16 Temmuz 2023, Pazar - 10:45

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Gazeteci Sedef Kabaş’ın tutuklanması geniş tepki uyandırdı

Tarih: 23 Ocak 2022

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 68

Gazeteci Sedef Kabaş, TELE1’de katıldığı programda söylediği sözlerin ardından “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçlamasıyla çıkarıldığı nöbetçi hakimlik tarafından tutuklandı. Sedef Kabaş’ın tutuklanması kamuoyunun ve siyasetin gündemine oturdu.

Kabaş, TELE1’de katıldığı programda dile getirdiği atasözlerinin “Cumhurbaşkanına hakaret” olduğu gerekçesiyle tutuklandı dün gece 02.00’de Sarıyer’deki evinden gözaltına alındı. Polislerin kolunda adliye binasına giren Kabaş ifadesi alındıktan sonra “Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçundan tutuklama talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi. Kabaş, Sulh Ceza Hakimliğindeki ifadesinde savcılıktaki ifadesini tekrar ettiğini söyleyerek “Sözün orijinali bir atasözüdür. Hatta sözün orijinalini de değiştirerek sarf ettim. Bundan da anlaşılacağı üzere hakaret etme gibi bir kastım yoktur. Kastetmek istediğim toplumu kucaklayan birleştirici bir üslup olması gerektiğidir. Bunu vurgulamak istedim. Atılı suçlamayı kabul etmiyorum. Serbest bırakılmayı talep ediyorum. Aleyhime olan hususları kabul etmiyorum” dedi.

Mahkemede Kabaş’ın avukatı Uğur Poyraz da müvekkilinin ifadesine katıldığını belirterek, “Sedef Kabaş’ın kaçma ihtimali yok, delil karartma ihtimali yok, delillerde toplanmış. İnfial uyandırma gibi bir şey de söz konusu değildir. Mahkemenin doğru karar vereceğine inanıyorum. Müvekkilim sabit ikametgah sahibidir, serbest bırakılmasını talep ediyoruz. akimliğiniz aksi kanaatte ise adli kontrol kararı verilmesini talep ederiz” şeklinde konuştu.

Kılıçdaroğlu ve Akşener’dan tepki

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kabaş’ın gözaltında olduğu saatlerde sosyal medya hesabından tepki gösterdi. Kılıçdaroğlu, “On binlerce trolüne her türlü küfrü ettirir, sonra deyim paylaştı diye gazeteciye gece yarısı baskını yaptırır. Camide sanatçının dilini kopartacağını söyler. Kendisi uzun zamandır yok hükmünde olduğu için, gündem yaratma peşinde. Buralara kadar düştü zavallı” diyerek Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirdi.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de “Ama az kaldı, hiç merak etmeyin. Bu zihniyet gidecek, Türkiye’ye yeniden adalet gelecek” dedi ve Sedef Kabaş’ın yalnız olmadığını belirtti.

Parti liderlerinin yanı sıra çok sayıda milletvekili, gazeteci, sanatçı ve yurttaş da Kabaş’ın tutuklanmasına sert tepki gösterdi.

Gazetecilik meslek örgütleri açıklamalarda bulundu

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) yaptığı basın açıklamasında “Ülkede gazeteciler düzenli olarak tehdit ediliyor, gözaltına alınıyor ve tutuklanıyorsa toplumun geleceği de, demokrasisi de tehlike altındadır” diyerek iktidarı ifade özgürlüğü alanında Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararlarına saygı duymaya çağırdı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) sosyal medyadan yaptıkları paylaşımda, “Sistematik tehdit, dava ve gözaltılara rağmen biat etmeyecek, özgürlüklerimizden vazgeçmeyeceğiz. Susmayacağız!” ifadelerini kullandı,

DİSK Basın-İş yaptığı açıklamada bu kararın hukuki değil siyasi olduğunu ve gazeteciliğin suç olmadığını belirtti.

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) de Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda Sedef Kabaş’ın tutuklanmasının hukuki değil iktidarın yarattığı baskının sonucu olduğunu ve meslektaşlarının vakit geçirmeksizin serbest bırakılması gerektiğini kaydetti.

Türkiye Barolar Birliği süreci yakından takip ediyor

Türkiye Barolar Birliği (TBB) de konuyla ilgili bir bir açıklama yaptı. Açıklamada, Türk Ceza Kanunu’nun 299’uncu maddesinde düzenlenen “Cumhurbaşkanına hakaret” suçunun Türkiye’de yoğunlukla ifade özgürlüğünün kısıtlanması için bir araç olarak kullanılmakta olduğunu belirtti. TBB, Anayasa ve uluslararası insan hakları belgeleri ile yargı içtihatlarının belirlediği sınırlar çerçevesinde ifade özgürlüğünün savunuculuğunu yapmaya devam edeceklerini ifade etti.

Sedef Kabaş kimdir?

1970 yılında Londra’da doğan Sedef Kabaş Yirmibeşoğlu 1992’de Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu ve Boston Üniversitesi’nde Televizyon Haberciliği üzerine yüksek lisans yaptı. Meslek yaşamına 1992’de kurucu ekibinde yer aldığı Power FM radyosunda başladı. 2007 yılında Marmara Üniversitesi Genel Gazetecilik bölümünde Doktora eğitimini tamamladı. “Almanya’da Türk Döneri” başlıklı haber ile Atlanta’da CNN Dünya Raporu Konferansı çerçevesinde dağıtılan “En İyi Haber Ödülü”’ne değer görüldü. Portreler” programıyla 1999 Diyalog En Başarılı Sunucu Ödülü’nü aldı. Sedef Kabaş, Halk TV ve TELE1 kanallarındaki çeşitli programlara yorumcu olarak katılıyor.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/31389
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Gazeteci Sedef Kabaş’ın tutuklanması geniş tepki uyandırdı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat