17 Temmuz 2023, Pazartesi - 18:32

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

İLEF’te veri gazeteciliği atölyesi başladı

Tarih: 23 Nisan 2015

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 401

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesinde (İLEF) Proje Üretimli Veri Gazeteciliği Atölyesi başladı. Atölyeye İLEF öğrencilerinin yanı sıra farklı üniversiteler ve kurumlardan da katılanlar oldu.

İLEF’te Proje Üretimli Veri Gazeteciliği Atölyesi bugün başladı. İLEF öğrencilerinin yanı sıra farklı üniversiteler ve kurumlardan da katılanların olduğu atölyede ilk gün, İLEF Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mine Gencel Bek, Gazeteci Pınar Dağ, İnan Utku Türkmen, Berkin Akkocaoğlu ve Hassel Fallas sunum yaptı.

Mine Gencel Bek

Prof. Dr. Mine Gencel Bek

Bek: “Veri saklamak dünyanın her yerinde mevcut”

Dağ’ın açılış konuşmasından sonra Bek, veri gazeteciliğinin bir diğer parçasının etik olduğundan bahsederek söze başladı. Sektöre dokunmanın önemini kaydeden İLEF Öğretim Üyesi, iletişim fakültelerindeki bölüm ayrımlarının günümüzde yeri olmadığını söyledi.

Bek, veri saklamanın tüm dünyada olduğunu dile getirerek, bu duruma günümüzde daha az rastlandığını ve neredeyse herkesin bilgisayarı olduğunu ve internete kolayca erişebildiğini aktardı. Massachusetts Institute of Technology’deki (MIT) deneyimlerinden bahseden ve orada insanlarla birlikte çalışma alışkanlığı kazandığını ifade eden Bek, “Bir ekonomist, bir sosyolog, bir bilgisayar mühendisi bir araya gelip bir şey üretiyor. Böylece herkes kendi alanına yoğunlaşmış, kendini dışa kapatmış olmuyor” dedi.

Dağ: “Açık veri hayat kurtarır”

pınar dağ vural  (2) (207x300)

Pınar Dağ

Bek’ten sonra söz alan Dağ, sunumunda veri gazeteciliğinin tanımı hakkında konuştu. Günümüzde veri gazeteciliğinin tartışılıyor olmasını “çevrimiçi araçların ulaşımının artık çok kolay” olmasına bağlayan Dağ, veri gazeteciliğinin dünyada nasıl tanımlandığına değindi. Dağ, veri gazeteciliğinin yeni bir şey olmadığını ama duyulmasının sızdırılan veriler sayesinde gerçekleştiğini kaydederek, Wikileaks belgelerini örnek verdi.

Veri gazeteciliğinde proje üretim aşamalarının genellikle veriyi toplama, işleme, görselleştirme, hikâye yazma ve haberleştirme olduğunu aktaran Dağ, “Neden açık veri” sorusuna ise şöyle yanıt verdi: “Açık veri hayat kurtarır, gerçeğe yaklaştırır, sivil denetimi güçlendirir, siyasi güce ortak eder, şeffaflık sağlar, demokrasiyi güçlendirir”.

Dağ: “Veri gazeteciliği okulu oluşturmayı planlıyoruz”

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu destekli veri gazeteciliği platformu oluşturduklarını söyleyen Dağ, veri gazeteciliği okulu oluşturmayı planladıklarını katılımcılarla paylaştı. Dağ, 3 yıldır veri gazeteciği atölyeleri düzenlediklerini kaydederek, merak ve düzenli olarak ilgili kaynakların okunmasıyla veri gazeteciliğinin öğrenilebileceğini, altın kuralın ise öğrendiğini paylaşmak olduğunu sözlerine ekledi.

inan utku türkman vural (2) (175x300)

İnan Utku Türkmen

İnan Utku Türkmen, “Gazeteciler için istatistik” adlı sunumunda istatistiğin tarihsel gelişimi hakkında konuştu. Verinin nasıl özetlenebileceğine ilişkin incelemelerini anlatan Türkmen, “Geneli özetlerken özellikle ekstrem değerlerin alınıyor” dedi ve bunların toplumun ilgisini daha çok çektiğini ileri sürdü. Türkmen, medyanın bu ekstrem verileri sıkça kullanıldığını dile getirdi.

berivan eliş vural (2) (217x300)

Berivan Eliş

Hafıza Kaydı Platformu üyesi Berivan Eliş, hafıza kaydı projesine nasıl başladıklarını ve amaçlarını anlattı. Projede gönüllülüğün esas olduğuna değinen Eliş, görselleştirilmiş bilginin akılda kalacağını söyleyerek, “Karşılaştırmalı bilgi karşınızdakini dönüştürmek için önemlidir” diye konuştu. Eliş, “Amacımız belli konularda çalışacak insanlara yardım etmek ve onları teşvik etmektir. Bilgilerimiz herkese açık” dedikten sonra, veriye erişim ile ilgili sorunlara çok rastlandığını, bazı verilerin para ile satıldığını söyledi. Eliş, “Türkiye’de veriyi açıkta bulmak diye bir şey yok verinizi kendiniz oluşturuyorsunuz” diyerek konuşmasını noktaladı.

Atölyeye telekonferans uygulamasıyla katılan Berkin Akkocaoğlu ve Hassel Fallas da sunum ve deneyimlerini katılımcılara aktardı. Proje Üretimli Veri Gazeteciliği Atölyesi, bugün öğrenilen teorik bilgilerin yarın uygulamalı olarak yapılacağı atölyeyle devam edecek.

kapak resmi vural erişmiş  (3) (600x381)

Fotoğraf: Vural Erişmiş

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/6545
Yol: Ana sayfa » Yazılar » İLEF’te veri gazeteciliği atölyesi başladı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat