E-ticarette korona etkisi: Bavul ve mayo satışları düştü, ekmek kızartma makinası ve tuvalet kağıdı arttı
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınına karşı uygulanan tedbirler, ekonomi üzerinde de önemli değişiklikler yarattı. E-ticaret firmalarının satışları, karantina uygulamalarından büyük ölçüde etkilendi. Bazı ürünlere yönelik talepte artış görülürken bazı ürünlerin satışlarında kayda değer ölçüde azalma görüldü.
Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan bir araştırma, Covid-19 salgınına karşı yürütülen tedbirlerin tüketim alışkanlıklarına etkisini ortaya koydu. Etkilenen ekonomik faaliyetlerin başında, 2023 yılında 6.4 trilyon dolarlık bir hacme ulaşması beklenen e-ticaret geliyor. Mart 2019 ve Mart 2020 arasındaki bir yılı kapsayan araştırmaya göre, salgın sırasında tek kullanımlık eldiven, öksürük ilacı, ağrı kesici gibi tıbbi malzemeler; bulaşık deterjanı ve tuvalet kâğıdı başta olmak üzere temizlik malzemeleri; hazır çorbalar, kurutulmuş tahıllar, pirinç, paketlenmiş gıdalar; spor aletleri, ekmek pişirme makineleri ve bilgisayar ekipmanları tüketicilerin en çok rağbet ettiği ürünler haline geldi.
Araştırmada, evden çalışmanın yaygınlaşmasının, bilgisayar ekipmanlarına yönelik ilgiyi artırdığı da belirlendi. Walmart, Amazon ve Target alışveriş siteleri, tuvalet kâğıdı satışlarını tüketicilerin panik kaynaklı alışverişleri nedeniyle durdururken, Amazon’un en çok satan ekmek pişirme makinesi da tükendi. İstatistiklere göre, sanal manav uygulaması Instacard’ın satışlarında, %150’ye varan bir artış yaşandı ve sepetteki ürünlerin sayısı, %15 oranında arttı. Grip ilaçları ve ağrı kesicilerin artışında da Dünya Sağlık Örgütü’nün virüsün seyrini kötü etkileyebileceğine dair uyarılarına rağmen %99 oranında artış yaşandı.
Buna karşılık, seyahat ve sokağa çıkma kısıtlamalarının uygulanmaya başlanması valiz, çanta, kıyafet satışlarında önemli ölçüde azalmaya neden oldu. Araştırmada, tatil planlarının ertelenmesinin dalış gözlüğü, mayo ve soğutucu satışlarında düşüşe yol açtığı; sosyal hayatın tüm alanlarında toplantıların yasaklar ve tavsiyeler nedeniyle durma noktasına gelmesinin parti malzemelerine, spor ayakkabılarına, gelinliklere, golf araç-gereçlerine olan talebi önemli ölçüde azalttığı sonucuna da ulaşıldı. Kıyafet satışlarındaki düşüş, 2009’daki ekonomik krizden bu yana görülen en şiddetli düşüş olarak tanımlandı. Mağazaların kapanması sebebiyle bu mekânlarda kullanılan eşyaların satışında da belirgin bir düşüş kaydedildi.
E- ticarette talep edilen ürünlerdeki bu değişiklik online sitelerin teslimat ve ürün stoğunu da etkiledi. En çok tercih edilen online alışveriş sitelerden biri olan Amazon’da yüksek talep alan tıbbi malzeme (maske, ilaç, eldiven gibi) ve ev araçları gibi ürünlerin hızlı teslimatına öncelik verip insanların bunları yeniden stoklayabilmesi için ürünlerini sürekli yenileme kararı aldı.
Reklamlar e-ticaret satışlarına uyum sağladı
E- ticaretteki bu değişiklik nedeniyle insanların online alışverişe yönelmesiyle birlikte e-ticaret reklamlarında da gözle görülür bir değişiklik yaşandı. ABD’nin birçok eyaletinde ve başka ülkelerde insanların evlerine stok yapmak için kullandığı e-ticaret, şirketlerin reklam stratejilerini değiştirdi.
Bu değişimlerle birlikte markalar reklam stratejilerini gözden geçirmeye ve en çok talep edilen ürünlerin reklamlarını değiştirmeye başladı. Online eğitime geçilmesiyle birlikte bilgisayar, tablet, dizüstü bilgisayar gibi ürünlerin reklamlarına hem televizyonlarda hem de internet ortamında yer verilme sıklığı arttı. Bunun yanı sıra evde kalınan süre içinde yapboz, oyuncak, çizim malzemeleri, taş boyama gibi hobi amaçlı reklam sayısında da artış yaşandı.
Haberi Duyur
Kısa Adres: http://gorunum.tk/27847
Yol: Ana sayfa » Yazılar » E-ticarette korona etkisi: Bavul ve mayo satışları düştü, ekmek kızartma makinası ve tuvalet kağıdı arttı
Bir cevap yazın