1 Kasım 2024, Cuma - 22:21

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

İLEF’li öğrencilerden ‘Torosların Susmayan Türküleri’ belgeseli

Tarih: 28 Kasım 2017

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 356

İLEF öğrencileri, Anadolu’yu karış karış gezerek, unutulmaya yüz tutmuş türküleri kayıt altına alan müzik öğretmeni Emre Dayıoğlu’nun yolculuğunu, Torosların Susmayan Türküleri isimli belgeselde anlattı.

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi (İLEF) Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü son sınıf öğrencileri, ‘müzisyen avcısı’ Emre Dayıoğlu’nun serüvenini, Torosların Susmayan Türküleri belgeselinde anlattı.

Antalya’nın Kaş ilçesinde müzik öğretmenliği yapan Dayıoğlu, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan eserleri, son temsilcilerinden dinleyerek kayıt altına alıyor. Genç öğretmen, son 6 yılda iki bin 500 köy gezip, üç bine yakın kişiyi kayıt altına aldı. Anadolu’yu köy köy, yöre yöre gezip mahalli halk sanatçılarını araştıran Dayıoğlu, köylerden öğrendiği geleneksel müzikleri, öğrencilerine öğreterek bir anlamda kültürün yaşatılmasına da köprü oluyor.

“Anadolu’da bilinmeyen ezgileri anlatmak istedik”

Dayıoğlu’nu ve üç telli sazının müzik yolculuğunu anlatan Torosların Susmayan Türküleri isimli belgeseli, yönetmeni Özgür Mercan’la konuştuk.

Böyle bir belgesel çekme fikri nasıl ortaya çıktı?

Torosların Susmayan Türküleri isimli belgeselin çıkış noktası Emre Dayıoğlu’nu televizyonda bir programda görmemle başladı. Daha sonra ona ulaştım ve kafamda yapmak istediğim belgeseli paylaştım. O da bu fikri benimsedi ve gerekli hazırlıklara başladık. Ben ve ekip arkadaşlarım projeye inanarak Antalya’ya gittik. Çünkü Anadolu’da bilinmeyen ezgiler, türküler var ve bunu insanlara anlatabilmek gerektiğini düşündük. Çünkü müzik yerel olduğu kadar evrensel bir özellik taşıyor. Bu geçişe köprü olmak istedik.

Uzun yolculuklar yaptınız ve bu esnada yöreden insanlarla tanıştınız. Yöredeki deneyimlerinizle birlikte çekim sürecini değerlendirir misiniz?

Süreç yorucuydu.  Her gün sabah 4 ila 5 gibi uyanıp hava kararana kadar yolda olduk. Haziran ayında ve Ekim ayında olmak üzere iki farklı zamanda çekimleri yaptık. Toplamda 7 gün sürdü çekim süreci. Bu çekim süreci boyunca 2 bin kilometreden fazla yol yaptık. Finike, Demre, Elmalı, Kaş ve Fethiye’nin köylerini karış karış gezdik. Bin 200 metre yüksekte yörüklerin çadırına da misafir olduk, Patara plajında günbatımında da çekimler yaptık. O coğrafyada birbirinden farklı kültürlerin esasında iç içe yaşadığını gördük. Bu açıdan belgeseldeki müzikler de tek bir kültüre ait değil. Yörüklerin boğaz havaları, Tahtacıların yas ve nefesleri, Çingenelerin müzikleri ve fazlası bulunuyor.

Torosların Susmayan Türkülerini yarışmalarda veya festivallerde görebilecek miyiz?

Belgeseli yurtiçi ve yurtdışı festivallere yollama niyetimiz var. Şu anda İskoçya’da bir festivale yollamış bulunmaktayız. Bunun dışında Amerika’da, Almanya’da, Kanada’da da çeşitli film festivallerine yollayacağız. Yurtiçinde de göndereceğimiz yarışma ve festivaller var.

Belgesele izleyiciler nasıl ulaşabilir ve bir gösterim yapmayı planlıyor musunuz?

Belgesel şu anda internette şifreli olarak bulunuyor. Dileyenlere şifreyi vererek izlemesini sağlıyoruz. Bunu bilerek yapıyoruz çünkü festivaller internette yayınlanmamış, şifreli olmasına dikkat ediyor. Bunun dışında İLEF’te bir gösterim yapmayı düşünüyoruz.

Çalışmanızda İLEF’ten aldığınız teorik ve pratik derslerin katkısı oldu mu?

Okulun tabi ki kendi adıma söylersem çok katkısını gördüm. Çekim sürecinde ve sonrasında Itır Gökgücü Demiray hocamız ile sürekli fikir alışverişinde bulunduk. Tüm süreçte bize destek veren herkese teşekkür etmek gerekir. Umarım insanların izledikten sonra üzerine düşüneceği, Anadolu’da gittikçe yok olan ezgilere dönüp bir bakmasını sağlayan bir belgesel olmuştur.

Torosların Susmayan Türküleri’nin çalışma ekibi şöyle:

Yönetmen: Özgür Mercan

Yönetmen Yardımcıları: Veysel Fidan- Ayşe Hazal Çelik

Görüntü Yönetmeni/Kurgu: Yunus Emre Baştabak

Kamera: Burak Binici

Ses/Drone operatörü: Ahmet Nuri Taşçı

Müzik: Emre Dayıoğlu

Çeviri: Melis Deniz Sivri

Müzik öğretmeni Emre Dayıoğlu

Emre Dayıoğlu kimdir?

1988 yılında Antalya Kaş’ta dünyaya gelen Emre Dayıoğlu, eğitimini Kaş Merkez İlköğretim Okulu, Antalya Aldemir Attila Konuk Anadolu Lisesi ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Bölümü’nde tamamladı. Kaş Turan Erdoğan Yılmaz Fen Lisesi’nde müzik öğretmeni olarak çalışan Dayıoğlu, Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda Türk Müziği ve Etnomüzikoloji bölümünde yüksek lisans eğitimime devam ediyor. 3 yıl çalıştığı Durmuş Yener Ortaokulu’nda kurduğu “Köy Çocukları Korosu” ile birçok okul ve köyde konserler veren Dayıoğlu, 2015 yılında Türkiye’de ilk kez kurulan Müzik Köyü’nün Genel Sanat Yönetmenliği’ni sürdürüyor. Dayıoğlu, bu yıl Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen Türk Dünyası Müzik Festivali’nde Türkiye’yi üç telli sazıyla temsil etti.

 

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/16416
Yol: Ana sayfa » Yazılar » İLEF’li öğrencilerden ‘Torosların Susmayan Türküleri’ belgeseli

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nde Ankara’daydı

Eskişehirli kadın çiftçiler, Dünya Kadın Çiftçiler Günü’nü Ankara’da çeşitli etkinliklerle kutladı. Anıtkabir’i ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Başkent Kalkınma Projesi’ni ziyaret eden çiftçiler, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde yapılan forumda kürsüden seslendi: “Çiftçi doğduk, çiftçi öleceğiz.”

Kapat