4 Mayıs 2024, Cumartesi - 10:17

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

ArtAnkara’da bugün son gün: Yüzlerce sanatçı, binlerce eser sanatseverleri bekliyor

Tarih: 12 Mart 2023

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 159

Bu yıl 9’uncusu düzenlenen ArtAnkara Çağdaş Sanat Fuarı’na sanatçıların da sanatseverlerin de ilgisi yoğun.

Haber: Azra Yılmaz, Zeynep Çiçek Alver, Asude Sultan Yediparmak

Toplam 42 ülkeden bin 500’ü aşkın sanat eserine ev sahipliği yapan ArtAnkara, son gününde sanatseverleri bekliyor. Bu yıl 9’uncusu düzenlenen ArtAnkara Çağdaş Sanat Fuarı, ATO Congresium’da bugün sona eriyor.

Eserleri sergilenen bazı sanatçılar ve ziyaretçiler ArtAnkara 2023’ü Görünüm’e değerlendirdi:

Ankaralı ziyaretçilere hayranım”

Ressam Pınar Kuseyri: “Ben İstanbul’dan geliyorum, Ankaralı ziyaretçilere hayranım. Çok güzel ziyaretçiler var. İstanbul’daki fuarlar bu kadar olmuyor. Dolayısıyla teşekkür ediyorum, çok başarılı bir fuar geçiriyoruz.

“Ben doğayı, ağaçları, yaprakları ve üzümleri yapmayı çok seviyorum. Çocukluğumdaki anılarım, bağdaki gezmeler, o koku, görüntü… Dolayısıyla hâlâ hafızamda olduğu için hiçbir yere bakmadan bu resimleri yapıyorum. Anılarım tazeleniyor, üzüm yapıyorum, ben bunu resimdeki eleman olarak kullanıyorum. Yani üzüm olarak yapmıyorum. Resimde olması gereken bir eleman olur ve ben onu onun için yapıyorum.”

Norveç’ten Fuar için geldi

Fuar için Norveç’ten Ankara’ya gelen ressam Hakan Yaşar:

“İlham kaynağım doğanın kendisidir. Ben 33 senedir Norveç’te yaşıyorum. Biraz karışık, Konya doğumluyum, Diyarbakırlıyım, Norveç’te yaşıyorum. Benim tarzıma neoklasik denir. Neoklasik zamansızdır, ne eskiyi andırır ne geleceği. Kadın sanatçısıyım, genelde kadın çalışırım. Teknik olarak da dediğim gibi neoklasiktir. Boyamı kendim yaparım, çerçevemi kendim yaparım. Yani terler benim resimlerim. Tabandan yukarı doğru katman çalışırım.  Herhalde bu fuarda benden başka kimse bu tekniği çalışmıyor. Bu fuara ve Ankara’ya ilk gelişim. Güzel aslında yoğun bir ilgi var. Şu anlık gayet güzel gidiyor.”

Benim asıl çıkış noktam aslında duvarların dile gelmesi.”

Heykeltraş Eyüp Can Yeter:

“Fuar gayet güzel geçiyor. Özellikle bugün daha da kalabalıktı. Öğrenciler bütün okullardan katılım sağlıyor, bu çok güzel bir şey. Şehrin gelecek nesillerinin de aynı şekilde sanata duyarlılığını gösteriyor bu. Çok sayıda iş insanı, bürokrat, memur her kesimden insanın olması tabii ki çok güzel.”

“Duvarların dili olsa da konuşsa ne derdi? En çok neyi görmüşlerdir? Bence duyguların en fazla yaşanmış olduğu, insanların hazzı yüksek safa da hissettiği en önemli an doğum ve ölüm anı. En çok ona seviniyoruz, en çok ona üzülüyoruz. Bu yüzden buradaki eserimde de ölüm anını temsil ettim. Bu aslında ilk ölüm anı. Kıyafetleri ile beraber ölüm anını temsil ediyor. Aynı şekilde doğum anı eserini yapacağım ilerleyen yıllarda. Bu eseri yedi buçuk ayda alçı üzerine yaptım. Benim asıl çıkış noktam aslında duvarların dile gelmesi.”

Herkese hitap edebilecek bir sergi”

Her sene fuarı eşi ile birlikte ziyaret eden sanatsever İshak Özel: “Ben her sene eşimle birlikte geliyorum bu fuara, geziyoruz. Bekliyoruz da yani, çok hoşumuza gidiyor. Bir kere çok fazla katılım var sanatçı açısından, bizim gibi sanatseverler de çok geliyor. Eğer bir alışveriş de yapılmak isteniyorsa fiyatların da çok cazip olduğunu söyleyebilirim. Ben mesela çok küçük paralarla alabiliyorum. Burada çok profesyonel, çok usta sanatçılar var. Uluslararası olanlar da dahil ama yeni yeni yetişenler de var, kendine güvenip yapanlar da var. Şöyle alttan yukarıya kadar çok güzel eserler var. Bu eserlerde şöyle bir şey var: Yani hiç kimse sanatçı olarak, profesyonel olarak kategorize de edemez. Mükemmel, iyi, orta değil bu. Herkesin, gezenlerin sevebileceği şeyler var. Yani bunun karşılığı fiyat olarak değil. Herkese hitap edebilecek bir sergi. Sadece ben şunu söylüyorum. Heykel daha azınlıkta, belki normal taşıma zorluğu da var.”

Fuarda dün Burcu Bostancı (Keman), Şevval Satıcı (Viyola), Rabia Kartal (Viyolonsel) üçlüsünün dinletisi de vardı.

ArtAnkara 2023
Ziyaretçilerine 8 Mart günü davetiyeli ön izleme ile saat 16.00’da kapılarını açan Fuar, Ayça Yılmaz’ın piyano dinletisi ile başladı. Fuar 17.00’de Seren Erdoğan’ın “Giysim Tuale Dönüşüyor” canlı performansı ile devam etti. ArtAnkara, üretkenlikleri destekleyip bireysel görünürlükleri ortaya koyma amacının yanı sıra  “Bilim ve sanatla iyileşeceğiz” vizyonuyla gerçekleştiriliyor. Fuar 150’ye yakın ulusal ve uluslararası galeriler, üniversiteler, müzeler ve çeşitli projeler kapsamında 42 farklı ülkeden gelen 1500’ den fazla sanatçının eserine ev sahipliği yapıyor.

 

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/34424
Yol: Ana sayfa » Yazılar » ArtAnkara’da bugün son gün: Yüzlerce sanatçı, binlerce eser sanatseverleri bekliyor

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gazeteciliğin Dönüşümü ve Arayışlar Konferansı, çalıştaylarla tamamlandı

Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği “Gazeteciliğin Dönüşümü ve Arayışlar” Konferansı’nın ikinci gününde gazetecilerin, akademisyenlerin ve hukukçuların katıldığı çalıştaylar yapıldı.

Kapat