6 Kasım 2024, Çarşamba - 22:54

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

HÜİF’de “Veri Gazeteciliği Atölyesi” yapıldı

Tarih: 21 Mart 2015

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 172

Veri Gazeteciliği Atölyesi, Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin (HÜİF) ev sahipliğinde yapıldı. Dün yapılan atölyede, çeşitli üniversitelerden ve kurumlardan birçok katılımcı yer aldı.

Gazeteci Pınar Dağ,  Eva Constantaras ve Berkin Akkocoğlu tarafından düzenlenen “Veri Gazeteciliği Atölyesi” HÜİF’in ev sahipliğinde gerçekleşti. Etkinliğe, HÜİF’den öğretim üyeleri ve doktora öğrencilerinin yanı sıra Ankara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi ve Ege Üniversitesi İletişim Fakültelerinden de öğretim üyeleri ile lisans-lisansüstü programların öğrencileri katıldı. Ayrıca atölyede, Milliyet gazetesinden, HafızaKaybı platformundan, DokuzSekiz Haber’den ve Ankara Barosundan da katılımcılar vardı.

veri

Katılımcılar önce “Veri Gazeteciliği Nedir”i öğrendi

Veri gazeteciliğinin temel kavramlarının anlatıldığı ilk sunumu atölye düzenleyicilerinden Gazeteci Pınar Dağ yaptı. Pınar Dağ’ın ardından Talha Öz, veri analizi, verinin önemi ve veri toplama teknikleri hakkında bir sunum yapmak üzere ABD’den telekonfreransla bağlandı. Öz, sunum sırasında çeşitli ülkelerde farklı yöntemler kullanılarak yapılan veri gazeteciliği örneklerini atölye katılımcılarıyla paylaştı. Bir sonraki sunumda İzmir’den etkinliğe gelerek destek veren Ekrem Eser Ekici “webgraphbuilder.com” isimli veri madenciliği ortamını tanıttı ve kullanımı hakkında katılımcılara bilgi verdi.
Öğle arasından sonra ilk sunumu, Paris’ten telekonferansla bağlanan veri gazeteciliğinin yetkin ismi  Nicolas Kayser-Bril yaptı. Avrupa’daki ülkelerde veri gazeteciliğinin durumunu ve veri gazeteciliği derslerinin nasıl yapıldığını anlatan Kayser-Bril, katılımcılara projelerini de tanıttı. Dağ Medya bünyesinde veri gazeteciliği yapan Berkin Akkocoğlu, yeni medya, büyük veri ve veri gazeteciliği hakkındaki deneyimlerini atölye katılımcılarıyla paylaştı. Akkocoğlu ayrıca, kendi hazırladığı veri gazeteciliği örnekleriyle hazırlık, veriyi haritalama ve veriden haber oluşturma yöntemlerini de anlattı.
Etkinliğin düzenleyicilerinden Eva Constantaras ise Berlin’den telekonferans yöntemiyle bağlanarak veri gazeteciliği deneyimlerini atölye katılımcılarıyla paylaştı. Eva Constantaras’tan sonra Ankara Barosundan Avukat Faruk Çayır, veri gazeteciliğinin temeli olan verilerin elde edilmesinin hukuki temellerini ve sınırlılıklarını anlattı. Elde edilen verilerin hangilerinin kullanılabilir veya kullanılamaz olduğunu açıklayan Çayır, hassas kişisel verilerin asla kullanılamayacağını vurguladı. Ardından, Demokrasi Denetçileri Derneğinden Ekrem Yılmaztürk, oluşturdukları genel seçim simülasyonunu tanıttı  ve verileri seçimlerde nasıl kullandıklarını atölye katılımcılarıyla paylaştı. İnfogr.am sitesinden Krist Avots da telekonferans yöntemiyle atölyeye bağlanarak, sitelerinde verilerin nasıl haritalandıralabileceğini ve grafik hale nasıl dönüştürülebileceğini anlattı.

Atölye katılımcıları yaratıcılıklarını konuşturdu

Seminerlerin ardından, atölye katılımcıları gruplara ayrılarak özgün konularına çalışmaya başladı.  Türkiye’de saldırıya uğrayan gazetecilerden, kadına yönelik şiddete, İstanbul’a göç haritasından, Türkiye’de üretilen araştırma projelerinin disiplinlerarası dağılımından, devlet şiddeti sonucu yaşamını yitiren çocukların hangi kentlerde yaşadıklarına değin farklı konularda veri gazeteciliği uygulamaları yapıldı. Akşam 21.00’a kadar çalışmalarını sürdüren gruplar, ardından çalışmalarının geldiği noktaya kadar olan kısımlarını sundu. Atölye, katılımcılara verilen katılım belgesi ile son buldu.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/6240
Yol: Ana sayfa » Yazılar » HÜİF’de “Veri Gazeteciliği Atölyesi” yapıldı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nde Ankara’daydı

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nü Ankara’da çeşitli etkinliklerle kutladı. Anıtkabir’i ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Başkent Kalkınma Projesi’ni ziyaret eden çiftçiler, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde yapılan forumda kürsüden seslendi: “Çiftçi doğduk, çiftçi öleceğiz.”

Kapat