1 Kasım 2024, Cuma - 01:13

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Basında 13 yılın ardından gelen BBC grevinde kazanımlarla sona doğru

Tarih: 21 Ocak 2022

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 124

BBC İstanbul bürosu çalışanlarının grevi bugün 8’inci gününde. Grev alanından edindiğimiz izlenime göre, grevin kazanımla sonlandırılması çok yakın.

Türkiye basınında 2009 yılındaki Sabah-Atv grevinin ardından çıkılan ilk grev süreci olmasının yanısıra ilk uluslararası grev özelliğini de taşıyan BBC İstanbul grevine ziyaretler de hız kesmiyor.

Görünüm olarak BBC İstanbul grevindeki gazetecilerle ve TGS yöneticileriyle gelinen son duruma ilişkin değerlendirmelerini almak üzere görüştük. Gazeteciler, kendi adlarına açıklamayı TGS yöneticilerinin yapması gerektiğini söyleyerek sözü sendikaya bıraktı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Gökhan Durmuş ve Genel Sekreter İlkay Akkaya, Genel Örgütlenme Sekreteri Mustafa Kuleli, grevdeki gazetecilerle birlikteydi. Her üç yönetici de Görünüm’e yaptıkları değerlendirmede taleplerin haklılığını ve grevdeki gazetecilerin kararlılığını vurguladı. Grevdeki gazetecilerinin moral seviyesi üst düzeyde. Grevin oldukça kısa süre içinde ve kazanımla sonuçlanacağına ilişkin önemli bir beklentinin hakim olduğunu gözlemlemek güç değil. Sendika yöneticileri, BBC İstanbul yönetimiyle görüşmelerin sürdüğünü ve kendileri açısından oldukça olumlu bir sonuca yakın olunduğunu söylüyor.

“Taleplerimizi uçuk değil”

TGS Genel Sekreteri İlkay Akkaya, grevle ve gelinen durumla ilgili Görünüm’e konuştu. Akkaya, Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik kriz nedeniyle BBC’de çalışan gazetecilerin maaşlarının eridiğini söyleyerek “İstediğimiz talepler uçuk talepler değil tam tersine maaşlarını arttırmak bir yana korumaya öncelik veren taleplerdi” dedi. Akkaya, TÜİK enflasyon oranını %36 açıklarken bağımsız ekonomistlerin enflasyon oranını %82 olarak açıklamaları üzerine %20’lik zam oranını kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyledi.

TGS Genel Sekreteri İlkay Akkaya sorulamızı yanıtladı.

“Türkiye’ye ve basın sektörüne örnek olacak bir gelişme yaşanıyor”

Akkaya, BBC grevinin gazeteciler ve gazetecilik mesleği açısından önemli olduğunu dile getirdi ve yaşanan süreci şöyle değerlendirdi:

“Burada üç tane anlamlı gelişme var. Birincisi, 2009’dan sonraki yapılmış ilk grev olması. İkincisi, Türkiye’de yapılmış uluslararası yabancı bir medya kuruluşunda yapılmış ilk grev. Başarıyla bitirdiğimiz takdirde de son yirmi yılın en önemli kazanımlarından biri olacak. Bütün sektörün önünü açacak bir gelişme çünkü gazeteciler mücadele ettiğinde başarabildiğini, birlikte hareket ettiğinde başarılı olabildiğini göstermiş olacak. Burada her anlamda Türkiye’ye ve basın sektörüne örnek olacak bir gelişme yaşanıyor”

“Basının üzerindeki ölü toprağı BBC emekçileri kaldırmış oldu”

Türkiye medyasında en son grevin 2009 SABAH-ATV grevi olduğunu hatırlatan Akkaya “Bu anlamda BBC çalışanları aslında hem kendi ücretlerini ve sosyal haklarını yükseltme çabasının yanı sıra bütün sektöre de öncülük etmiş oldular. Türkiye’de gazetecilerin örgütlenebildiğini göstermiş oldular. Hem haklarının peşinden gidebilme hem de greve çıkıp anayasal haklarını kullanabilme mesajını da bütün sektöre vermiş oldular. Bu da üçüncü önemli özelliği” ifadelerini kullandı.

Grevin ilk gününden bu yana gerek grev alanını ziyaret eden gerek sosyal medya üzerinden destek veren çok sayıda gazeteci olmasına ilişkin de Akkaya şunları söyledi:

“Çok kıymetli tepkiler var. İlgi çok yoğun. Gazeteci meslektaşlarımız her gün buraya geliyorlar. Kimisi kahvesini alıp geliyor, kimisi termosuna çorbasını koyarak geliyor. İngiltere’den meslektaşlarımız, BBC’de çalışan gazeteci arkadaşlarımız el ısıtıcıları, yiyecekler gönderiyorlar. Herkes greve bir şekilde desteğini hissettirmek, BBC çalışanlarının yanında olmak istiyor. Dolayısıyla bu grevi hem bütün basın çalışanları hem Türkiye kamuoyu takip ediyor.”

Ne Olmuştu?

BBC ile İstanbul bürosunda çalışan gazetecilerin örgütlü olduğu TGS arasında 9 Ağustos 2021 tarihinde toplu iş sözleşmesi görüşmelerine başlanmış ama dört aylık bir sürecin ardından bir sonuca varılamamıştı. BBC İstanbul ofisinde çalışan gazetecilerin talepleri Türkiye’de yaşanan ekonomik zorluklar karşısında ücretlerinin alım güçlerini koruyacak şekilde düzenlenmesiydi. İşveren ise enflasyonun TÜİK verilerine göre yüzde 36, bağımsız ekonomistlere göre ise yüzde 82 olduğu bir dönemde  yüzde 20 zam teklifinde bulundu. Bunun üzerine grev kararı alınmış TGS, 7 Aralık 2021 tarihinde grev kararını asmıştı. BBC çalışanları, 14 Ocak’ta greve başladılar.

 

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/31377
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Basında 13 yılın ardından gelen BBC grevinde kazanımlarla sona doğru

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nde Ankara’daydı

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nü Ankara’da çeşitli etkinliklerle kutladı. Anıtkabir’i ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Başkent Kalkınma Projesi’ni ziyaret eden çiftçiler, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde yapılan forumda kürsüden seslendi: “Çiftçi doğduk, çiftçi öleceğiz.”

Kapat