4 Mayıs 2024, Cumartesi - 09:13

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Deprem bölgesinde çalışan doktordan “silikozis” uyarısı

Tarih: 19 Nisan 2023

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 47

Depremlerin uzun vadede insan sağlığı üzerinde yaratabileceği olumsuz etkileri önem taşıyor. Depremden etkilenen vatandaşlarda travma sonrası bozukluklar görülmeye başlarken, sağlık çalışanları tozun neden olduğu silikozis hastalığının ise daha uzun vadede depremzedeleri bekleyen tehditlerden biri olduğunun altını çiziyor.

MALATYA

Fotoğraflar: İlke Çıtır

Yaşanan depremlerinin ardından Malatya’da görülmesinde aksaklıklar yaşanan kamu hizmetlerinden birisi de sağlık… Kentte bulunan sağlık çalışanlarının birçoğu aynı zamanda depremzede. Depremzede sağlık personellerinin konaklaması için hastane bahçesine bir çok çadır yerleştiren Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli bir acil servis doktoruyla bölgede karşılaştıkları hastalıkları ve depremin gelecek yıllarda insan sağlığı üzerinde yaratabileceği olası etkileri hakkında konuştuk. İsmini paylaşmak istemeyen doktor silikozis vakalarında artış yaşanabileceğine dikkat çekti.

Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin bahçesine depremzede sağlık personelleri için yerleştirilen çadırlar

Toza maruz kalan bölge halkında ilerleyen yıllarda silikozis görülebilir
Depremzedelerin yüksek miktarda toza maruz kaldığını, bu durumun ilerleyen zamanlarda silikozis gibi rahatsızlıkları ortaya çıkarabileceğine değinen Doktor, çocukların, akciğer gelişimi henüz tamamlanmamış olduğundan silikozis hastalığına yakalanma risklerinin daha yüksek olduklarının altını çizdi.  Bu rahatsızlıkların en az on yıl sonra belirtilerini göstereceğini ifade eden doktor şu ifadeleri kullandı:

“Depremzedeler çokça toza maruz kalıyor. Çimento tozları silika içeriyor. Silika tozları da ciddi rahatsızlıklar ortaya çıkarıyor. Depremzedeler ilerleyen yıllarda kanserden ziyade silikozis gibi hastalıklarla karşılaşabilir ama bu durum daha çok zamana yayılmış bir şekilde toza maruz kalanlarda ortaya çıkıyor. Tabii bu rahatsızlıkların en az on yıl sonra ortaya çıkacağını düşünüyorum. Çocukların akciğer gelişimi tamamlanmadığı için bu rahatsızlıklara maruz kalmaya daha yatkınlar.”

Depremzedeler arasında son zamanlarda kronik hastalıkların yükseldiğini ve bölgede temiz susuzluktan kaynaklanan hastalıklar görülmeye başladığını söyleyen haber kaynağımız yaşanan durumu şunları ifade etti:

“Onuncu günden itibaren biraz normal düzenimize dönmeye başladık. O süreçte barınma sorunu yaşandığı, soğukta kar altında kalanlar olduğu için gribal enfeksiyonlar ve solunum yolu enfeksiyonları artış gösterdi. Şu an bizim hastanemizde depremden dolayı yaralanan bir hastamız yok. Son zamanlarda gelen depremzede hastalarımızda özellikle düzenli kullanması gereken ilaçların aksatılması sonucunda kronik hastalıkların alevlenmesi ve bölgede temiz susuzluktan kaynaklı rahatsızlıklar görülmeye başladı.”

Depremzedelerde travma sonrası stres bozukluğu görülüyor
İnsanların özellikle travma sonrası stres bozukluğu yaşadığını dile getiren doktor, bu tarz stres faktörlerinin herhangi bir organik sebeple açıklanamayan rahatsızlıklara neden olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

“İnsanların özellikle travma sonrası stres bozukluğu yaşadığını düşünüyorum. Bu durum çocuklarda daha sık görülüyor. Çok fazla uyku problemi yaşayan çocuk var ki bu çocuklar 12-13 yaşlarında. Yetişkinlerde bu durumun daha farklı yansımalarını gördük. Bu tarz stres faktörleri sebebiyle herhangi organik bir nedenle açıklanamayan göğüs ağrıları, uyku problemleri, herhangi bir tansiyon hastalığı yokken tansiyonu yükselen ve ilaçlarla kontrol altına alınamayan rahatsızlıklar gördük.”

Silikozis nedir?
Silikozis, aşırı miktarda silika tozu inhalasyonuna bağlı olarak gelişen bir akciğer rahatsızlığıdır. Önlem alınmadığında ilerleyen bu rahatsızlıkta genellikle öksürük ve nefes darlığı gibi şikayetler görülmektedir. Çeşitli toz partiküllerinin soluk alıp verme sırasında akciğerlere ulaşması bu organın dokusunda hasara yol açarak rahatsızlığın ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin Acil Servisi

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/34956
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Deprem bölgesinde çalışan doktordan “silikozis” uyarısı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gazeteciliğin Dönüşümü ve Arayışlar Konferansı, çalıştaylarla tamamlandı

Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği “Gazeteciliğin Dönüşümü ve Arayışlar” Konferansı’nın ikinci gününde gazetecilerin, akademisyenlerin ve hukukçuların katıldığı çalıştaylar yapıldı.

Kapat