Medya, sanatta yetersiz bulundu
ArtAnkara Çağdaş Sanat Fuarı bugün gazetecileri ağırlayarak “medya ve sanat iletişimi”ni değerlendirdi. Gazeteciler ve sanatseveler, medyanın sanat alanında geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Bu yıl 4’üncüsü düzenlenen ArtAnkara Çağdaş Sanat Fuarı bugün gazetecileri ağırladı. Hürriyet Gazetesi yazarı Deniz Zeyrek, Habertürk Gazetesi yazarı Muharrem Sarıkaya ve gazeteci-yazar Şükrü Küçükşahin, 16.30’da ATO Congresium Konferans Salonu’nda düzenlenen panelde medya ve sanat iletişimini değerlendirdi.
Sanatın medyada temsili ve kültür-sanat haberlerinin konumu üzerine tartışmaların yürütüldüğü panelde, gazetecilerin sanatla daha yakından ilgilenmesi gerektiğine vurgu yapıldı. Panelin moderatörlüğünü Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde (İLEF) ders de veren Şükrü Küçükşahin üstlendi. Küçükşahin, kültür sanat sayfalarının artık yok edildiğini dile getirdi.
Sarıkaya: “Sanatı magazinleştirdik”
Sanatın bulunduğu konuma gelmesinde gazetecilerin de payının olduğunu söyleyen Muharrem Sarıkaya, “Fotoğraf,baskı ve ve film makinleriyle kopyalanıp yeniden üretilebilir bir hale dönüşen sanat özünü kaybetti. Aslı dururken kopyalama yapmanın peşine düşüldü, onun da sanatından çok ne kadara pazarlandığıyla uğraşıldı” dedi. Kitlelerin sürekli haber tüketip hiçbir bilgiye bakmadığına değinen Sarıkaya, “Sanatın da aurasına bakmaktan uzaklaşıldı. Sanatı magazinleştirdik, kitleselleştirdik” dedi.
Zeyrek: “Sanatseverler gazetecileri teşvik etmeli”
Mesleğe Evrensel- kültür dergisinde resim yazıları yazarak başladığını belirten Deniz Zeyrek konuşmasında medyanın sanata nasıl baktığına değindi. Medyada sanatın popülerse ve okuyucu-izleyicinin ilgisini çekiyorsa paylaşıldığını söyleyen Zeyrek, “Radikal gazetesinde listeye giremeyen bir sanatçı Hürriyet Gazetesine haftada bir haber oluyordu” örneğini verdi.
Zeyrek, en çok okunan yazısının “Ressamın Asık Suratlı Eşi” isimli sanat yazısı olduğunu belirterek kültür-sanat haberlerinin okunmadığının bir yanılgı olduğunu ve sanatseverlerin medyaya bu konuda baskı yapmasını önerdi. Zeyrek, sözlerine şöyle devam etti, “Sanatçıları çok utangaç buluyorum. Kendini duyurmak bir sanatçı için çok zor bir durum ve medyanın önemli bir aracılık işlevi var. Sadece galerilerde ve sanatseverlerin uğrak yerlerinde kendini gösterme şansınız olmayabilir. Bunun için de bence çekingen olmamak, gazetecileri, sanat yazarlarını , gündelik hayat yazarlarını bu işe teşvik etmek lazım.”
Etkinlikte son olarak sanatseverler, sanat yazarlarının sayısının artırılması, özellikle gazetecilere resim okuma eğitimi verilerek sanatçıya yöneltilecek soruları seçebilmesi yönündeki taleplerini dile getirdi.
Haberi Duyur
Kısa Adres: http://gorunum.tk/17780
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Medya, sanatta yetersiz bulundu
Bir cevap yazın