16 Temmuz 2023, Pazar - 00:15

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Boratav: “Büyüme hızıyla açıklanamayacak kadar büyük bir cari açık var”

Tarih: 25 Mart 2018

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 176

UMAG Bahar Konferanslarına Prof. Dr. Korkut Boratav konuk oldu. Boratav, etkinlikte “Türkiye Ekonomisi ve Dış Bağımlılık” başlığında konuştu.

Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı’nın (UMAG) ev sahipliğinde düzenlenen Bahar Konferanslarına 24 Mart saat 14.30’da Prof. Dr. Korkut Boratav konuk oldu. Mülkiyeliler Birliği ve 21’inci Yüzyıl Planlama grubunun ortaklığıyla düzenlenen Bahar Konferanslarının ikinci oturumunda “Türkiye Ekonomisi ve Dış Bağımlılık” başlığında konuşan Prof. Dr. Boratav, 2003-2015 yılları arasında AKP iktidarındaki Türkiye ekonomisini anlattı.

“AKP, dış açığı yabancı sermayenin hareketleriyle toparlamak istiyor”

Türkiye’nin AKP iktidarı altında kritik bir süreçten geçtiğini belirten Boratav, ülkede kişi başına düşen milli gelir, cari açık, yabancı sermaye giriş çıkışının birbiriyle bağlantılı olduğunu söyledi. Bu konularda Türkiye’nin dışarıya bağımlılığının önlenemez şekilde büyüdüğünü dile getiren Boratav, “Benim emperyalizm anlayışımın en pratik okuması sermaye ihracıdır” dedi. Boratav, ülkeye yabancı sermaye girdisinin AKP iktidarında tavan yaptığını söyledi ve bu girdilerin sayesinde 2003-2007 yılları arasında AKP’de bir Lale Devri’nin yaşandığını belirtti. “AKP, dış açığı yabancı sermayenin hareketleriyle toparlamak istiyor” diyen Boratav, bu toparlama çabasının işe yaramayacağını, yapısal problemlerin bu yolla çözülemeyeceğini dile getirdi.

“Kapitalizmde sürekli dibe çökerek ilerliyoruz”

Boratav, AKP’li yıllarda sermaye girişinin cari açıktan fazla olduğunu, yabancı sermayeyi çekmek adına güdülen bu politikaların Türkiye gibi istikrarsız ülkelerde krizleri doğurduğunu söyledi. İktidar, Merkez Bankası yetkilileri gibi güç sahiplerinin bu istikrarsız durumun farkında olduğunu ve  rezervleri arttırdığını dile getiren Boratav, “Büyüme hızıyla açıklanamayacak kadar büyük bir cari açık var” dedi. AKP sonrası Türkiye’deki yabancı sermaye hareketlerinin hırçınlığına dikkat çeken Boratav, “Kapitalizmde ve emperyalizmde sürekli dibe çökerek ilerliyoruz” dedi.

Boratav’ın konuşmasının ardından soru-cevap kısmına geçildi. Katılımcıların sorularını yanıtlayan Boratav, konuşmasını “Kriz gelir, iktidar değişir beklentisinde değiliz. Bunu beklemek rehavet yapar. İş sizlere, bizlere UMAG’lılara düşüyor” sözleriyle sonlandırdı.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/17900
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Boratav: “Büyüme hızıyla açıklanamayacak kadar büyük bir cari açık var”

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat