Yazar Sayfası
Gazeteciler: “Gazeteciliği boğmanıza izin vermeyeceğiz”
İstanbul’da geçen cumartesi günü yapılan LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nü takip eden gazeteci Bülent Kılıç’ın polisin şiddetine maruz kaldığı sırada söylediği “nefes alamıyorum” sözleri, gazeteci örgütlerini harekete geçirdi. Çok sayıda örgütün ortak çağrısıyla Ankara Abdi İpekçi Parkı’nda bir araya gelen gazeteciler, polislere seslenerek “Uyarıyoruz cezasızlık zırhına da güvenmeyin size bu kanunsuz emri verenlerle birlikte mutlaka yargılanırsınız. Gazeteciliği boğmanıza izin vermeyeceğiz” dedi.
Gazeteciler Cemiyeti, telif desteklerini tanıtıyor
Gazeteciler Cemiyeti, yarın düzenleyeceği çevrimiçi söyleşiyle, serbest gazetecilere verilen telif desteklerini tanıtacak.
“Özel hayatın gizliliği” genelgesini değerlendirdiler: “Polisin faaliyet alanına ‘özel alan’ denemez, kanuna aykırı, basın özgürlüğüne engel”
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün, kamusal alanda ses ve görüntü alınmasını engellediği genelgeye ilişkin tepkiler sürüyor. TGS Başkanı Gökhan Durmuş genelgeye ilişkin “Anayasa’ya aykırı, kanunlara aykırı, keyfi bir iç genelge, işimizi yapmaya devam edeceğiz” derken, Ankara Barosu Mülkiyet Hukuku Kurulu Başkanı Avukat Murat Tezcan ise, “Polisin faaliyet alanında ‘özel-kamusal’ ayrımı olmaz. Haber alma hürriyetinin ve bunu yayma özgürlüğünün bir genelgeyle alınması mümkün değil” dedi.
Gazeteciler “dönüşümden” endişeli
Farklı medya kuruluşlarında ve mecralarında çalışmalarına rağmen hepsi gazeteciliğin pandemi sürecinde yaşadığı dönüşümden endişeli. Asıl endişe kaynağı olan ise bu dönüşümün kalıcı olması. Gazetecilikte yaşanan dönüşümü gazetecilerle konuştuk.
Mimarlar Odası Emre Madran Basın Ödülleri sahipleri açıklandı
Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Emre Madran Basın Ödülleri’ni kazanan isimleri duyurdu. Emre Madran Özel Ödülü Halk Sağlığını Koruma dalında Ankara Tabip Odası önceki dönem başkanı Prof.Dr. Vedat Bulut’a verildi.
Bireysel aktivitelere pandemi arası
Tüm dünyayı etkisi altına alan ve dünya genelinde 616 bin can kaybına neden olan Covid-19 Pandemisi, toplumsal hayatın işleyişini değiştirmenin yanı sıra bireylerin düşünce ve davranışları üzerinde de değişikliklere sebep oldu.
Ekolojik dengenin bozulması salgınlara davetiye çıkarıyor
Dünya Doğayı Koruma Vakfının (WWF) raporuna göre bugüne kadar görülen, hayvanlardan insanlara bulaşan salgınların çoğunun ana noktası Ekolojik Dengenin altüst edilmesi ve küreselleşmeyle doğrudan ilişkili. İnsan kaynaklı faaliyetler olan, maden rezervleri ve palmiye yağı üretimi gibi ticari faaliyetler için tahrip edilen ormanlar, tarım için yeni arazi arayışları ve artan nüfusla birlikte ormanların kentleşmeye açılması salgın hastalıklara davetiye çıkarıyor. Doğayı ve sağladığı faydaları korumak ve sürdürmek, sağlığımızı ve refahımızı korumak için gerekli olduğu belirtildi.
Öğretmenlerin uzaktan eğitim deneyimleri: Verim ve devam az, özveri ve özlem çok
Öğretmenler, Korona virüs pandemisi nedeniyle uzaktan yürüttükleri süreçle ilgili deneyimlerini GÖRÜNÜM’e değerlendirdi.
Bulaşma katsayısı koronavirüs tedbirleriyle doğrudan ilişkili
Türkiye’nin R0 değeri normalleşmeye giden diğer ülkelere kıyasla yüksek kaldı. Virüsün bulaşma hızının Türkiye genelinde 1,56 olduğu açıklanmasından sonra doktorlardan ve araştırmacılardan salgının yönetilemediği bu yüzden normalleşme sürecinin hala düşünülmesinin gerekliliğine dair açıklamalar geldi.
E-ticarette korona etkisi: Bavul ve mayo satışları düştü, ekmek kızartma makinası ve tuvalet kağıdı arttı
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınına karşı uygulanan tedbirler, ekonomi üzerinde de önemli değişiklikler yarattı. E-ticaret firmalarının satışları, karantina uygulamalarından büyük ölçüde etkilendi. Bazı ürünlere yönelik talepte artış görülürken bazı ürünlerin satışlarında kayda değer ölçüde azalma görüldü.