina envanterlerini talep ettik. Biz de bir yandan bu yapı stoğuyla ilgili bir risk araştırması yapmaya başlayacağız, bunun için bir yapı kontrol laboratuvarı kuracağız. Kuracağımız ekiplerle beraber bu yapılarla ilgili bir deprem güvenlik karnesi vermeyi hedefliyoruz.”
Haberi Duyur
Kısa Adres: http://gorunum.tk/29683
Yol: Ana sayfa » Yazılar » İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer: “Deprem sonrası organize çalışmayla kaosu aştık”
Bir cevap yazın