Gazetecilerin objektifinden toplumsal hafıza
Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) tarafından düzenlenen “Gazetecilerin Objektifinden Ankara’daki Toplumsal Olaylar – 2014” fotoğraf sergisi, bugün Çankaya Belediyesi Galeri Uray’da açıldı.
ÇGD tarafından düzenlenen “Gazetecilerin Objektifinden Ankara’daki Toplumsal Olaylar – 2014” fotoğraf sergisi, bugün Çankaya Belediyesi Galeri Uray’da açıldı. Açılış töreninde Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Nafiz Kaya, Çankaya Belediye Meclis Üyesi Özgür İncesu, ÇGD Genel Başkanı Ahmet Abakay, ÇGD Yönetim Kurulu üyeleri, gazeteciler ve çok sayıda kişi katıldı.
Ankara sokaklarında 10 fotomuhabir tarafından çekilen 93 farklı fotoğrafın gösterildiği sergide, Soma ve Ermenek’teki katliamların protestolarından 17 – 25 Aralık Yolsuzluk Soruşturması eylemlerine ve 1 Mayıs’a kadar pek çok eylemden görüntüler yer alıyor.
ÇGD Ankara Şube Başkanı Can Güleryüzlü, açılış konuşmasında, fotoğraf sergisini gelenekselleştirmeyi planladıklarını söyledi. Fotomuhabirlerin tehlikeli ve zor koşullar altında çalıştığını kaydeden Güleryüzlü, toplantı ve gösteri yürüyüş hakkının gaspına dair girişimleri de fotomuhabirlerin görüntülediğini belirtti.
Çankaya Belediyesi Başkan Yardımcısı Nafiz Kaya, kendisinin de gazetecilik yaptığını ve bu nedenle gazetecilerin mağduriyetlerini yakından bildiğini dile getirdi. Kaya, “Çankaya Belediyesi olarak her zaman bu tür çalışmaların arkasında olacağız. Emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.
Demirtaş: “Hesap sorma zamanı yaklaşıyor”
Selahattin Demirtaş, fotomuhabirlerin “toplumsal muhalefetin bir dinamiği” olduğunu söyledi ve“Bütün bu mağduriyetleri tarihsel birer belgeye dönüştürmek çok kıymetlidir çünkü bizim asıl hafızamız bunlar. Gelecek nesillere tarihsel hafıza olarak miras bırakılan bu emeğe herkesin sahip çıkması gerekir” diye konuştu.
Barışın ve demokrasinin “bir gün elbet sağlanacağını” ifade eden Demirtaş, barış ve demokrasiye giden mesafeyi kısaltmanın toplumun elinde olduğunu söyledi. Türkiye’de sokağın siyasetten bir adım önde olduğunu vurgulayan HDP Eş Genel Başkanı, “Siyaset, sokağı izlemeyi ve takip etmeyi başarırsa az önce bahsettiğim mesafeyi kısaltmak, ödenen bedelleri azaltmak mümkün olacak” İfadelerini kullandı. Demirtaş, sergide emeği geçen herkese teşekkür ederek, sergideki her bir fotoğrafın “ödenmiş bedellerin hatırası”, “direnişin anısı”, “mağduriyetlerin hatırası” olduğunu dile getirdi.
Selahattin Demirtaş, sergide, Ankara’da Gezi Direnişinde polisin attığı gaz fişeği ile sağ gözünü kaybeden Muharrem Dalsüren’le görüştü. Çankaya Belediyesi işçisi Muharrem Dalsüren, Demirtaş’a, Gezi Parkı Eylemlerinden sonra 30 kişinin daha gözünü kaybettiğini söylemesi üzerine Demirtaş “Hesap sorma zamanı yaklaşıyor” dedi.
“Bizim zaten fotoğraflarımız konuşuyor”
Sergide çalışmaları bulunan fotomuhabirler, konuşma yapmak üzere kürsüye çağrıldığında, bir kişinin “Bizim zaten fotoğraflarımız konuşuyor” demesi sergide alkış tufanı kopardı.
Geçtiğimiz günlerde ÇGD İzzet Keser Fotoğraf Ödülünü alan Yurt Gazetesi fotomuhabiri Altan Burgucu, sergide bulunan fotoğrafları değerlendirdi. Haber fotoğrafının hareket bildirmesi gerektiğini vurgulayan Burgucu, çektiği kareler ile bunu yapmaya çalıştığını söyledi.
Cumhuriyet Gazetesi fotomuhabirleri Necati Savaş, 2014 yılında yaşanılan toplumsal olayların hemen hepsinde polis şiddeti gözlemlendiğini kaydetti. Savaş, “Ulusal Kanal muhabiri Hüsna Sarı’nın tazyikli suya maruz kalması sonucunda metrelerce savrulmuş olduğu bir kare var. Ayakları yerden kesilmiş o kareyi yakalamak benim için hem ilginç hem de zor oldu” şeklinde konuştu.
“Gazetecilerin Objektifinden Ankara’daki Toplumsal Olaylar – 2014” fotoğraf sergisi, 31 Mart’a kadar Çankaya Belediyesi Galeri Uray’da gezilebilecek.
Haberi Duyur
Kısa Adres: http://gorunum.tk/6277
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Gazetecilerin objektifinden toplumsal hafıza
Bir cevap yazın