14 Temmuz 2023, Cuma - 19:51

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

DİSK-AR: Salgın 8 milyon yeni işsiz yaratabilir

Tarih: 12 Mayıs 2020

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 80

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Şubat ayı Hanehalkı İşgücü Araştırması ile İŞKUR’un işgücü verilerini değerlendirdi. DİSK-AR’ın yayınladığı rapora göre korona virüs salgını 7-8 milyon yeni işsiz yaratabilir.

DİSK-AR, dün TÜİK’in Şubat dönemi HİA sonuçları ile 8 Mayıs’ta İŞKUR’un yayınladığı işgücü verilerinin değerlendirildiği raporu açıkladı. Korona virüs salgınının neden olduğu işsizlik artışı, istihdam kaybı ve ekonomik sonuçlarının yer almadığı rapora göre bile “ümitsiz işsizler” rekor kırdı. Ayrıca salgının, 7-8 milyon yeni işsiz yaratabileceği öngörülüyor.

Kaynak: DİSK-AR

İşgücü ve istihdam düştü

TÜİK tarafından açıklanan verilerde işgücü ve istihdamın düştüğü görülüyor. İşgücü, geçen yıl şubat ayına oranla 1 milyon 102 bin azalış göstererek 30 milyon 982 bine düştü. İstihdamın ise son bir yılda 602 bin azaldığı, son iki yıldır ilk kez 27 milyonun altına gerilemiş olduğu verilere yansıyor. DİSK-AR, bu durumda “ekonomik krizin başladığı Ağustos 2018’e göre istihdam kaybının 2 milyon 565 bin olarak gerçekleştiğini” ifade etti.

“Ümitsiz işsizler rekor kırdı”

DİSK-AR, yayınladığı raporda iş aramayıp çalışmaya hazır olanlar ile ümidini kaybeden işsiz sayısında “ciddi bir tırmanış olduğunu” kaydetti. “Ümidini kaybeden işsiz sayısı bir önceki yıla göre 486 bin artarak 1 milyon 107 bine yükseldi” cümlelerine yer verilen raporda işsizlerin iş arama ümidini kaybettikleri ifade edildi. İşsiz sayısı ise geçen yılın aynı dönemine göre 502 bin azalarak 4 milyon 228 bin kişiye gerilese de DİSK-AR, bunun “işgücü piyasalarında bir iyileşme anlamına gelmediğini” belirterek istihdam yaratma kapasitesinin günden güne zayıfladığını ifade etti.

Kaynak: DİSK-AR

“Önümüzdeki ay çok daha vahim bir tablo ortaya çıkacak”

Açıklanan verilerin korona virüs salgını döneminde yaşanan ekonomik sonuçları içermediği hatırlatılan raporda “önümüzdeki ay çok daha vahim bir tablonun ortaya çıkacağını söylemek mümkün” ifadeleri kullanıldı. İŞKUR’un açıkladığı Nisan ayı açık iş ve işe yerleştirme istatistikleri ise “Covid-19’un yaratacağı işsizlik dalgasının öncü göstergesi niteliğinde” olarak yorumlandı. İŞKUR verilerine göre nisan ayında açık işler bir önceki aya göre 114 bin 888 azalarak 52 bin 418’e geriledi. “Salgının ilk aylarındaki etkisinin 7-8 milyon yeni istihdam ve iş kaybına yol açacağı” tahmininde bulunan DİSK-AR, dar tanımlı iş ve istihdam kaybının 12 milyona, geniş tanımlı işsizliğin ise 15-16 milyon civarına ulaşabileceğini öngördü.

DİSK-AR tarafından yayınlanan “Mayıs 2020 İşsizlik ve İstihdam Raporu”nun tamamına buradan ulaşılabilir.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/28065
Yol: Ana sayfa » Yazılar » DİSK-AR: Salgın 8 milyon yeni işsiz yaratabilir

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

“Türkiye’de Deprem Gerçeği Seminerleri” başlıyor

Seminerlerin davetli konuşmacısı, ABD Colorado Üniversitesi’ne bağlı Doğal Afetler Araştırma Merkezi’nde görev yapan ve halen Japonya Kyoto Üniversitesi’ne bağlı Afet Önleme Araştırma Enstitüsü’nde konuk araştırmacı olan Prof. Dr. James Goltz.

Kapat