2 Şubat 2024, Cuma - 04:40

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Ankara’da seçim öncesi kitlesel 1 Mayıs kutlaması

Tarih: 01 Mayıs 2023

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 93

Ankara’da 1 Mayıs İşçi Bayramı için toplanan emekçiler Atatürk Kültür Merkezi’nden yürüyerek Tandoğan Meydanı’nı doldurdu. 1 Mayıs’a katılım son yıllara göre yüksek oldu.

Fotoğraflar: Tolga Çifci, Gökmen Mumcular

Ankara’da İşçi Bayramı bu sene de Tandoğan Meydanı’nda kutlandı. Atatürk Kültür Merkezi’nde bir araya gelen emekçiler pankartlar ve sloganlar eşliğinde Tandoğan’a yürüdü. Bu yıl 1 Mayıs’ın gündemi deprem, ekonomik kriz ve iki hafta sonra yapılacak genel seçimlerdi.

Ankara’da kutlanan 1 Mayıs’ta Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş)’na bağlı sendikalar, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB)’ne bağlı meslek odalarının yanı sıra çok sayıda başka sendika, siyasi parti ve demokratik kitle örgütü Tandoğan Meydanı’nın doldurdu. Alanda bazı Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri ile CHP ve Yeşil Sol Parti (YSP) milletvekili adayları da vardı.

Meydanda 14 Mayıs yapılacak olan seçimin etkileri görülürken “Ak çocuklar değil, aç çocuklar kazanacak”, “Soydular soğana muhtaç ettiler”, “Sayenizde tesadüfen yaşıyoruz” yazılı dövizler taşındı, “AKP’den hesabı emekçiler soracak” sloganları atıldı.

Cumhuriyet Halk Partisi

 

Yeşil Sol Parti

 

Halkevleri

DİSK Genel – İş

Depremzedeler de 1 Mayıs’ta alandaydı. Tandoğan Meydanı’nda sendikalar ve siyasi partilerin temsilcilerinin konuşmalarının ardından Hataylı depremzede Dursun Soylu söz aldı. Kentlerine ve tarihlerine sahip çıkacaklarını söyleyen Dursun Soylu “unutmak, affetmek, helalleşmek yok” dedi. Depremlerde hayatını kaybeden yurttaşlar da sloganlarla anıldı.

Depremzedeler Tandoğan’daydı

Gazeteciler de 1 Mayıs’ta alandaydı. “Gazetecilik Suç Değildir” pankartıyla 1 Mayıs’a gelen Türkiye Gazeteciler Sendikası ve Çağdaş Gazeteciler Derneği “Özgür basın, özgür toplum” sloganlarıyla Tandoğan’a yürüdü.

TGS ve ÇGD birlikte Tandoğan’a yürüdü.

ODTÜ Öğrencileri, Öğrenci Kolektifleri, Kadın Savunma Ağı gibi pek çok yapı da 1 Mayıs’ta Tandoğan’a yürüdü. Kadınlar, kadına şiddet ve İstanbul Sözleşmesi’nin feshine karşı sloganlar attı.

Mersin’de inşaat halinde olan, geçtiğimiz hafta nükleer santral statüsü kazanan Akkuyu NGS protesto edildi.

Geçtiğimiz yıl alanda haklarını savunun Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT)’ın yerini bu yıl Emeklilikte Sahte Sigortalılığa Takılanlar (EST) aldı. Bu yıl ayrıca staj mağdurları da pankart ve sloganlarla alandaydı.

Kortejlerin alanda yerini almasının ardından 1 Mayıs Tertip Komitesi adına ortak açıklamayı KESK Ankara Şubeler Platformundan Hüseyin Köklü okudu. Köklü şunları söyledi:

“Bizler gücümüzü emeğimizden, alın terimizden, üretimden alıyoruz. Ama bir gerçek daha var: bizler gücümüzü birlikteliğimizden, yan yana gelmemizden alıyoruz. İktidar sahipleri işte bu büyük güçten, birleşen halkın bu büyük gücünden korkuyorlar. Korkuyorlar çünkü kaybedecek çok şeyleri var. Sarayları, saltanatları çökecek diye korkuyorlar. Bu karanlığı işçi sınıfı, emekçiler, kadınlar, gençler, Aleviler, farklılıkları, cinsel yönelimleri reddedilenler, kölelik şartlarında yaşayan göçmenler, sizler, bizler yırtıp atacağız.”

1 Mayıs İşçi Bayramı Ankara’da İlkay Akkaya’nın konseriyle tamamlandı.

 

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/35371
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Ankara’da seçim öncesi kitlesel 1 Mayıs kutlaması

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde, çalışmak için grevdeler: Sputnik Grevi 147’nci gününde

Sputnik grevi, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde de sürüyor. İşverenin “küçülme” gerekçesiyle işten çıkardığı gazeteciler, grevin 147’nci gününde haklarını aramaya devam ediyor. Grev kararının alınmasının ardından işten çıkarılan gazeteciler Nejdet Eksilmez ve Yunus Emre Köse ile Türkiye Gazeteciler Sendikası Uzmanı İlyas Coşkun, grevin seyri ve 10 Ocak’la ilgili değerlendirmelerini Görünüm’le...

Kapat