17 Temmuz 2023, Pazartesi - 04:55

  • google plus
  • twitter
  • facebook
  • rss

Sokağa kadın eli değdi

Tarih: 09 Ekim 2011

|

Kategori:

|

Yazdır

|

Okunma: 43

Senem Koç ,“Evde anneyiz, işimizde emekçiyiz, sokakta hanımefendiyiz”

Çankaya Belediyesi’nin 105 işçiyle başlatmış olduğu kadın temizlik işçileri projesi, bir yandan kadınların çalışma alanlarını artırırken diğer yandan da erkeğin egemen olduğu iş sahalarında hayata dört elle tutunmalarını sağlıyor. İşsiz erkeklerden tepki alan kadın işçiler, her şeye rağmen işlerini severek yapıyorlar.

Çankaya Belediyesi’nin başlattığı kadın temizlik işçileri projesiyle temizlik işçisi olarak çalışmaya başlayan Senem Koç, kadınların çalışma alanlarının artmasından dolayı mutlu olduğunu belirtirken, “Biz evde anneyiz, işimizde emekçiyiz, sokakta hanımefendiyiz” dedi. Temizlik işçisi olarak çalışmaya başlayan kadınların meslekle ilgili yaşadıklarını Görünüm’e anlatan Koç, işsiz erkeklerden olumsuz tepkiler aldıklarını, erkeklerin küreğini ve süpürgesini tekmelediklerini, kendisine bu şekilde tepki gösteren erkeklerin işsiz olduğundan böyle davrandıklarını belirtirken, halkın genelinden olumlu yönde tepki aldıklarını dile getirdi.

Çankaya Belediyesi’nde temizlik işçisi olarak görev yapan kadınların daha önce farklı alanlarda çalıştıklarını ifade eden Koç, projenin toplum tarafından ezilmiş, ev hanımı olmasından dolayı evden dışarı adımını atamamış ve anne olan kadınlar için önemli bir basamak olduğunu söylüyor.
Kadın temizlik işçileri bu proje kapsamında kendilerini var etti. Çoğu bu işte süpürgesini ve küreğini eline aldığında kendisiyle gerçekten gurur duyuyor. Sabahları işe başlarken neşeli, onurlu, gururlu başlıyorlar. Çünkü bu işi çocuklarının geleceğini kariyerini ve hayallerini gerçekleştirmelerine olanak sağlayacak bir fırsat olarak görüyor.

“Hayata hangi pencereden ve nasıl baktığın önemli”

Çöpleri elleriyle toplayıp çöp konteynırına attığını söyleyen Koç, “Ben bu işi severek yapıyorum. Hayat çok güzel ama insanlar acımasız, bu nedenle hayata hangi pencereden ve nasıl baktığın çok önemli. Hayata pembe pencereden bakarsan pembe görürsün, hüzünlü pencereden bakarsan hüzünlü, hayat böyle” dedi.

“Bu işe ilk başladığımda eşimden çok destek aldım” diyen Koç, şöyle devam etti: “Oğlum biraz endişeliydi ama ben kendimden emindim. Kazmayı küreği verin elime, ben o işi de yaparım dedim. Çalışıyoruz, çocuklarımızın geleceği için mücadele ediyoruz. Etrafımızdaki işsiz erkekler başta, ‘Siz neden bu işi yapıyorsunuz’ diye çok tepki gösterdiler, çünkü bu işin erkek işi olduğunu düşünüyorlardı; ama zamanla insanlar bizi sokaklarda görmeye alıştı.”

Halktan çok olumlu tepkiler almaya başladıklarını vurgulayan Koç, yaptığı işle ilgili bir anısından şöyle bahsetti: “Mesela bir gün Sakarya’da çalışıyorum, ayakkabımın bağı çözüldü, bağcığımı bağlamak için eğilmiştim; o sıra bir genç geldi, ‘Kolay gelsin ağabey, bu saat oldu hala mı çalışıyorsunuz?’ diye sordu. Başımı çevirip gence baktığımda çok şaşırdı, ‘Abla ne güzel bir iş yapıyorsunuz, gurur duydum sizi bu işi yaparken görünce’ diyerek, yaptığım iş için beni takdir etti. Fotoğrafımı çekip annesine yollayacağını söyledi. Bu gibi övgüler bizi daha çok motive ediyor ve işimi şevkle yapmamı sağlıyor.”

Haberi Duyur

Kısa Adres: http://gorunum.tk/2103
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Sokağa kadın eli değdi

Yorumla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Yılın Basın Fotoğrafları 2023 ödülleri, törenle sahiplerine verildi. İLEF mezunu Uğur Yıldırım bu yıl dört kategoride aldığı beş ödülle en çok sayıda ödüle layık görülen gazeteci oldu. Bu yılki "Yaşam Boyu Onur Ödülü" de deneyimli gazeteci Coşkun Aral’a verildi. Yıldırım ve Coşkun, düşüncelerini Görünüm'le paylaştı.

Kapat