21 Temmuz 2023, Cuma - 19:24

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Boratav ve Kuruç gündemi yorumlamak için UMAG’taydı

Tarih: 24 Mart 2019

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 143

Prof. Dr. Korkut Boratav ve Prof. Dr. Bilsay Kuruç, dün 21. Yüzyıl İçin Planlama Grubu tarafından düzenlenen konferansta Türkiye ve dünya gündemine ilişkin görüşlerini paylaştı.

21. Yüzyıl İçin Planlama Grubunun düzenlediği Cumartesi Konferanslarında dün SBF‘nin emekli öğretim üyeleri Prof. Dr. Korkut Boratav ve Prof. Dr. Bilsay Kuruç “Hayata, Tarihe ve İktisada Dair Bir Söyleşi” başlığıyla birer konuşma yaptı. Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı’nda (UMAG) yapılan ve yoğun ilgi gören konferansta Boratav ve Kuruç, kapitalizmin geçmişi ve geleceği ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

“Halkın tepkisi sosyalist çizgiye gelmezse hiçbir umut yoktur”

İlk sözü alan Prof. Dr. Boratav, dünyadaki gelir dağılımlarını ve buna bağlı oluşan sınıfları konu alan araştırmaları yorumladı. Kapitalizmin dönüşümüyle birlikte yeni ara sınıfların oluştuğunu ve bu nedenle araştırmaların güncellenmesi gerektiğini söyledi. Kimi araştırma sonuçlarını günümüz koşullarıyla ele alan Boratav, şunları dile getirdi:

“Kapitalizm sadece mülk sahiplerinin ürettiği bir sistem olarak doğdu. Devamlılığı için faşizmi kullandı ama baskı geçici olur, kapitalizm ancak uzlaşmayla yaşayabilir. İnşa yeteneğini kaybeden emperyalizm bitmiş demektir. Velhasıl eğer halkın tepkileri ve muhalefeti düzen karşıtı, sosyalist çizgiye gelmezse hiçbir umut yoktur.”

“Karşı devrim zafer kazanırsa durdurulamaz”

Konferansın diğer konuşmacısı Prof. Dr. Kuruç da özellikle Türkiye gündemini ele aldığı konuşmasında Cumhuriyet’in kuruluşundan bu yana emperyalizme karşı yürütülen mücadeleye ve karşı devrim hareketlerinden bahsetti. Kuruç, Türkiye’deki iktisadi sorunların demokratik devrimle çözülebileceğini söyledi. Karşı devrimin kazanırsa durdurulamayacağını belirten Kuruç, bu koşullarda 21. yüzyıla geçmenin geçmişi tasfiye edilmesiyle mümkün hale gelebileceğini söyledi.

Etkinlik katılımcıların soru, görüş ve katkılarıyla son buldu.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/22293
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Boratav ve Kuruç gündemi yorumlamak için UMAG’taydı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

El emekleri sergide

BELMEK'te eğitim gören kursiyerlerin eserleri Ankaralıların beğenisine sunuluyor. Altınpark'taki sergi yarın sona eriyor.

Kapat