14 Temmuz 2023, Cuma - 21:43

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

İnternetin babası sonsuzluğa uğurlandı

Tarih: 15 Aralık 2017

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 470

Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Akgül’ün cenazesi bugün ikindi namazının ardından Doğramacızade Ali Paşa Camii’nden kaldırıldı. Akgül Karşıyaka Mezarlığı’na defnedildi.

Fotoğraf: Yaren Aloğlu

“İnternetin babası” olarak anılan 69 yaşındaki Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Akgül, bir süredir tedavi gördüğü hastanede hayatını yitirmişti. Akgül’ün cenazesi bugün ikindi namazının ardından Doğramacızade Ali Paşa Camii’nden kaldırıldı. Sevenlerinin katıldığı cenaze töreninin ardından Akgül’ün naaşı Karşıyaka Mezarlığı’na defnedildi.

Atalar: “Mustafa Hoca internetin yayılması öncüsüdür diyebiliriz”

Fotoğraf: Hatice Özkartal

Cenaze törenine katılan Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Atalar, Mustafa Akgül’ün Bilkent Üniversitesi’nin ilk hocalarından olduğunu ifade etti. Mustafa Akgül’den “internetin yayılmasının öncüsü” olarak söz eden Atalar, Mustafa Akgül’ün Türkiye’de interneti ilk kullanan kişilerden biri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Atalar sözlerine şöyle devam etti: “Daha web nedir, web browser nedir kimsenin bilmediği sıralarda, ben de o sıralarda bilgisayar merkezinden sorumluydum, bana dedi ki ‘bir web sayfası açmak istiyorum’. Biz de ‘ya bu nedir’ dedik. O da ‘siz verin, ben hallederim’ dedi ve ona bilgisayardan bir yer ayırdık. Ve orada Türkiye’nin ilk web sayfasını kurdu. O zamanlar web browser olarak Mozilla vardı, biz de bilgisayarlarımıza kurduk. Amerika’daki web sayfalarına girebiliyorduk. Türkiye’deki tek web sayfası da Bilkent’e aitti, onu da Mustafa Akgül yapmıştı. Orada hiç resim yoktu, alt alta linkler vardı. Dana sonraları yeni web sayfaları kuruldukça, Mustafa Hoca’ya bildiriyorlardı, o da o linki oraya koyuyordu. Dolayısıyla herkes, neymiş ne değilmiş diye anlamak için Mustafa Hoca’nın sayfasına giriyordu. Tabi Google da yoktu o sıra, yani Türkiye’nin ilk Google’ını yapan kişi de denebilir. Daha sonraları internet konferansları düzenledi, internetin yayılması için çok çalıştı. Kendisi de zaten bu işlere çok meraklı olduğu için, yaptıklarını paylaşırdı ve paylaşmayı da severdi.”

Mater: “Bugün Mustafa Hoca sayesinde mail atabiliyoruz”

Fotoğraf: Hatice Özkartal

Alternatif Bilişim Derneği Başkanı Işık Mater, Türkiye’ye interneti getiren dört önemli ismin Prof. Dr. Mehmet Ufuk Çağlayan, Prof. Dr. Ethem Derman, Dr. Atilla Özgit ve Doç. Dr. Mustafa Akgül olduğunu ve bu isimlere “mahşerin dört atlısı” dendiğini ifade etti. Akgül’ün Alternatif Bilişim Derneği’ne de çok katkısı olduğunu belirten Mater, “Mustafa hoca çok savaşmış internetin gelebilmesi için ve getirmiş başarılı bir şekilde. Bugün onun sayesinde mail atabiliyoruz. Kendisi bizim için çok büyük bir kayıp ama biz onun ilkelerinden devam edeceğiz” dedi.

Keleş: “Babamızı kaybetmiş olduk”

Fotoğraf: Hatice Özkartal

Alternatif Bilişim Derneği’nin kurucularından Ali Rıza Keleş, derneğin kuruluş sürecinde Akgül ile tanıştığını belirterek, “Mustafa Hoca bizi çok destekledi. Sadece bizi değil, bizim gibi birçok grubu, insanları destekledi. Bu da onun en önemli özelliklerinden birisi bence. Çok emek harcadı ve destekledi. Türkiye’de internet ve ifade özgürlüğü, özgür yazılım gibi konuların gelişmesi için çok uğraştı, sonsuz emekleri var. Kendisi ‘internetin babası’ olarak biliniyor, aslında bu toplulukların da bizim de babası gibiydi. Yani babamızı kaybetmiş olduk. Üzgünüz, daha yapacağı çok iş vardı. Enerjisi inanılmazdı. Hasta haliyle bile kimseyi kırmadan her yere gitmeye çalıştı” ifadelerini kullandı.

Fotoğraf: Yaren Aloğlu

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/16536
Yol: Ana sayfa » Yazılar » İnternetin babası sonsuzluğa uğurlandı

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

“Türkiye’de Deprem Gerçeği Seminerleri” başlıyor

Seminerlerin davetli konuşmacısı, ABD Colorado Üniversitesi’ne bağlı Doğal Afetler Araştırma Merkezi’nde görev yapan ve halen Japonya Kyoto Üniversitesi’ne bağlı Afet Önleme Araştırma Enstitüsü’nde konuk araştırmacı olan Prof. Dr. James Goltz.

Kapat