22 Mayıs 2024, Çarşamba - 07:55

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

İneksiz İnek Bayramı sona erdi

Tarih: 05 Mayıs 2024

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 129

Mektebi Mülkiye’nin geleneksel İnek Bayramı bugün tamamlandı. Bayramda öğrencilerin yürüttüğü inek ve gelenekselleşmiş imam duası yoktu.

Geçtiğimiz sene güvenlik gerekçesiyle yapılmayan Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin geleneksel İnek Bayramı bu hafta sonu bazı kısıtlamalarla yapıldı. İnek Bayramı’nın ilk günü kortej, üç bölümün fermanlarının okunması ve fasılın yapılmasıyla tamamlandı. Geçtiğimiz yıllarda Aziz Köklü Konferans Salonunda temsili bir imam tarafından okunan “İnek Duası” bu sene yapılmadı. Yine geçmiş yıllarda yapılan “İnek Yürüyüşü’nde bu sene inek ve konser de yoktu.

Dün İnek Bayramı’nın ilk günü sabah kortej yürüyüşünün ardından bölümlerin fermanları okunmaya başlandı. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, İşletme ve İktisat bölümü öğrencileri fermanlarını okudu. Fermanlarda 6 Şubat Depremleri, ekonomi, barınma sorunu, kadın cinayetleri, mülteci sorunu, işçi kazaları gibi konulara değinilirken tüm siyasi yapılara yönelik eleştiriler de vardı. Geçen sene bu seneki yasaklamalara ilişkin Üniversite Rektörü ve Fakülte Dekanına yönelik eleştiriler görüldü.

 

Fermanların okunmasının ardından arka bahçede bir fasıl düzenlendi.

Bayram kısıtlandı, Kazgan katılmadı

Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanlığı, iki sene önce yapılan “İmam Duası”nda öğrencilere karşı dava açılması ve güvenlik gerekçeleriyle bu seneki Bayram’a bazı kısıtlamalar getirdi. SBF bölüm temsilcilerinin katıldığı toplantıda Dekanlık, Perşembe ve Cuma günleri yapılan etkinlikler haftasonuna alınması, “İnek Duası”, “İmam Yürüyüşü” ve konserlerin yapılmaması kararını bildirdi. Mülkiye’nin geleneklerinden Kazgan Dergisi, dün yaptığı açıklamada “içi boşaltılmış bir bayramı” kabul etmediklerini, Kazgan 2024 ekibi olarak bayrama tepki olarak katılmayacaklarını açıkladı.

İnek Bayramı öncesi süreçte yaşanan görüş ayrılıkları yüzünden geçtiğimiz hafta boyunca SBF öğrencileri arka bahçede bir araya gelerek bayramın yapılması gerektiğini söyledi. Dün okunan fermanlarda Türkiye gündemine, fakülte hocalarına yapılan “çamur” diğer bölümlere yapılmadı. Öte yandan Kazgan yönetimi de eleştirildi.

 

İnek Bayramı’nın ikinci günü Politika ve Ekonomi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Maliye ve Uluslararası İlişkiler Bölümlerinin fermanlarının okunmasıyla tamamlandı. İnek Bayramı’nda fermanların ardından dün olduğu gibi fasıl yapıldı. 2019-2020 Akademik Yılı’nda SBF‘de kurulan Politika ve Ekonomi Bölümü, İnek Bayramı’na ilk kez katıldı. Politika ve Ekonomi fermanında sansür yasasına ve basın özgürlüğüne değinildi.

.

 

 

 

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/37994
Yol: Ana sayfa » Yazılar » İneksiz İnek Bayramı sona erdi

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Cumhuriyet gazetesi 100’üncü yılını Ankara’da kutladı

Cumhuriyet gazetesinin 100’üncü yılı kutlamaları kapsamında düzenlenen “100 Yılın Tanığı Cumhuriyet” sergisi açıldı. Açılışa CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, ABB Başkanı Mansur Yavaş da katıldı.

Kapat