Oya Tokgöz, iletişim bilimcilerle buluştu
Prof. Dr. Oya Tokgöz, tecrübelerini ve yazdığı kitapları iletişim bilimcilerle konuştu.
Prof. Dr. Oya Tokgöz, Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin düzenlediği, “İletişim Bilimciler İletişimi Konuşuyor” etkinliğinin ilk konuğu oldu. Oya Tokgöz, “Bir iletişim bilimciyle Türkiye’de iletişim üzerine yazmış olduğu kitapları konuşmak” başlığı altında kitaplarını tartıştı, deneyimlerini katılımcılarla paylaştı. Etkinlik, bugün saat 14.00 ‘da Hacettepe Üniversitesi Beytepe Yerleşkesi Edebiyat Fakültesi Binası’nda bulunan Dijital Hikâye Anlatımı Atölyesi’nde yapıldı.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mutlu Binark, ilk etkinlikte Oya Tokgöz’ü ağırladıkları için heyecanlı ve mutlu olduklarını belirtti. Binark’ın konuşmasının ardından Prof. Dr. Oya Tokgöz, iletişim alanında neler yaptığını ve neler yapacağını ifade etti. Akademik kariyerinden kesitler vererek konuşmasına devam eden Tokgöz, şuana kadar yazmış olduğu kitapların ve makalelerin oluşum sürecinden bahsetti. 1970’lerde yazdığı kitap ve makalelerin halen geçerliliğini koruduğunu söyleyen Tokgöz, “43 yıl önce iletişim üzerine yazdığım tezin sonuçları halen geçerliliğini sürdürüyor” dedi.
“Türkiye’de iletişim alanının merkezini oluşturduk”
Türkiye’de iletişim bilimleri alanında öncü tezlerin yazılması sürecine de değinen Prof. Dr. Tokgöz sözlerini şöyle sürdürdü: “Ankara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu’nda asistan olarak çalışırken, sevgili arkadaşım Ünsal Oskay, tez danışmanım Nermin Abadan Unat, Uygur Kocabaşoğlu ve Aysel Aziz’le birlikte 5 doktora tezi vererek Türkiye’de iletişim alanının merkezini oluşturduk. Şimdiki iletişim akademisyenleri çok şanslı, ellerinin altında bakabilecek kaynakları var. Bizim dönemde çok az çalışma vardı. Temelini biz oluşturduk.”
“Keşke yöneticilik yapmasaydım da daha çok kitap yazsaydım”
Uzun bir süre yöneticilikte yaptığını belirten Tokgöz, “1981-1992 yılları arasında yöneticilik yapmam vaktimi aldığı için kitap yazmaya zamanım olmadı. Keşke yöneticilik yapmasaydım da daha çok kitap yazsaydım. Bu aralıkta 18 makale yazdım” dedi. Birçok iletişim fakültesinde temel kitap olarak okutulan 1981 basımı “Temel Gazetecilik” kitabının da oluşum sürecine değinen Tokgöz, “kitap için çalışmalara başladığımda gazetecilikle ilgili olarak sadece iki Türkçe kitap vardı. Amerikan kaynaklardan çeviriler yaptım. Netice itibariyle 2015’de 11. basımı yapıldı, halen okunmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.
İletişim duayeni Prof. Dr. Oya Tokgöz, konuşmasını Prof. Dr. Çiler Dursun’un kendisine söylediği şu sözleri anımsatarak bitirdi: “ Çiler dedi ki bana: ‘Hocam literatürü tarayınca her taşın altından isminiz çıkıyor’ umarım sizler benden daha iyi işler yaparsınız”
Tokgöz için hazırlanan belgeselin fragmanı gösterildi
Tokgöz konuşmasının ardından, katılımcıların sorularını cevapladı. Etkinliğin sonunda Prof. Dr. Oya Tokgöz’ün hayatının anlatıldığı belgeselin fragmanı gösterildi. Katılımlarından dolayı Tokgöz’e çiçek taktim edilmesinin ardından etkinlik son buldu.
Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin düzenlediği, “İletişim Bilimciler İletişimi Konuşuyor” etkinlikleri, gelecek haftalarda İLEF öğretim elemanlarından Prof. Dr. Abdülrezzak Altun ve Prof. Dr. Bülent Çaplı’nın katılımlarıyla devam edecek.
Haberi Duyur
Kısa Adres: http://gorunum.tk/8535
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Oya Tokgöz, iletişim bilimcilerle buluştu
Bir cevap yazın