Kadına yönelik şiddete bir de “ekonomik kriz” bahanesi eklendi
Son günlerde giderek artan ekonomik kriz, kadına yönelik şiddetin de bahanesi oluyor.
Ankara Kadın Meclisi üyesi Tuana Gençer, ekonomik krizin kadına yönelik şiddeti artırdığını söyledi. Gençer, yaşanan ekonomik sorunların erkekler tarafından kadınlara yönelen şiddetin bahanesi olarak sunulduğunu kaydetti.
Ankara Kadın Meclisinin geçtiğimiz günlerde düzenlediği toplantıda ekonomik krizin kadınlara etkisi, süresiz nafaka ve yeni yargı paketi gibi konular masaya yatırıldı. Önümüzdeki döneme ilişkin değerlendirmelerin yapıldığı toplantının ardından Ankara Kadın Meclisi üyesi Tuana Gençer Görünüm’e konuştu.
Gençer, toplumda kadınların ezilen taraf olduğu için ekonomik krizden daha çok etkilendiklerini söyledi. İşten çıkarmaların da önce kadınlar olduğunu dile getiren Gençer “Ekonomik krizin getirdiği yoksulluk erkekler tarafından kadına yönelik şiddete bir bahane olarak sunulabiliyor ve kadınlar şiddetin farklı boyutlarıyla karşı karşıya kalıyor” dedi. Ankara Kadın Meclisi üyesi Gençer, ekonomik krizin kadınların boşanma zorluklarını ve nafaka hakkına yönelik kısıtlama girişimlerini artırdığını da belirtti.
Rapor oluşturuluyor
Gençer, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Kadın Meclisleri platformu olarak 72 ilde dava takipleri yaptıklarını, öldürülen ve şiddete uğrayan kadınların yakınlarıyla birlikte adliyelerde mücadele ettiklerini dile getirdi. Yıllar önce bakanlıklara kadın cinayetleri verilerini sorduklarında “veri olmadığı” yanıtını aldıklarını ifade ederek, Platform olarak ulaşabildikleri verileri raporlamaya başladıklarını söyledi. Gençer, Meclislerin kadınların kendi kararlarını vermeleri üzerine kurulu olduğunu ve kadınların yürüttüğü örgütlü mücadeleye ilişkin karar almalarını sağladıklarını dile getirdi. Gençer, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak ve kadın cinayetlerini durdurmak için mücadele ettiklerini vurguladı.
Üniversitelerde de çalışmalar yürütülüyor
Tuana Gençer, kadınların evlerde, sokaklarda, iş yerlerinde ve üniversitelerde şiddete uğradıklarını dolayısıyla şiddete karşı her yerde örgütlü mücadelenin yürütülmesi gerektiğini kaydetti. Gençer, üniversitelerde Kadın Meclislerini kurmayı hedeflediklerini belirterek “Aslında üniversiteleri bir örgütlenme alanı olarak görüp üniversitedeki kadınların bulundukları il meclislerine dâhil olmalarını sağlamaya çalışıyoruz” diye konuştu. Gençer, bir zamanlar gündem olan hukuksuzca atanan kayyum rektörlere karşı da mücadele yürüttüklerini söyledi.
Kadın Meclisleri nedir?
Kadın Meclisleri, 2010 yılında artan kadın cinayetlerine karşı kurulan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’ndan sonra 2017 yılında kuruldu. Meclisler “iletişim, dava, veri, sosyal medya ve grafik” alanlarında oluşturulan komitelerden bir araya geliyor. Kadınların haklarını elde edebilmeleri için mücadele veren Kadın Meclisleri şuan 72 ilde çalışmalar yürütüyor.
Haberi Duyur
Kısa Adres: http://gorunum.tk/31629
Yol: Ana sayfa » Yazılar » Kadına yönelik şiddete bir de “ekonomik kriz” bahanesi eklendi
Bir cevap yazın