24 Temmuz 2023, Pazartesi - 11:26

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü açıklamalarında ortak vurgu baskılar ve demokrasi

Tarih: 10 Ocak 2022

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 144

Bugün gazetecilik meslek örgütleri, sendikalar ve siyasetçilerin gündeminde 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü vardı. Yapılan açıklamaların ortak noktası, gazeteciler üzerindeki baskılar ve demokrasi vurgusu oldu.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü ile ilgili gün boyunca yapılan bazı açıklamalar şöyle:

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC): Yapılan yazılı açıklamada, “Gazetecilerin çalışabilir ve görevlerini özgürce yapabilir olmasının demokrasinin ayrılmaz bir parçası olduğunu bir kez daha vurguluyoruz” denildi. Gazetecilerin yoksulluk sınırının altında ücretlerle ayakta durduklarını belirten TGC, gazetecilerin görevlerini yapamadığı ve özgür dolaşımın sağlanmadığı bir ülkede demokrasiden söz edilmeyeceğini hatırlattı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS): TGS’nin açıklamasında “Basın ve ifade özgürlüğünün kısıtlanmasının yanı sıra gazetecilerin hemen hemen her gün adliye koridorlarında haberlerini savunmak zorunda bırakıldığı bir ortamda kutlanacak bir şey görmüyoruz” ifadeleri yer aldı. Medya sektöründeki işsizliğin yüzde 35’ini geçtiğini belirten TGS, basın emekçilerinin adil bir ücret ve insanca çalışma koşullarından mahrum kaldığını ifade ederek “Neyi kutlayalım?” diye sordu.

Gazeteciler Cemiyeti (GC): “Elimizden alınan bayramımızı dayanışmayı büyüterek yeniden kutlayacağız” değerlendirmesinde bulunan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, açıklamasına şöyle devam etti: “10 Ocak çalışma yaşamındaki haklarımızın yasalaşmasının bayramıydı. Geçen 60 yılda elimizde ne haklarımız kaldı ne de özgürlüğümüz. Bayramımızı elimizden aldılar ama biz gazeteciler yeniden bayram gibi kutlayacağımız 10 Ocaklar için dayanışmamızı büyüteceğiz.”

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD): Dernek tarafından yapılan açıklamada “Mesleğimizi kimsenin propaganda aracı, yalan üretme makinesi ve kazanç kapısı yaptırmayacağız” dendi. ÇGD ayrıca Dernek yöneticilerinin ve gazetecilerin 2021 yılını gazetecilik açısından değerlendirdiği bir video yayımladı.

DİSK Basın İş: Sendikadan yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi. “Bu gün 10 Ocak. Gazetecilerin özlük haklarına, mesleklerine büyük güvenceler sağlayan 212 sayılı yasanın kabul edilişinin 61. yıldönümü. ‘Çalışan Gazeteciler Günü’ diye garip bir adı var ansiklopedik olarak. Ama yıllardır ‘Gazeteciler Günü’ diyoruz. Açıklamalar yapılıyor, gazeteci örgütleri ziyaret ediliyor… Bizce artık bunların hiçbir anlamı yok. İktidar medya organlarının yüzde 90’ından fazlasını kontrol ediyor ve medya çalışanlarının büyük bölümü bu kurumlarda. Sendikasızlar, örgütsüzler.”

Haber-Sen: Sosyal paylaşım sitesindeki hesabından yapılan açıklamada “Sahibinin değil, halkın sesidir gazetecilik” diyen Haber-Sen, kamuoyunu doğru, tarafsız ve hızlı biçimde bilgilendirmek için var gücüyle çalışan basın emekçilerinin Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutladı.

Siyasi partilerden 10 Ocak paylaşımı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da 10 Ocak’la ilgili açıklama yapan isimlerdendi. Kılıçdaroğlu, Twitterdan yaptığı paylaşımla şunları ifade etti: “Güce itaat eden değil, kalemini halkı için kullanan ve meslek onuruna yakışır bir şekilde daima gerçeklerin peşinden koşan gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyor, sevgi ve saygılarımla selamlıyorum.”

İyi Parti de 10 Ocak’la ilgili Twitter üzerinden video yayımladı. Paylaşımda “Gazeteciliği, havuzlu harikalar kumanyasından oluşan zanneden sanayici, haber alma özgürlüğümüze inanarak; Araştıran, sorgulayan ve her türlü engellemelere karşı mücadele edilmesiyle ilgili tüm gazetecilerin 10 Ocak Gazeteciler Günü’nü kutluyoruz” sözleri yer aldı. Videoda da  gazetecilikle ilişkilendirilen çeşitli sözcüklerin yer aldığı görüldü.

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel’in açıklamasında da şu değerlendirmelere yer verildi:

“Basın emekçilerinin sosyal ve ekonomik haklarını güvence altına alan 212 Sayılı Basın Yasasının yürürlüğe girdiği gün olan 10 Ocak, gelinen aşamada “Çalışan Gazeteciler Günü” olmaktan çıkmış, çalıştırılmayan, tutuklanan, gözaltına alınan, işsiz bırakılan ve hakları gasp edilen gazetecilerin mücadeleyi yükseltme gününe dönüşmüştür.”

Yavaş ve Soyer de kutladı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de Çalışan Gazeteciler Günü’nü yaptıkları açıklamalarla kutladı. Yavaş, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımla “Gerçeğin ve hakikatin peşinden koşan, demokrasimizin olmazsa olmazı basın mensuplarının Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlar ve meslek hayatlarında başarılar dilerim” dedi. Soyer de Twitter üzerinden yaptığı paylaşımla “Koşullar ne olursa olsun, mesleğinin onuruyla hareket eden tüm basın mensuplarını tebrik ediyorum. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü kutlu olsun” ifadelerini kullandı.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/31203
Yol: Ana sayfa » Yazılar » 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü açıklamalarında ortak vurgu baskılar ve demokrasi

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

El emekleri sergide

BELMEK'te eğitim gören kursiyerlerin eserleri Ankaralıların beğenisine sunuluyor. Altınpark'taki sergi yarın sona eriyor.

Kapat