15 Temmuz 2023, Cumartesi - 22:52

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Gazeteciler RTÜK önünden seslendi: İstediğiniz tek sesli basını yaratamayacaksınız

Tarih: 08 Haziran 2022

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 94

RTÜK’ün Kılıçdaroğlu’nun ABD’ye transfer edilen paralarla ilgili konuşmasını yayımlayan kanallara verdiği cezalar, gazetecilerce protesto edildi. Gazeteciler RTÜK önünden “İstediğiniz tek sesli basını yaratamayacaksınız” diye seslenirken RTÜK Üyesi İlhan Taşçı da “RTÜK Anayasa’yı ihlal ediyor” dedi.

RTÜK’ün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun videosunu eş zamanlı olarak yayınlayan kanallara verdiği cezalar, gazetecilerce Kurul binası önünde düzenlenen basın açıklamasıyla protesto edildi. TGS Ankara Şube’nin çağrısıyla bir araya gelen gazeteciler RTÜK’e “İstediğiniz tek sesli basını yaratamayacaksınız” diye seslendi. RTÜK üyesi İlhan Taşçı da, Anayasa’nın 28’inci maddesini hatırlatarak “Artık yeni bir eşik daha aşılmış demektir. Bunun adı ‘RTÜK Anayasa’yı ihlal ediyor, Anayasa’yı tanımıyor’ demektir” ifadelerini kullandı.

TGS Ankara Şube Başkanı Esra Koçak

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Ankara Şubesi ve diğer bazı gazetecilik meslek örgütleri Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) muhalif televizyon kanallarına uyguladığı cezaları protesto etmek için RTÜK binası önünde basın açıklaması yaptı. Halk TV, Tele1, KRT TV ve Flash TV’ye aylık reklam gelirlerinin yüzde 3 oranında verilen para cezasının ardından yapılan basın açıklamasında, AKP iktidarının basın üzerinde RTÜK eliyle kurduğu baskılara vurgu yapıldı. TGS Ankara Şube Başkanı Esra Koçak’ın okuduğu basın açıklamasında, “Evet bu bir ablukadır ve biz buna boyun eğmeyeceğiz, cezalarınıza da kapatma tehditlerinize de boyun eğmeyeceğiz, hukuka aykırı tüm tutum ve hakaretlerinize sessiz kalmayacağız. İstediğiniz tek sesli basını yaratamayacaksınız” denildi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 24 Mayıs’ta Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV) ve Ensar Vakfı üzerinden ABD’ye para aktarıldığını iddia eden bir video yayımlamış, Halk TV, Tele1, KRT TV ve Flash TV de bu videoyu izleyicilerine canlı aktarmıştı. RTÜK bu yayınlar için harekete geçmekte gecikmedi ve 30 Mayıs günü yapılan toplantıdan kanalların aylık reklam gelirlerinin yüzde 3 oranında para cezası verilmesi kararı çıktı.

Kamuoyunun yoğun tepkisine neden olan RTÜK kararları, bugün de gazeteciler tarafından Kurul binası önünde düzenlenen basın açıklamasıyla protesto edildi. Açıklamaya TGS Ankara Şube üyelerinin yanı sıra Çağdaş Gazeteciler Derneği, Haber-Sen, DİSK Basın-İş, Gazeteciler Cemiyeti temsilcileri ile CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel ile RTÜK Üyeleri İlhan Taşçı ve Okan Konuralp de katıldı.

“Sansüre hayır RTÜK cezalara son ver!” pankartının yer aldığı protestoda basın açıklamasını TGS Ankara Şube Başkanı Esra Koçak okudu. Açıklamada, Kılıçdaroğlu’nun kamuoyuyla paylaştığı belgeleri yayınlayan televizyon kanallarına haksız ceza verildiği ifade edildi ve şöyle söylendi:

“Kılıçdaroğlu’nun sunduğu o belgeler dünyanın her yerinde haberdi, haberciler de görevlerini yerine getirdi ve bu haberi halkla paylaştı. Peki bunun karşılığı ne oldu? Cezalandırılmak oldu… Evet, RTÜK, Ana Muhalefet Partisi liderinin söylediklerini haberleştiren Tele1, KRT, Flash TV ve Halk TV’ye para cezası kesti. Basın tarihine geçecek bir sansüre imza attı… Peki bu cezaları, neye dayanarak verdi RTÜK? Anayasa’ya baktık, böyle bir ceza mekanizması yok. Yasalara baktık, yok. Uluslararası sözleşmelere baktık, yok. RTÜK’ün iç mevzuatına baktık, yok. RTÜK Başkanı 6112 Sayılı Yasa’dan bahsediyor. Ne diyor 6112: ‘Haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğundan emin olunmaksızın yayınlanamaz.’

Kılıçdaroğlu’nun tüm konuşması belgelerle geçiyor. O belgeler, o konuşma olmadan önce sosyal medyada dolaşıyor, ne ABD’den ne hükümetten bir yalanlama gelmiyor. Daha da ilginci Kılıçdaroğlu’nun yayınladığı belgeleri ertesi gün muhatapları kabul ediyor. Yani birileri aklımızla alay ediyor. Bu iş, yasaları kendinize göre yorumlayıp, kendinize göre ceza uydurmakla olmaz. O nedenle buradan uyarıyoruz, verdiğiniz kararlar yasalara aykırıdır. Bu cezalar ya geri alınacak ya da geri alınacak. Almazsanız kanuna aykırı hareket etmenin bedelini hukuk ve tarih önünde ödeyeceksiniz.”

RTÜK Üyesi Taşçı: “RTÜK Anayasa’yı ihlal ediyor”

RTÜK Üyesi İlhan Taşçı da Kurul’un verdiği son cezalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Taşçı, canlı yayın sırasındaki bir yayına yaptırım kararı almanın Ana muhalefeti susturmak ve basını sansürlemek anlamına geldiğini dile getirdi. Canlı yayına ceza vermenin RTÜK yasasına aykırı olduğunu belirten Taşçı, “RTÜK asla yasaya göre yayın aşamasında hiçbir şekilde denetim yapamaz” dedi.

RTÜK Üst Kurul Üyesi İlhan Taşçı

Taşçı, verilen cezaların yalnızca RTÜK kanununa değil Anayasa’ya da aykırı olduğunu şu sözlerle dile getirdi:

“Anayasa’yı ihlal ediyor RTÜK çünkü Anayasa’ya göre ‘Basın hürdür, sansür edilemez’. Eğer RTÜK canlı yayın sırasındaki yayınlarla ilgili ceza kararları almaya başlıyorsa ki başlamış, artık yeni bir eşik daha aşılmış demektir. Bunun adı ‘RTÜK Anayasa’yı ihlal ediyor, Anayasa’yı tanımıyor’ demektir.”

Konuralp: “Bu meselenin aksı kaydı”

Taşçı’nın ardından söz alan bir diğer RTÜK Üyesi Okan Konuralp da “Bu meselenin aksı kaymış durumdadır ama hiç kimse umutsuzluğa kapılmasın. Başta da siz gazeteci arkadaşlarım, umutsuzluğa kapılmasın çünkü halk haber alma özgürlüğünü sizin ve sizin gibi arkadaşlar aracığıyla kullanıyor. Bu günler geçecektir” diyerek RTÜK kararlarını protesto etti.

RTÜK Üst Kurul Üyesi Okan Konuralp

Sertel: “RTÜK, Recep Tayyip Üst Kurulu olmuştur”

CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel de RTÜK tarafından yapılan sansürlere karşı gazetecileri desteklemek için söz alanlar arasındaydı. Şu an Meclis’te görüşülen, kamuoyunda “dezenformasyon yasası” olarak bilinen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifi ile ilgili de konuşan Sertel, hükümetin halk üzerinde korku ve baskı oluşturduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Bu arkamızda gördüğümüz kurum, kuruluş itibariyle Radyo Televizyon Üst Kurulu. Ancak bu kurum Recep Tayyip Üst Kurulu olarak görev görmektedir. Türkiye’de yalnızca gerçekleri dile getiren halkın izlediği ve beğendiği televizyonları cezalandırmaktadır. Son bir yıl içerisinde bu cezaları katlayarak arttırdılar ve halkın yaptığı müracaatları, RTÜK üyesi İlhan ve Okan beyin yaptığı başvuruları ve ihlalleri görmezden gelmişlerdir.”

CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/32776
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Gazeteciler RTÜK önünden seslendi: İstediğiniz tek sesli basını yaratamayacaksınız

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat