9 Haziran 2024, Pazar - 18:26

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Hayvanseverler “uyutma yasasına” karşı eylemdeydi

Tarih: 23 Mayıs 2024

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 26

Gündemdeki yasa teklifi hazırlığına tepkiler bugün Meclis önüne taşındı. Basın açıklamasında “Toplayamazsın, hapsedemezsin, öldüremezsin” sesleri yükseldi.

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Türkiye Büyük Millet Meclisi Tarım Komisyonuna sunması beklenen “hayati tehlike” oluşturduğu gerekçesiyle sokak hayvanlarının 30 gün içinde sahiplenilmemesi halinde uyutulmasını öngören yasa tasarısına ilişkin Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi basın açıklaması ve oturma eylemi düzenledi.

Hayvanseverler açıklama sonrasında düzenledikleri oturma eyleminde, “Toplayamazsın, hapsedemezsin, öldüremezsin” sloganı attı.

“Yüzyıllardır köpeklerle paylaştığımız bu sokaklarda, dostlarımızın yanındayız!”

Yaşam İçin Yasa İnisiyatifi adına basın açıklamasını okuyan Güliz Gündüz, sokak hayvanlarının uyutulmasına tepki göstererek “Hayvanların yalnız olmadığını haykırmak ve yüzyıllardır köpeklerle paylaştığımız bu sokaklarda, dostlarımızın yanındayız” dedi. Ülke çapında toplumsal tepkiyi yükseltmeyi amaçladıklarını belirten Gündüz, “Sokaktaki dostlarımızı öldürmeyi hedefleyen tecrit ve katliam tasarısı meclisten geri çekilene kadar her gün sokaklarda olacağız. Etik, bilimsel ve yaşam hakkından taraf olan tek çözüm kısırlaştırmak, yerinde yaşatmak, üretim ve satışı yasaklamaktır” diye konuştu.

“İnsanın canı ne kadar kıymetliyse hayvanın da öyle”

Eyleme destek veren DEM Parti Milletvekili İbrahim Akın yasa tasarısı hakkında Görünüm’e konuştu. Akın, 5199 sayılı yasanın aslında birçok şeyi çözmek için uygun olduğunu fakat yeterince uygulanmadığını belirterek şunları söyledi:

“Belediyeler hayvanlara sahip çıkmamış. Rehabiliteleri yapılmamış. Ama istisnai birkaç saldırı haberi öne çıkarılıp gündem yapılarak sokak köpekleri imha edilmek isteniyor. Bu konuda belediyeleri de sorumlu tutuyoruz” dedi. Hayvan haklarını ekolojik hayatın bir parçası olarak gördüklerini vurgulayan Akın “Türkiye’de insanlar hayvanlarla kültürel olarak ortak yaşamışlar. Dolayısıyla insanın canı ne kadar kıymetliyse hayvanın da öyle” dedi.

“Yaşam hakkı her zaman faşizmden üstündür”

Görünüm’e konuşan Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğrencisi Melis Demirci de alana sadece sokak köpekleri için değil çiftlik hayvanlarını da düşünere geldiklerini belirterek ,“Yaşam hakkı her zaman faşizmden üstündür. Hiçbir canlı bizim kölemiz değil, olamaz da. Bu yozlaşmış düşünce de bu Avrupa modeli toplatma denilen şey de saçmalıktan başka bir şey değil” değerlendirmesinde bulundu.

TBMM’nin önünde düzenlenen basın açıklamasına, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Mersin Milletvekili Perihan Koca ve İzmir Milletvekili İbrahim Akın, Emek Partisi (EMEP) İstanbul Milletvekili İskender Bayhan da katıldı. Basın açıklamasının tamamlanmasının ardından katılımcılardan Beyza Hürmettin hayvan haklarına ilişkin Süreyya Berfe’den uyarladıkları şiiri okudu.

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/38318
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Hayvanseverler “uyutma yasasına” karşı eylemdeydi

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İLEF’te yarın Panayır günü

Panayır’24 saat 15.00’te başlayacak. Panayır'da ABB Kent Orkestrası ve Random grubu da sahne alacak.

Kapat