14 Temmuz 2023, Cuma - 19:47

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Elbistan’da kadınlar dayanışmayla ayağa kalkıyor

Tarih: 18 Nisan 2023

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 100

Elbistan’da kadınlar yaptıkları el işi ürünlerini gönüllülerin aracılığıyla satışa sunuyor ve yaşamlarını dayanışmayla yeniden kuruyor. Afet Gönüllüsü Cansu Saltık Elbistan Kadın Dayanışmasını GÖRÜNÜM’e anlattı.

KAHRAMANMARAŞ / ELBİSTAN

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat günü yaşanan depremlerin yaraları dayanışma ile sarılıyor. Cumhuriyet ve Kümbet Mahallesindeki depremzedeler, Afet Gönüllülerinin kurduğu dayanışma ağıyla güçleniyor. Elbistan Kadın Dayanışması platformunda kadınlar bir araya gelerek deprem sonrası yaşamın zorluklarına kaşı birlikte hareket ediyor. Elbistan’da kadınlar el işi yaparak hem yaşadıkları travmayı atlatmaya hem de ortaya çıkan el emeği ürünleri internet üzerinden satıp gelir elde etmeye çalışıyor.

 

Elbistan Kadın Dayanışması, depremzede kadınların el işi ürünlerini sosyal medyada paylaşıyor. Shopier üzerinden satılan ürünler kadınların zor koşullarda geçimlerini sağlamasına yardımcı oluyor. Bu dayanışma kadınların ekonomik olarak normalleşmelerinin yanı sıra sosyalleşmelerine, travmalarını ve sorunlarını atlatmalarına yardımcı oluyor.

Elbistan Kadın Dayanışması platformunun kurucularından Cansu Saltık dayanışma ağını anlattı.

Saltık: “Kadınlar yardım hiyerarşisini kırıyor”

Afet Gönüllüleri, 6 Şubat depremlerinden ardından Elbistan’da ve diğer afet bölgelerinde yurttaşların sorunlarını çözmek için çalışıyor. Arama- kurtarma çalışmaları ile başlayan süreçte şu an, depremzedeler erzak dağıtımı, çamaşır gibi temizlik hizmetleri, çocuklar ve ebeveynler için ayrı sosyal hizmetler, köylerdeki hak ihlali olayları için hukuki destek sağlanıyor. Afet Gönüllüerinden biri olan Cansu Saltık’ın deyimi ile yardım hiyerarşisini kıran bu çalışmalar, depremzedelerin sahip oldukları kendi güçlerini fark etmelerini sağlıyor.

Cansu Saltık, Elbistan Kadın Dayanışmasını anlattı:

“Depremin ardından bölgede ailevi problemler yaşayan pek çok kadına rastladık. Kadınların normal şartlarda yaşadığı zorluklar yetmezmiş gibi deprem sonrası bir de aile parçalanmaları oldu. Kadınlar bu hayat mücadelesinde yalnız kaldı. Geçim kaynaklarını kaybettikleri için ekonomik sıkıntılarla mücadele etmeleri gerekiyordu. Biz topladığımız bağışlarla onlara destek olmaya çalışıyorduk. Sohbetimiz olan bir kadının enkazdan çıkardığı sandıklarda el işleri olduğunu biliyordum. Ona ürünlerini ofisimizde sergileyip, satıp, para kazanabileceğini söyledim. O ve pek çok kişinin emeklerini, çalışmalarını hatta çeyizlerini enkaz altından çıkarmıştı. Onları internet üzerinden satarak para kazanabilecekleri bir yol bulduk. İlk satışların ardından bunu sürekliliği olan bir dayanışmaya dönüştürdük. Kadınlar, gün içinde yaptıkları el işlerini bize getiriyor, ürünleri sosyal medyadan paylaşıyor, shopier üzerinden el işlerini satarak depremzedelere iletiyoruz. Onların sandıktan çıkardığı ürünleri bize getirdiklerindeki yüzlerindeki mutluluk bize yetiyor. Onlar da bize siz buna ilgi gösterdiniz o da bize yeter diyor. Çadırlarda, eşinin, dostunun, ailesinin ötesinde var olabilmek bile insanlara moral oluyor. Birlik hissi çok şifalı bir şey.

Cansu Saltık

Elbistan’lı Kadınların el emeği ürünleri shopier üzerinden satışa sunuluyor.

 

 

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/34789
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Elbistan’da kadınlar dayanışmayla ayağa kalkıyor

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

“Türkiye’de Deprem Gerçeği Seminerleri” başlıyor

Seminerlerin davetli konuşmacısı, ABD Colorado Üniversitesi’ne bağlı Doğal Afetler Araştırma Merkezi’nde görev yapan ve halen Japonya Kyoto Üniversitesi’ne bağlı Afet Önleme Araştırma Enstitüsü’nde konuk araştırmacı olan Prof. Dr. James Goltz.

Kapat