‘Geleceğin sanatı sosyal sanat’
Resim sanatına farklı bir bakış açısıyla yaklaşarak, sergisi açıldığı andan itibaren eserlerini oluşturan Ressam Ali Herischi, ‘Karalama Oyunu’ olarak tanımladığı çalışmalarını görmeye gelen sanatseverlere, bir ressamın eserini oluşturduğu her anı inceleme şansı veriyor. Ankara’nın çeşitli yerlerinde boş bir tuval ile başlayan resim sergileriyle kendinden söz ettiren Herischi, geleceğin sanatı olarak görülen ‘Anlık Resim’ sergisinden bahsetti.
Yaptığı çalışmaları daha çok hissiyat içinde kendini anlatmak üzere çizdiğini söyleyen Herischi, “Grafiksel, küçük boyutlu, çok boyutlu diyebileceğimiz çalışmalarım var. Sanatı kendinizi anlatmak üzere kurmamanız gerekir. Belki bir şeyleriniz çok özel olur o kadar özgün olursunuz ki sizin anlattığınız her şey özgünlük ve sanatsal formlarda biçimlenmiş olur.” dedi. Geleceğin sanatı sosyal sanattır diyen ressam Herischi, “Sanat çok çağdaş ve günceldir. Hatta güncelliğin de biraz önünde, dolayısıyla günceli de belirleyen şeyler var. Bugünkü bakış açımızdan çok daha farklı bir sanat karşımıza çıkıyor, hatta zaman tüneli içerisinden gidip oraya bakarsak çok da fazla bir şey anlamayız.” dedi.
Mekanlar çalışmalarına ipucu veriyor
Resim çizerken anlık düşüncelerin ve belli konseptlerin ön planda olduğunu belirten Herischi, “Birkaç sene önce, bir sergi açılmadan belki de beş sene önce belirlenen konseptler vardır. Bunlar bir özet; sıkıştırılmış bir şekilde kavramın tadını, havasını, biçimini, tarzını ve şekilde derinliğini ifade eder. Hâliyle daha önce belirlenmiş, düşünülmüş bir şeyler var.” dedi. Her mekânın kendi hâliyle çalışmalarına tasarımsal ve ruhsal olarak ipuçları verdiğini söyleyen Herischi, mekânların birbirine çok benzediğini, özel mekânların bulunamadığını biçim, şekil, ışık, leke ve mekân içerisindeki fonksiyonel temayı anlatmak üzere takımsal olarak biçimlenmiş net bir kısım ya da bir duvar parçasında, duvar lekesinin, değinebileceğimiz boyutlarda çalışma şansı vermemesinin kendisini üzdüğünü belirtti.
Düzenlediği sergilerin yapısına değinen Herischi, “Benim yaptığım sergiler açılmıyor, başlıyor. Başladıktan sonra biçimleniyor ve bu biçimlenme bir hafta on gün içinde oluyor. Herkes bu süreci izleyebiliyor. Sonuç itibariyle bir sergi zamanla biçimleniyor ve bu arada fotoğraflanıyor, videoya çekiliyor. Daha sonra bunlar da malzeme olarak aynı serginin içerisinde monitörlerden izlenebiliyor.” diye konuştu. Gelecek zamanda yapacağı çalışmalarla ilgili de konuşan Herischi, yeni bir şeyler deneyeceğini, yeni bir yerlere gideceğini, bunların planlı olduğunu söyledi. Bunların bazılarının gerçekleşeceği bazılarının gerçekleşmeyeceğini, bunun için zamana ihtiyacı olduğunu belirtti. Herischi “Zaman olgusu içerisindeki son trenin son vagonundayız; dolayısıyla yarın ne olacağını bilemeyiz. Bugünkü çalışmam daha çok bu karışımın ortaya koyduğu bir biçimlendirme, şekillendirmedir.” diyerek sözlerini bitirdi.
Haberi Duyur
Kısa Adres: http://gorunum.tk/2093
Yol: Ana sayfa » Yazılar » ‘Geleceğin sanatı sosyal sanat’
Bir cevap yazın